STIREA ZILEI 10 septembrie 2013

„Avem nevoie de colegi noi la Poliţia Rutieră!”

de Székely Emőke | 1625 vizualizări

Interviu cu comisar Marius Ivanov din cadrul Poliţiei Rutiere a judeţului Covasna

În ultima perioadă parcă nu trece zi fără accidente rutiere pe străzile județului. Care sunt motivele și ce modalități de prevenire a acestora au în vedere polițiștii? Care este cea mai indisciplinată categorie de participanți la trafic? Acestea și multe alte întrebări și-au găsit răspunsul într-un interviu acordat ziarului nostru de comisarul Marius Ivanov de la Poliția Rutieră a judeţului Covasna.

– Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna ne informează aproape zilnic despre accidente în județ. Care sunt principalele motive de producere a acestora? Există o cauză specifică, mai des întâlnită?

– Analiza efectuată în acest sens pentru primele 8 luni ale acestui an a relevat faptul că la nivelul judeţului nostru s-a atins parțial obiectivul prevăzut în Programul de acțiune al poliției rutiere în perioada 2012-2016, materializat în trendul descendent al numărului de accidente, și anume 53 față de 57 anul trecut, pe fondul menținerii oarecum constante a numărului persoanelor decedate, 9 față de 9, și de asemenea o scădere a persoanelor rănite grav de la 58 la 53. Accidentele de circulaţie au tendinţa să se producă în intervale de timp şi pe sectoare de drum bine delimitate, cauzele principale care stau la baza producerii lor în anul 2013 fiind traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni și pietoni pe partea carosabilă (7 accidente), viteza neadaptată la condițiile de drum și viteza excesivă (7), neacordarea de prioritate (6), abateri comise de bicicliști (6). Dacă ne uităm la cifre, vedem că nu există o cauză specifică, ceea ce am amintit sunt principalele cauze, dar diferența de număr dintre ele este nesemnificativă. Aceste patru cauze principale au stat la baza producerii a 50% din accidentele rutiere grave înregistrate în anul 2012, dintr-un total de 91. Un aspect pozitiv îl reprezintă scăderea numărului accidentelor produse pe fondul vitezei neadaptate și a celor generate de indisciplina pietonală, rezultat datorat acțiunilor preventive desfășurate pe aceste cauze. Accidente însă vor mai fi și în perioada următoare, suntem în plin sezon de recoltă, iar prezența utilajelor pe drumuri poate duce la accidente. Apoi vine frigul, drumurile cu zăpadă, iar neatenția, neechiparea mașinilor și neadaptarea vitezei pot conduce la evenimente rutiere negative.

– Care ar fi soluțiile poliției pentru a scădea numărul accidentelor și implicit al victimelor?

– Accidentul de circulaţie este un element perturbator al vieţii, puternic influenţat de dezvoltarea componentelor circulaţiei rutiere. Ca orice fenomen, pentru a-l stăpâni, mai întâi trebuie să-l cunoaștem. De aici vine rolul important pe care-l are analiza dinamicii rutiere în vederea prevenirii accidentelor de circulaţie. La nivelul structurilor de poliție rutieră s-a elaborat Planul de măsuri pentru diminuarea riscului rutier la nivelul județului Covasna, prin care s-a luat măsura eficientizării modului de acțiune al poliţiei rutiere. Cele 11 aparate de supraveghere a traficului rutier și măsurare a vitezei aflate în dotarea Poliţiei Rutiere au acţionat pe două și trei schimburi pe arterele rutiere cu trafic intens (în principal DN11 – Chichiș-Brețcu, DN12 – Chichiș-Bixad, DN13E – Hăghig-Covasna), independent sau în cascadă, fiind orientate pentru acoperirea zonelor predispuse sau în care au avut loc accidente din cauza vitezei excesive sau neadaptate. Aceste echipamente vor fi prezente zilnic pe principalele sectoare de drum identificate cu probleme, în vederea descurajării celor care comit frecvent abateri la regimul circulaţiei. În urma analizei activităţilor derulate în ultimii ani s-a constatat faptul că fără implicarea unor parteneri viabili precum Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Inspectoratul Şcolar Judeţean, administraţia publică locală, mass-media locală, care să sprijine efectiv demersurile Poliției Rutiere de creștere a gradului de siguranţă rurieră a participanţilor la traficul rutier, efectele măsurilor întreprinse sunt limitate și pe termen scurt. Vă dau și un exemplu concret, dacă drumurile județene nu sunt marcate, nu există indicatoare, cineva care este în trecere prin județ, poate că nu observă o curbă periculoasă și avem accident.

– Care credeți că este cea mai indisciplinată categorie de participanți la trafic?

