STIREA ZILEI 24 iulie 2013

Au fost așezate pietrele de temelie ale complexului de locuințe pentru medici

de Székely Emőke | 758 vizualizări

Reprezentanții autorităților locale și cei ai Fundației „Studium” au așezat ieri pietrele de temelie a complexului rezidențial destinat medicilor din Sfântu Gheorghe. La ceremonie au participat și reprezentanți oficiali ai Ungariei, printre ei numărându-se și secretarul de stat în cadrul Ministerului de Externe al Ungariei, Németh Zsolt și secretarul de stat Répás Zsuzsanna.

Atmosferă de sărbătoare

Evenimentul a fost deschis de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a spus în discursul său că acest proiect este rezultatul unui par­teneriat benefic între Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Spitalul Jude­țean și Fundația „Studium”. „Suntem martorii unei colaborări în sensul în care terenul pe care se va construi complexul a fost dat de Spitalul Județean, aducerea utilităților până la clădire va fi sarcina Consiliului Local Sfântu Gheorghe, iar Fundația „Studium” va duce la bun sfârșit partea tehnică” – a declarat Tamás Sándor.

„Să păstrăm medicii acasă”

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Externe al Ungariei, Németh Zsolt a spus că prin astfel de programe facem un pas înainte în a păstra medicii buni în țară. „Luând un exemplu din alpinism, pot spune că azi am ajuns la tabăra de bază a acestui proiect de construire a locuințe. Avem în spate o muncă imensă, și iată-ne aici. Urmează însă și mai multă muncă pentru ca locuințele pentru medici să devină realitate și să putem spune că am ajuns în vârf. Asemenea proiecte sunt de importanță vitală pentru a preveni una dintre cele mai mari probleme ale medicinei românești și a medicinei din Ungaria, și anume plecarea medicilor în străinătate. Suntem martorii unui exod al medicilor specialiști. Dacă un medic nu are loc de muncă și casă în țara lui, va pleca. În această problemă încercăm să găsim soluții comune cu România pentru a fi capabili să asigurăm medicilor un viitor pe pământul natal” – a declarat se­cre­tarul de stat. Németh a spus că asemenea proiecte sunt și vor fi sprijinite de Guvernul Ungariei.

Complex după modelul celor din Târgu Mureș

Vicepreședintele Fundației „Studium”, Vass Levente, a declarat că au implementat acest program la Târgu Mureș în urmă cu 10 ani, perioadă în care 82 de tineri medici au beneficiat de această facilitate.  „Fundația administrează de 10 ani asemenea locuințe destinate medicilor care doresc să rămână în Târgu Mureș să aibă locuințe de serviciu gratuit, ne-am gândit la același lucru și la Sfântu Gheorghe și la Satu Mare. Cred că aceste locuințe vor ajuta medicii să rămână în țară, să se reîntoarcă pe meleagurile natale și să ajute oamenii din comunitatea lor prin tot ceea ce au învățat la facultate” – a declarat Vass Levente. Acesta a menționat că în cazul în care locuințele nu vor fi ocupate de medici, acestea vor fi date actorilor.

Investiție de 350.000 de euro

Complexul va avea trei apartamente cu două camere și trei garsoniere, iar construcția va fi finalizată până la sfârșitul anului 2014, sau cel târziu mij­locul anului 2015, valoarea investiției fiind de 350.000 de euro. Aici vor locui medicii care profesează în spitalele publice din județul Covasna, în special la Spitalul Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. De altfel, potrivit ma­nagerului acestei unități medicale, András-Nagy Róbert, spitalul are nevoie de medici, în special medici de urgență. Momentan la Spitalul Județean lucrează 120 de medici, dar anul acesta conducerea așteaptă și 8 rezidenți să se alăture colectivului.

La finalul ceremoniei oficialitățile prezente au așezat pietrele de temelie, iar episcopul reformat Kató Béla a binecuvântat proiectul.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 25 iulie 2013
Felicitari ! Ideea este buna....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.