STIREA ZILEI 7 iunie 2019

50 de noi posturi în cea mai grea, dar frumoasă meserie

de Daniela Luca | 2365 vizualizări

Cei care doresc să îmbrățișeze această profesie pot depune cereri la DGASPC Covasna

Conducerea Consiliului Județean Covasna a anunțat săptămâna aceasta că în următorii 5 ani, cu ajutorul unui proiect european, intenționează să angajeze un număr de 50 de asistenți maternali. Acest număr ar fi suficient pentru a acoperi nevoia care există în prezent, spun reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, pentru că, din fericire, tot mai puțini copii sunt abandonați în spitalele din județ.

În prezent, în județul Covasna există în jur 220 de copii de care se ocupă 126 de asistenți maternali. Ei sunt persoanele care își asumă responsabilitatea de a avea grijă de unul sau mai mulți copii abandonați și care încearcă să le creeze micuților un mediu cât mai familial.

La începutul acestui an a intrat în vigoare legea conform căreia copiii sub 7 ani nu mai pot fi plasați în centrele rezidențiale, ceea ce înseamnă că numărul posturilor de asistenți maternali este în creștere.

Astfel, pentru că una dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă sistemul asistenților maternali este tocmai lipsa acestora, autoritățile județene vor să pună în practică un proiect european intitulat „TeamUP” prin care să finanțeze timp de 5 ani de zile salariile pentru încă 50 de „părinți de împrumut”.

 „Intenția noastră este ca în următorii 5 ani de zile să angajăm încă 50 de asistenți maternali, astfel ajungând la 175 – 180 de asistenți maternali”, a declarat în cea mai recentă conferință de presă, președintele CJ, Tamás Sándor.

Tot mai puțini copii părăsiți în spitalele din județ, conform DGASPC Covasna

Numărul copiilor abandonați în spitalele din județul Covasna a scăzut semnificativ în ultimii ani, ajungând de la 122 în anul 2005, la 24 în 2018. De la începutul anului curent, cifra a scăzut considerabil, conform conducerii DGASPC Covasna. Acesta este și unul dintre motive pentru care cei 50 de asistenți care ar urma să fie angajați, ar fi suficienți pentru a acoperi lipsa care s-a creat în ultimii ani.

 „Consider că sunt suficienți cei 50 de asistenți maternali care vor fi angajați, mai ales datorită faptului că de anul trecut numărul copiilor părăsiți în spitale este în scădere. Dacă anul trecut am avut 24 de sesizări și 14 copii au ajuns în asistență maternală, în acest an cred că trei, patru sesizări am avut și imediat trece jumătate de an, deci sigur o să ne ajungă acești asistenți maternali și cum am spus datorită faptului că nu sunt copii părăsiți în spitale, va trebui să dăm și copii mai mari din centrele de plasament. Plus se știe că legislația s-a schimbat. Deci începând din ianuarie, copiii sub șapte ani nu pot fi plasați în centre rezidențiale, numai în asistență maternală, dar după datele pe care le avem, sau dacă ne uităm la statistici, o să ne ajungă acest număr de asistenți maternali”, ne-a spus Vass Mária, directorul DGASPC Covasna.

Meseria de părinte, între responsabilitate și fericire

Sistemul de asistență maternală este un serviciu care de-a lungul anilor a confirmat că este unul dintre cele mai bune servicii care se pot oferi copiilor care au o măsură de protecție specială. Micuții cresc în casa asistentului maternal, ceea ce asigură un mediu familial pentru aceștia, iar practica arată că ei se integrează mai ușor în societate, decât cei crescuți în casele familiale, conform specialiștilor.

„Asta nu poate să fie o meserie. Este o metodă spre o meserie, dar nu aș putea să spun că e meserie. Dacă poți să iubești un om, orice om, atunci poți să te angajezi aici. Dacă nu ești în stare să oferi iubire, mai bine să nu începi, pentru că nu merge altfel”, ne spunea, în urmă cu doi ani la un eveniment dedicat asistenților maternali profesioniști, Föcze Julianna din Valea Crișului, care practică meseria încă din 1999.

Vass Mária, spune la rândul ei că încearcă cu fiecare ocazie să vorbească despre avantajele acestei profesii, însă niciodată nu vrea să convingă sau să impună pe nimeni, pentru că cei care își doresc să o facă cu adevărat, trebuie să decidă singuri. Împlinirea de a fi părinte vine la pachet cu multe responsabilități, spune aceasta, pentru că nu oricine este dispus să dedice 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână unei profesii care solicită investirea nu doar a timpul și a abilităților cele mai bune în calitate de om, ci și sufletul.

„E o profesie cu foarte mare responsabilitate pentru acești copii și zi și noapte și pe perioada concediului. Este o profesie destul de grea, dar totodată e și frumoasă pentru că e o împlinire să vezi să că ai crescut niște copii frumoși care au ajuns pe picioarele lor și pot să se descurce singuri. Trebuie să le dai o educație pe care o dai și copiilor tăi. Cum am zis, zi și noapte trebuie să ai grijă de acești copii în familia ta. Bineînțeles trebuie să fie o persoană care iubește copiii, care totodată are această chemare față de această meserie, pentru că nu este un loc de muncă în care trec cele opt ore și ai închis biroul, dar totodată stai acasă, poți să ai grijă și de familia ta”, spune Vass Mária.

Conform acesteia, în 2019, 4 persoane au devenit asistenți maternali, iar până la sfârșitul anului se dorește ca această cifră să fie suplinită cu încă 3.

„Se fac angajări. Căutăm în continuare persoane care doresc să devină asistenți maternali. Cei care doresc, trebuie să vină la noi, să se intereseze, să depună cerere. Se face o evaluare primară și după aceea urmează un curs de pregătire. Când se strânge un anumit număr de cereri, atunci organizăm cursurile”, a mai precizat directorul.

Condiții de angajare

Persoana care dorește să devină asistent maternal profesionist trebuie să  îndeplinească următoarele condiţii minime: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte,  referitor la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor; să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor  săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament; să aibă minim 10 clase absolvite; să nu desfășoare  alte activităţi; să înţeleagă caracterul temporar al plasamentului; să accepte şi să înţeleagă necesitatea colaborării cu familia biologică sau adoptivă a copilului; să urmeze cursurile de formare profesională organizat de Serviciul de Asistenţă Maternală şi să promoveze examenul.

Cursul are o durată de 60 de ore și durează 3 săptămâni. Atestarea se face pe o perioadă de 3 ani, iar contractul se reînnoiește după fiecare reatestare.

Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să depună o cerere la sediul D.G.A.S.P.C. Covasna, Serviciul de Asistenţă Maternală.

Pentru mai multe informaţii, cei interesați se pot adresa Serviciului de Asistenţă Maternală din cadrul D.G.A.S.P.C. Covasna din Sfântu Gheorghe,  Str. Presei, Nr.8/A. tel.  0264-314660, int.110; 0732810820.

Luna aceasta, pe data de 21, asistenții maternali profesioniști vor fi sărbătoriți pentru al 16-lea an consecutiv, printr-un eveniment deosebit dedicat lor. Întâlnirea va avea loc în curtea Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe.

Deși nu este pe departe cea mai ușoară meserie, cei care își doresc să schimbe soarta celor care se nasc departe de visul unei familii adevărate și care au capacitatea de a se dărui total unui copil, ar trebui să ia în calcul meseria de părinte.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.