– Așa cum rezultă și din situația statistică prezentată, întâlnim acte de indisciplină în rândul tuturor categoriilor de participanți la trafic, fie că e vorba de conducători auto sau de pietoni, bicicliști și căruțași, însă dintre aceștia putem remarca bicicliștii, abaterile comise de aceștia fiind identificate drept principala cauză generatoare a unui număr de 6 accidente grave, cu două mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce ne-a determinat să ne îndreptăm atenția asupra acestora. De asemenea, vă pot spune că în ceea ce privește pietonii, în multe accidente sunt implicate persoane mai în vârstă.

– Începe școala. Cum se pregătește Poliția, vor fi agenți în jurul școlilor? Veţi organiza acțiuni de informare a copiilor?

– Cu ocazia festivităţilor de începere a anului şcolar 2013–2014, poliţiştii rutieri din cadrul subunităţilor de poliţie vor fi prezenţi în zona de desfăşurare a acestor activităţi, asigurând atât fluidizarea traficului rutier şi prevenirea evenimentelor rutiere în zona unităţilor de învăţământ, cât şi prezentarea câtorva sfaturi vizând adoptarea de către elev a unei conduite preventive pe timpul deplasării înspre/dinspre şcoli. Activităţile de prevenire a accidentelor rutiere în rândul elevilor nu se vor opri aici, în cursul primului semestru al anului de învâţâmânt urmând a fi desfăşurată o campanie preventivă în cadrul căreia fiecare unitate de învăţământ va fi vizitată de câte un poliţist rutier care va contribui la creşterea gradului de educaţie rutieră a celor mici. Totodată, se vor reînfiinţa patrulele şcolare de circulaţie, care vor acţiona în zona trecerilor de pietoni din apropierea unităţilor şcolare.

– Ce părere aveți despre camerele de supraveghere amplasate pe drumurile din județ?

– Sistemele de monitorizare instalate pe principalele drumuri din județ (DN11, DN12 și DN13E) vin în sprijinul activităților specifice desfășurate atât de Poliția Rutieră, cât și de celelalte structuri, fiind în permanență în contact cu situația operativă înregistrată pe aceste sectoare de drum, efectivele de poliție rutieră fiind direcționate operativ prin intermediul Dispeceratului IPJ Covasna către zonele identificate cu probleme (blocaje rutiere, accidente de circulație). De asemenea, imaginile captate cu sistemul de supraveghere au contribuit la stabilirea împrejurărilor producerii unor accidente de circulaţie precum și la identificarea unor autovehicule implicate în comiterea de furturi sau alte fapte de natură penală. Dezvoltarea sistemului existent, pentru a acoperi și alte trasee identificate cu probleme, reprezintă o prioritate pentru poliția județeană, fiind necesară și implicarea Autorității Teritoriale de Ordine Publică, pentru asigurarea resurselor financiare .

– Anul acestea s-a schimbat legea în ceea ce privește circulația mopedelor. Cum stăm în această privință după 8 luni de la intrarea în vigoare a reglementărilor?

– Conform modificărilor legislative, mopedul a fost inclus în categoria autovehiculelor, iar pentru conducerea acestuia pe drumurile publice legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere. Astfel, permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM.

Aceste modificări legislative au avut ca efect imediat reducerea numărului de mopedişti din trafic, în special a celor care nu au îndeplinit condițiile legale pentru deținerea unui permis, însă au fost și persoane care nu au înțeles să respecte legea. Astfel au fost identificaţi în trafic 28 de conducători de mopede, aceștia fiind cercetați pentru conducerea unui autovehicul fără a deține un permis de conducere valabil, iar alți 10 mopedisti au fost cercetaţi pentru conducerea unui moped cu o îmbibație alcoolică peste limita legală. În perioada scursă de la începutul anului s-au înregistrat doar patru evenimente rutiere în care au fost implicați mopediști, comparativ cu perioada similară din 2012, când au fost înregistrate 8 asemenea evenimente.

– Ce ne puteți spune despre personal? Sunt destui polițiști rutieri în județ?

– Acesta este un punct dureros, avem un deficient de personal și din păcate nici noii absolvenți nu doresc să vină la rutieră, se îndreaptă către alte structuri din Poliție. Acest lucru nu mă miră, pentru că aici lucrezi de sărbători, la sfârșitul săptămânii, lucrezi afară, pe vânt, pe ploaie. Ca o concluzie, ar fi nevoie de colegi noi, însă eu nu cred că vor veni până când nu îi văd.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
criss, 13 septembrie 2013
http://www.scoalapolitie.ro/ , cred ca s-a terminat oferta cu angajarile directe.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.