EDUCATIE 29 martie 2021

Cum a fost prima ședință a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret din județ

de David Leonard Bularca | 1411 vizualizări

Care vor fi primele solicitări ale CCPT și cum își propun cei implicați să consolideze structura

Tinerii din Întorsura Buzăului vor putea, de acum înainte, într-un cadru organizat, să își spună părerea și să solicite autorităților locale să le rezolve problemele pe care le identifică. Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT), organism prin care tinerii, la rândul lor, vor fi consultați de autorități cu privire la deciziile ce vizează sectorul de tineret din oraș, a fost oficial constituit. Vineri, 26 martie a.c., a avut loc prima ședință, prin intermediul căreia cinci reprezentanți ai diferitelor asociații sau organizații de pe raza orașului au depus o cerere de adeziune. Deși numărul celor care au participat la ședință nu a fost cel așteptat, chiar dacă organizarea întâlnirii a fost anunțată și prin intermediul rețelelor sociale, au fost discutate și primele solicitări pe care le va avea CCPT către Primăria și Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului.

La prima ședință a organismului unic la nivel județean, au participat 14 persoane, printre acestea numărându-se autorități locale (primarul, viceprimarul și doi consilieri locali din oraș), un reprezentant al Ministerului Tineretului și Sportului, care a transmis un mesaj de la unul dintre Secretarii de Stat și reprezentanți ai societății civile din Întorsura Buzăului. 

Chiar dacă numărul celor prezenți a fost sub așteptări, iar asta s-a putut observa din reacțiile tuturor celor prezenți, s-a reușit constituirea CCPT, după ce reprezentanți ai societății civile, cinci la număr, au depus câte o cerere de adeziune. Momentan, din CCPT fac parte Consiliul Județean al Elevilor Covasna; Consiliul Școlar al Elevilor de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din oraș; Asociația „Noi”; Asociația „Teo” și Asociația Ecotehnodidactica de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din oraș – fiecare având câte un reprezentant în Plenul CCPT. 

Viceprimarul orașului, Silviu Popica, este convins că în viitor se vor alătura și alte organizații.

„Această primă întrunire a CCPT reprezintă în primul rând dovada faptului că schimbarea în administrație pornește de la modul în care sunt abordate problemele comunității, de la îndreptarea atenției autorităților spre nevoile cetățenilor. Deși pentru început consiliul este compus din cinci organizații, am convingerea că în viitorul apropiat se vor alătura și alte organizații interesate. Este un exercițiu cu care întorsurenii nu au fost obișnuiți, așa că sunt convins că în scurt timp se vor alătura și alte organizații. Implicarea este elementul esențial al acestui demers al autorității locale, demers care aduce tinerii în situația de a fundamenta deciziile luate de administrație”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, acesta. 

La întâlnire a participat și directorul de cabinet al secretarului de stat Oltean Csongor, cu atribuții în domeniul tineretului din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), Cătălin Lazăr. În mesajul transmis de Secretarul de Stat s-a subliniat importanța implicării civice. 

„Felicit și susțin această inițiativă. Promovarea implicării civice a tinerilor este una dintre prioritățile mandatului meu, iar în acest sens existența și funcționarea cât mai multor asemenea Consilii Consultative în România este garanția unei societăți democratice sănătoase. Având în vedere faptul  că această inițiativă a aparținut Compartimentului Tineret din cadrul DJST Covasna, mă bucură și demonstrează rolul și importanța activității de tineret din cadrul structurilor aflate în subordinea MTS. Totodată, felicit autoritățile locale pentru deschiderea și sprijinul oferit acestei inițiative”, a fost mesajul venit de la MTS. 

Primele propuneri pe care le va face CCPT către autoritățile locale

Vineri au fost abordate și primele subiecte asupra cărora CCPT va înainta solicitări către autorități. Printre ele, se află și cererea de modificare a Regulamentului de Organizare și Funcționare al CCPT, astfel încât să poată fi membri și reprezentanții structurilor de tineret ale partidelor politice, dar și ai asociațiilor care reprezintă copii cu dizabilități. 

Mai mult, la nivelul orașului se creează Strategia de Dezvoltare Locală, iar CCPT va putea face propuneri în ceea ce privește sectorul de tineret.

