INTERVIU 18 iunie 2021

Thalia, Lady Gaga, Cardi B, Inna și Loredana Groza, printre vedetele care au purtat creațiile unei artiste originare din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2631 vizualizări

Interviu cu Lory Sun 

Din mâinile ei ies unele dintre cele mai spectaculoase accesorii văzute vreodată. Nu o spunem doar noi, ci și vedetele de talie internațională, care le-au purtat cu mândrie în videoclipuri cu milioane de vizualizări, în concerte sau chiar în afișele din inima New Yorkului. Corsete, mănuși, măști, diademe și alte accesorii pentru față, cap și corp, de o frumusețe și creativitate ieșite din comun, sunt creații ale artistei Lory Sun, stabilită în Boston, SUA. Puțini știu însă că cea din mâinile căreia ies aceste accesorii și-a petrecut prima parte din viață la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna. Loredana Soare, pe numele ei, a fost elevă a școlilor „Nicolae Colan”, „Plugor Sándor” și „Constantin Brâncuși”. Am avut onoarea să accepte propunerea de a ne oferi un interviu, prin intermediul căruia ne-a răspuns tuturor curiozităților, despre cum a ajuns în Statele Unite, despre creațiile ei, care au fost purtate de vedete ca Thalia, Lady Gaga, Cardi B, Inna, Loredana Groza sau Iulia Albu, despre copilăria la Sfântu Gheorghe, viața ei din prezent și despre brandul Lory Sun Artistry. Toate acestea și mesajul pentru cititorii Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, în interviul următor. 

În primul rând, spune-ne despre viața ta de dinainte să pleci în Statele Unite: cine a fost Lory Sun înainte de plecarea în SUA?

Contrar aparențelor de acum, dacă ar fi să fac un exercițiu de privire în retrospectivă, cine am devenit acum, față de cine eram atunci, e  o imagine foarte diferită. Mă bucur însă, că datorită acestui interviu pot să fac un pas în spate și să mă uit la evoluția mea.

Am fost genul de persoană mai degrabă singuratică, iar țelul meu a fost mereu prezent în mintea mea și am știut că vreau să descopăr și alte orașe și alte culturi. Pe scurt, imediat după terminarea liceului, am plecat la Timișoara, unde am continuat să lucrez că editor foto. Zic am continuat pentru că eu făceam asta deja, încă din timpul liceului, ca freelancer. Apoi mi-am dorit să experimentez și capitala, în vremea aceea cumva era un val al tinerilor care plecau din provincie în căutare unui job mai bun. Așa am ajuns în București, în căutarea jobului ideal. Am fost pasionată de design dintotdeauna, de aceea și toate joburile mele au fost din zona asta artistică, creativă, imaginativă. Cu toate astea, creativitatea limitată nu mi se părea o opțiune bună pentru mine. Așa am decis să visez la mai mult.  

Ce poți să ne spui despre perioada de dinainte de plecarea în Timișoara?  

Copilăria mi-am petrecut-o în Sfântu Gheorghe, unde am crescut alături de fratele meu, Florin. Eu eram o fire artistică și visătoare, iar el era total diferit de mine, fiind interesat să învețe și să repare tot felul de electronice. Timpul liber mi-l petreceam pictând și sculptând. Deseori aduceam acasă de la școală diplome oferite pentru talentul artistic.

De când mă știu întotdeauna am fost atrasă de artă și fashion. Mă simt binecuvântată că am reușit să continui toate aceste pasiuni în viața de zi cu zi lucrând pentru jobul meu de vis.

Care a fost momentul în care ai decis să pleci? Și de ce?

Joburile din România îmi solicitau doar o bucățică din creativitate. Mereu erau niște limite în care trebuia să mă încadrez. Asta deja îmi crea un disconfort. Întâmplător, în perioada aceea, am cunoscut o persoană față de care m-am apropiat foarte mult. Aveam amândoi pasiuni comune, ceea ce ne făcea să facem frecvent sharing de experiență profesională. El îmi povestea cum merg lucrurile în SUA, iar asta mi-a dat speranța și mi-a deschis orizonturile, că sunt mult mai multe opțiuni pentru mine. 

