SOCIAL 19 ianuarie 2021

Dezbatere la Întorsura Buzăului: cât contează pentru autorități vocile tinerilor

de David Leonard Bularca | 3212 vizualizări

 „Primăria Orașului Întorsura Buzăului este pionier pentru această idee în județ”, spune Raul Urdă

O parte din societatea civilă întorsureană, împreună cu reprezentanții Primăriei din Întorsura Buzăului și ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, au făcut un prim pas important pentru înființarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret (CCPT), structură care ar urma să fie consultată de autoritățile locale în ceea ce privește problemele de tineret și ar putea, la rândul său, să semnaleze lipsurile din oraș pentru cei tineri. Într-o dezbatere publică ce a avut loc luni, 18 ianuarie, de la ora 15:00, în Casa de Cultură a orașului, s-a discutat regulamentul de organizare al structurii. Aproape 35 de oameni au participat, din mai multe categorii sociale: elevi, studenți, profesori și reprezentanți ai partidelor politice.

Înființarea unui Consiliu Consultativ pe Problemele de Tineret (CCPT) la Întorsura Buzăului ar fi o premieră pentru județul Covasna. În același timp, după cum a precizat primarul orașului, Raul Urdă, în timpul dezbaterii, ar fi a doua structură de acest tip din țară.

„Sunt foarte bucuros de faptul că am putut organiza, Primăria Orașului Întorsura Buzăului este pionier pentru această idee în județ. Sunt bucuros, de asemenea, că au fost prezenți un număr foarte mare de participanți din cadrul diverselor organizații ale tinerilor din Întorsura. Am zis și în cadrul discuțiilor, este continuarea ideii de a implica tinerii, continuarea ideii din campania electorală, în care am fost acuzați, partidele politice, că nu implicăm tinerii în diverse structuri de decizie. Politică și administrativă. Am zis că dacă voi ieși primar voi face ceva în sensul acesta și iată că este deja făcut un prim pas pentru a materializa această idee”, a spus, după încheierea dezbaterii, Raul Urdă, care a mai precizat și că va fi un lucru greu de realizat, deoarece este un tip de organizare nou pentru toți cei implicați, însă are totuși încredere că va fi, în final, un proiect reușit.

Directorul executiv al DJST Covasna, Marius Tiron,  prezent și el la dezbatere, spune că premierele nu se vor opri aici. După înființarea CCPT-ului, se va realiza și o diagnoză a situației tinerilor din zona Întorsurii Buzăului. 

„Ne bucurăm că demersul nostru menit a face vocea tinerilor auzită merge mai departe. Pe lângă faptul că tinerii au venit, s-au și implicat activ. Iar asta dovedește că tinerii pot fi responsabili și implicați atunci când li se oferă prilejul. Suntem convinși după ce am văzut astăzi la dezbaterea actului normativ că inițiativa noastră, de a crea, în premieră în județul Covasna, primul Consiliu Consultativ pe Probleme de Tineret asumat de către o autoritate publică locală, este nu numai un demers extrem de necesar, dar în același timp și extrem de oportun. După ce el va fi oficial recunoscut prin hotărâre de consiliu, vrem să continuăm seria premierelor și astfel, primul rezultat concret al funcționării acestui consiliu, să fie punerea în practică a inițiativei Compartimentului Tineret din cadrul DJST Covasna de realizare a primei diagnoze a situației tinerilor din zona Buzaielor. Căci tinerii au nevoie de oportunități. Iar noi trebuie să le oferim”, ne-a spus Marius Tiron.

Tinerii solicită în continuare seriozitate

Toți factorii care au participat la dezbatere au fost de acord că s-a făcut un pas important pentru tineri, însă Cristina Ioana Sima, președintele Consiliului Școlar al Elevilor (CȘE) de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, este de părere că în continuare demersul trebuie să fie tratat cu seriozitate.

„Ideea mi se pare foarte bună, dar îmi doresc să văd seriozitate atât din partea autorităților, cât și din partea tinerilor. Ședința în sine mi s-a părut reușită, deși pe alocuri au rămas goluri. Visul meu este să existe activități pentru tineri care să poată fi realizate în zonă și nu prin navetă și, mai ales, să existe locuri de socializare pentru tineri”, a spus aceasta.

„Mi-a făcut plăcere să discut cu autoritățile locale următorii pași în crearea unui forum local de tineret. În acest mod vom avea mai multă reprezentativitate la nivel local. Prin această ședință am început „fundația" unui lucru care era doar un vis pentru noi, întorsurenii, dar și pentru tineri în general”, ne-a spus și președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna, David Ușurelu.

CCPT ar urma să funcționeze pe lângă Primărie. Mai exact, președintele CCPT va fi chiar primarul, însă membrii vor fi reprezentanți ai fundațiilor județene pentru tineret și sport, organizațiilor studențești și de elevi, structuri sindicale sau patronale adresate tinerilor, structurile de tineret ale partidelor politice, dar și alte organizații neguvernamentale de tineret.

După această dezbatere, urmează votul în Consiliul Local al orașului pentru înființarea structurii, iar, ulterior, se vor stabili membri noii ramuri de reprezentare a intereselor tinerilor din oraș.

Așadar, CCPT va fi un mecanism al Primăriei prin care tinerii (definiți de lege ca fiind cei care au vârste cuprinse între 14 și 35 de ani) vor putea fi consultați în legătură cu problemele pe care le întâmpină și o structură prin care aceștia vor putea propune activități sau demersuri care să îi ajute pentru o dezvoltare favorabilă în comunitatea lor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.