„Așa cum s-a discutat și la întâlnire, suntem în plin proces de elaborare a Strategiei de Dezvoltare Locală pentru următorii ani, strategie care trebuie elaborată atât pentru dezvoltarea infrastructurii, dar și pentru dezvoltarea localității, bazată pe nevoile în orice plan ale întorsurenilor. CCPT poate reprezenta un sprijin valoros în acest sens, prin elaborarea și implementarea politicilor de tineret”, ne-a spus Silviu Popica. 

În același timp, CCPT va putea aplica pentru diferite proiecte, astfel încât să poată organiza evenimente dedicate tinerilor.  

„Un alt rol important al consiliului este acela de a canaliza atragerea fondurilor spre nevoile tinerilor, aici mă refer atât la canalizarea fondurilor din bugetul local, cât și la finanțarea unor proiecte prin intermediul asociațiilor de tineret membre ale CCPT, context în care tinerii vor fi îndrumați și obișnuiți să caute soluții, să elaboreze proiecte și să aplice pentru obținerea de fonduri pentru finanțarea lor. La întâlnire a participat și un membru al Ministerului Tineretului si Sportului, respectiv directorul de cabinet al Secretarului de Stat pe probleme de tineret, domnul Cătălin Lazăr, care ne-a asigurat de tot sprijinul din partea ministerului”, a mai spus viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica.

„Am speranța că noi, tinerii întorsureni și din zonă, avem un viitor aici, acasă”

Reprezentanta Consiliului Școlar al Elevilor de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, membră a CCPT, Cristina Ioana Sima, spune că are în plan ca prin acest organism să se creeze un mediu favorabil pentru ca tinerii să se întoarcă în zonă după ce își termină studiile. 

„Am așteptări foarte mari de la acest consiliu, deoarece îmi doresc ca atât eu, cât și alți tineri, să nu mai fim nevoiți să plecăm la sute sau poate chiar mii de kilometri pentru a ne realiza. Îmi doresc ca după terminarea studiilor, tinerii din zonă să se întoarcă și să continue ceea ce noi am început. Întotdeauna am zis că voi rămâne în zonă după facultate. În ultimii ani, am început să nu mai am așa mare încredere, deoarece mă resemnasem cu gândul că tinerii nu sunt priviți cu importanță în zona noastră. Acum lucrurile încep să se schimbe și, pentru prima dată, am speranța că noi, tinerii întorsureni și din zonă, avem un viitor aici, acasă. Prioritatea mea acum e să luăm legătura cu cât mai mulți tineri din zonă și să aflăm care sunt cu adevărat problemele și nevoile tinerilor. Iar apoi să găsim soluții și să le punem în practică. Pentru că s-au tot spus „cuvinte frumoase”, dar eu, împreună cu colegii mei din CCPT și Primăria Întorsura Buzăului, suntem porniți să trecem la fapte”, ne-a spus reprezentanta elevilor de la „Eliade”. 

„Prima ședință CCPT a fost una foarte interesantă și reușită. Ne-am pus bazele echipei, urmând să ne întâlnim pentru demersuri următoare. Este o premieră pentru un oraș mic din județul Covasna înființarea unui CCPT”, ne-a spus un alt membru al CCPT, președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna, David Ușurelu. 

La nivel organizatoric, structurile interne ale CCPT vor fi Plenul (toți membrii CCPT), Comisiile de lucru (fiecare membru va putea face parte din cel mult două Comisii) și Secretariatul, asigurat de Direcția Administrație Publică Locală din cadrul Primăriei Orașului Întorsura Buzăului.

Cu ideea constituirii unui CCPT la Întorsura Buzăului a fost DJST Covasna, iar, în luna ianuarie a acestui an, a avut loc o întâlnire a reprezentanților Primăriei și a Consiliului Local din oraș cu societatea civilă, după cum anunțam în deschiderea ediției din 19 ianuarie a ziarului, în articolul „Dezbatere la Întorsura Buzăului: cât contează pentru autorități vocile tinerilor”. 

Ulterior, pe 25 februarie a.c., Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului a aprobat înființarea primului CCPT din județ, după cum relatam în deschiderea ediției din 1 martie a ziarului, în articolul „Autoritățile din Întorsura Buzăului fac loc tinerilor la masa deciziilor”. 

Rămâne de văzut dacă societatea civilă din oraș, tinerii, în acest caz, vor da dovadă de implicare și interes în rezolvarea dificultăților pe care le întâmpină la nivelul orașului. Plângeri pot fi multe, la fel și nemulțumiri, însă atunci când ți se oferă ocazia să te implici, dar nu o faci, nu mai este numai problema autorităților, ci a întregii comunități. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.