Am înțeles că în 2013 ți-ai făcut bagajele și ai plecat în America. Te-ai gândit vreodată cum ar fi arătat viața ta astăzi, dacă nu ai fi făcut acest pas?

Probabil că nu aș fi avut această oportunitate imensă de a spera la mai mult. If you can dream it and you are willing to work for it, you can do it. (din engl. dacă poți să visezi și ești dispus să muncești, poți să realizezi orice). În orice caz, oriunde ai fi, cred că doar munca constantă te poate aduce în punctul în care ți-l dorești. Desigur, să ai și contextul care să te susțină, să ai o piață mai amplă de desfacere, statul să încurajeze micile afaceri, însă, consider că nimeni nu îți bagă cu forța în „sac”. Spre exemplu, ceea ce fac eu nu presupune doar partea de design, ci cuprinde mai multe  activități precum: să găsesc colaboratorii potriviți, să identific nevoile clienților, să existe o promovare și comunicare constantă în social media și să lucrez la creații noi etc.

Acum lucrez enorm de mult pentru a satisface nevoile clienților mei și pentru a face brandul Lory Sun cunoscut, dar toată munca asta este foarte rewarding (din engl. care vine ca o răsplată), pentru că fac ce îmi place și îmi dă energie să creez. 

Tot de atunci ai început povestea artistei Lory Sun sau creai și în România?

În România a fost mai mult un hobby pe care știam că nu am să îl pot transforma într-un business așa cum îmi doream. De când mă știu am fost atrasă să creez accesorii sau piese vestimentare. 

Cum ai ajuns la numele de artist „Lory Sun”? 

Numele a pornit dintr-o necesitate firească. Practic e primul pas în construirea unui brand personal. M-am gândit ca oamenii să rețină și să pronunțe mai ușor numele meu, așa că traducerea lui a venit ca o consecință naturală. Lory Sun este o abreviere și traducere a numelui meu, Loredana Soare.

Povestea ta pare să confirme că America este tărâmul tuturor posibilităților. Chiar așa a fost și pentru tine?  

Cred că poți reuși oriunde cu multă muncă și disciplină. În America orice idee nouă este foarte bine primită, cu atât mai mult o idee de business inovatoare, diferită, altfel decât ce găsești în mod obișnuit. Iar asta cred că m-a diferențiat pe mine, unicitatea fiecărei piese pe care eu o creez. 

Thalia, Lady Gaga, Inna, Cardi B, Loredana Groza, Iulia Albu. Toate sunt vedete care ți-au purtat creațiile. Am omis pe cineva?

Acestea sunt câteva din numele cunoscute. Pentru mine, însă, este o bucurie să văd creațiile mele purtate de persoane celebre la fel cum le poartă și cineva complet anonim. Orice vedetă pornește de undeva, tot muncind, sunt de părere că dacă cineva îți oferă încurajarea și sprijinul de care ai nevoie, oricine poate să obțină ceea ce își dorește. 

Ce crezi că aduce aceste staruri către tine? Că nu e puțin lucru să îți îndeplinești visuri, uneori pe care nici nu știai că le ai, adică de exemplu ca Thalia să îți poarte creațiile, cum am văzut că ai scris într-o postare pe o rețea de socializare.

Cu Thalia a fost un moment special datorită faptului că am crescut uitându-mă la serialele cu ea. Nu mi-am imaginat niciodată că după 21 de ani va purta design-urile mele pe ecranele din Time Square.

Când o vedetă îmi poartă creațiile businessul meu are o expunere mult mai largă către public.

Am citit și că durează cam două zile să creezi o pereche de mănuși, să zicem. Care a fost piesa la care ai lucrat cel mai mult?

