SOCIAL 2 august 2022

Cum funcționează CCPT din Întorsura Buzăului, la mai bine de un an de la înființare

de David Leonard Bularca | 797 vizualizări

Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret (CCPT) de la Întorsura Buzăului, care a luat naștere în urmă cu un an și câteva luni, a fost o adevărată premieră pentru județul Covasna și nu numai, pentru că sunt puține organisme de acest fel în țară. În acest moment, Consiliul din Întorsura Buzăului are 10 membri, reprezentanți ai diferitelor structuri de tineret din zonă. Autoritățile locale au transmis, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, că este oportună existența CCPT. De aceeași părere sunt și doi membri ai CCPT cu care am discutat. 

Organismul a fost consultat cu privire la proiectele ce s-ar putea derula sau s-au derulat deja în orașul covăsnean, susțin autoritățile. 

„În cadrul C.C.P.T. au fost discutate oportunitățile de finanțare pentru proiectele destinate tinerilor. Membrii C.C.P.T. au consultat structurile pe care le reprezintă în consiliu și au venit cu propuneri de activități destinate tinerilor, care s-au materializat în proiecte depuse spre finanțare la Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local al orașului Întorsura Buzăului și Secretariatul General al Guvernului României. De asemenea, în cadrul C.C.P.T., au fost propuse și discutate teme de interes ale tinerilor pentru domeniul Bugetare participativă, astfel 2 dintre proiectele depuse spre analiză au fost întocmite de către membrii consiliului”, se arată în răspunsul primit de redacția noastră, semnat de primarul de la Întorsura Buzăului, Raul Urdă. 

În acest moment, din CCPT fac parte 10 reprezentanți ai unor asociații sau instituții. 

„În cadrul C.C.P.T. sunt reprezentate următoarele: Consiliul Școlar al Elevilor Liceului Teoretic «Mircea Eliade» din Întorsura Buzăului, Consiliul Județean al Elevilor Covasna, Asociația Școlii Brădet, Asociația de Tineret «Alexandra Ducancea», Asociația 100% Playground, Centrul de Tineret, Asociația de Tineret și Sport «Teo», D.G.A.S.P.C. Covasna, Asociația «Ecotehnodidactica», Asociația de Tineret «Noi»”, au transmis autoritățile, care au precizat și că au „în plan atragerea de noi membri în cadrul C.C.P.T., motiv pentru care este în dezbatere un proiect de hotărâre pentru modificarea Regulamentului de organizare și funcționare al C.C.P.T., astfel încât să poată avea acces mai multe categorii de tineri”

Întrebate ce consideră că nu funcționează în cadrul acestui organism de consultare, autoritățile locale au precizat că „nu este cazul”. 

„Această structură de consultare a tinerilor este esențială în comunitatea noastră”

Președintele Consiliului Școlar al Elevilor (CȘE) de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Kiș Ioan Barbu, spune că, în cadrul ședințelor CCPT, sunt mereu dezbateri, astfel încât toți membrii reușesc să se consulte pe diferite subiecte. 

„De când s-a înființat Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret s-au putut observa diferite evenimente prielnice comunității întorsurene. Fiecare membru al consiliului este deschis și activ când vine vorba de ajutatul tinerilor întorsureni. Comunicarea din cadrul consiliului este una eficientă, mereu existând dezbateri pe tema oricărui subiect, deoarece <<tineri>> nu înseamnă doar elevi și studenți, iar, prin intermediul consiliului, reprezentanții diferitelor organizații și asociații pentru tineri se pot întâlni și consulta pe diferite subiecte, evenimente, proiecte benefice societății tinerilor întorsureni. Mă bucur foarte mult că fac parte din acest consiliu și că pot ajuta când vine vorba de dorințele tinerilor orașului nostru. Tinerii trebuie susținuți și consultați în legătură cu ce ar putea ajuta la dezvoltarea orașului, astfel încât să fie un mediu cât mai plăcut”, ne-a spus tânărul. 

Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Marian Calcea, spune că organismul de consultare al tinerilor de la Întorsura Buzăului are foarte mult potențial.