Unele creații îmi iau câteva zile, iar la altele pot lucra și câteva luni. La corsete lucrez cel mai mult, dacă sunt foarte complexe pot lucra și 6 luni.

Într-un articol din Cosmopolitan, publicat în 2017, am citit că rareori desenezi înainte un design, ci mai degrabă te inspiri din materialele cu care lucrezi. În general, ce materiale folosești în creațiile tale?

Lucrez cu orice material, dar în ultimul an am lucrat mai mult cu metal. Nu obișnuiesc să desenez, ideile îmi vin când găsesc un material deosebit și vizualizez ce poate ieși din el și cum se va simți persoana care o va purta. Îmi doresc să scot în evidență atuurile și trăsăturile pe care clientul deja le are.  

Care au fost cele mai neobișnuite materiale pe care le-ai folosit?

Îmi place când transform un obiect banal în ceva complet diferit. De exemplu pentru un proiect am folosit pene de gâscă, pe care le-am vopsit aurii și am creat un corset cu influențe grecești.

Ce public țintă ai? În general, ce fel de oameni caută creațiile tale? Cum ți-ai descrie clienții?

Încă nu am o nișă clară de clienți. Nu am un public țintă, oricine vrea să îmi cumpere creațiile o poate face.

La ce prețuri se ridică produsele create de tine?

Produsele sunt corelate cu volumul de muncă investit. Produsele mai complexe, care necesită o atenție mai mare, evident că au și o valoare mai ridicată. Încep de la câțiva dolari pentru un inel până la câteva mii de dolari pentru corsete.

Din câte m-am documentat, ai pornit pe acest drum al artei/ creației încă din copilărie, inspirată fiind de mama ta, croitoreasă. Ce alte valori ai luat cu tine peste ocean?  

De la tata am învățat să fiu disciplinată și muncitoare. Mama era o femeie foarte frumoasă și creativă, ea m-a inspirat să îmi urmez pasiunea.

Cum crezi că ar fi fost viața ta dacă ai fi rămas aici, în județul Covasna?

Opțiunea mea unică era să îmi pun în valoare talentele și să fac ceva din pasiunea de a crea și a construi. Orice context mi-ar fi oferit această ocazie ar fi fost potrivit. 

Cum a fost pentru tine această perioadă a pandemiei?

Pentru mine anul 2020 a fost dificil pentru că l-am pierdut pe tata, iar apoi am văzut multe persoane în jurul meu afectate de pandemie. Sunt recunoscătoare că am avut comenzi și am reușit să îmi mențin afacerea într-o perioada atât de grea. 

Revenind la creații, care e piesa de care ești cea mai mândră până acum?

Nu cred că pot să aleg, toate piesele sunt în egală măsură importante pentru mine.

Este Lory Sun astăzi împlinită ca artist?

Sunt împlinită și îmi place ce fac, dar mereu există loc de îmbunătățiri și ceva de învățat. 

Care sunt planurile tale pentru viitor?

Aș vrea să cresc acest business și să predau o parte din sarcini unei persoane pasionate de design și atenția la detalii în relația cu clienții. 

Îți este dor de România? Te vei întoarce vreodată?

Întotdeauna România va avea un loc apare în viața mea, este punctul din care am pornit, sunt oamenii pe care i-am cunoscut, acei câțiva prieteni pe care i-am avut alături în momentele dificile. Cu toate astea, cred că fiecare își găsește un loc al lui, care să se potrivească cu stilul de viață pe care și-l dorește. 

În final, care este mesajul pe care îl transmiți cititorilor noștri, de acolo, de peste mări și țări, de unde tu ai găsit succesul? 

Să își găsească pasiunile, să își valorifice talentele, să creadă că este posibil să aibă viața pe care și-o doresc, să își asculte intuiția, să se lase inspirați și să-și depună tot efortul și energia în a deveni ceea ce-și imaginează.

Sursa foto: arhivă personală Lory Sun și Facebook/ Lory Sun Artistry.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.