„Chit că nu am avut foarte multă activitate, mai ales perioada aceasta a vacanței (deoarece sprijinul pe care CJE Covasna îl va acorda cel mai mult CCPT-ului va avea în fond elevii, respectiv sistemul educațional), Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret din Întorsura Buzăului are foarte mult potențial și s-au demarat deja câteva proiecte interesante. Reunește tineri sau oameni care muncesc pentru tineret, care vor și lucrează să fie schimbarea pe care vor să o vadă în lume. Am mare încredere în acest proiect, mai ales că observ din ce în ce mai multe județe din țară care deschid aceste consilii și aduc într-adevăr o schimbare în societate. De-abia așteptăm anul școlar viitor să revenim cu proiecte și lucruri centrate pe elevi, pe actorii implicați în actul educativ, respectiv pe comunitate”, ne-a spus Marian Calcea. 

Cum este organizat CCPT

În februarie 2021, Consiliul Local Întorsura Buzăului a aprobat proiectul de hotărâre ce avea ca subiect înființarea primului CCPT din județul Covasna. În Regulamentul de Organizare și Funcționare este prevăzut cine poate face parte din acest organism. 

„Art. 4. (1) Din cadrul CCPT pot face parte reprezentanți ai structurilor de tineret cu activitate la nivelul Orașului Întorsura Buzăului, astfel: 

a) Fundații Județene pentru Tineret și/sau organizațiile federative ale tinerilor la nivel județean; 

b) Organizațiile studențești; 

c) Organizațiile de elevi; 

d) Structurile sindicale adresate tinerilor; 

e) Structurile patronale adresate tinerilor; 

f) Structurile de tineret ale partidelor politice; (n.red.: în urma unui amendament, s-a hotărât, în 2021, că acestea nu vor putea face parte din CCPT, însă, dacă proiectul pus recent în dezbatere publică va fi adoptat, și structurile de tineret ale partidelor politice vor putea face parte din organism).

g) alte organizații neguvernamentale de tineret”. 

În cazul anumitor structuri enumerate mai sus este nevoie ca acestea să îndeplinească anumite criterii, printre care: fie să aibă personalitate juridică, fie să aibă activitate de cel puțin un an și șase luni sau altele. 

La nivel organizatoric, structurile interne ale CCPT sunt Plenul (toți membrii CCPT), Comisiile de lucru (fiecare membru poate face parte din cel mult două Comisii) și Secretariatul, asigurat de Direcția Administrație Publică Locală din cadrul Primăriei Orașului Întorsura Buzăului.

CCPT se poate pronunța pe următoarele teme: cultură; educație și formare; ocuparea forței de muncă și antreprenoriat; participare și activități de voluntariat; sport, sănătate și mediu; incluziune socială și susținerea tinerei familii. Totuși, „în funcție de prioritățile stabilite, CCPT poate stabili alte domenii de lucru, în baza hotărârii plenului CCPT”, se arată în regulament. 

Pentru a face parte din CCPT, reprezentanții structurilor de tineret trebuie să depună o cerere de adeziune scrisă, la Secretariatul organismului. 

Cu ideea constituirii unui CCPT la Întorsura Buzăului a fost DJST Covasna, iar în luna ianuarie a anului 2021 a avut loc o întâlnire a reprezentanților Primăriei și ai Consiliului Local din oraș cu societatea civilă, după cum am consemnat în articolul „Dezbatere la Întorsura Buzăului: cât contează pentru autorități vocile tinerilor”, publicat pe CovasnaMedia.ro și în ziarul „Observatorul de Covasna”. 

Ulterior, pe 25 februarie 2021, Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului a aprobat înființarea primului CCPT din județ, după cum relatam în articolul „Autoritățile din Întorsura Buzăului fac loc tinerilor la masa deciziilor”. 

Pe 26 martie 2021, a avut loc prima ședință a CCPT. La vremea aceea, organismul era format din cinci reprezentanți ai diferitelor organizații/structuri de tineret. 

Sursa foto: arhivă 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.