INTERVIU 21 iunie 2024

Întorsura Fest la puterea a patra

de Iulia Drăghici - Taraș | 1731 vizualizări

Bi-interviu cu organizatorii evenimentului, primarul Raul Urdă și viceprimarul Silviu Popica

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din județul Covasna și nu numai, Întorsura Fest, e aici! Vineri seara începe distracția în zona Camping din oraș, un loc unde decorul verde, muzica bună și distracția de calitate își dau întâlnire deja al patrulea an la rând. Dacă ți-am stârnit curiozitatea și vrei cele mai proaspete informații despre ediția din 21 - 23 iunie, avem vești și mai bune: am stat de vorbă cu principalii organizatori, primarul și viceprimarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă și Silviu Popica, așa că în rândurile următoare găsești multe detalii interesante! 

 

Știm că ediția a 4-a Întorsura Fest se anunță a fi cel puțin la nivelul edițiilor anterioare. Printre cei mai cunoscuți artiști care concertează aici se numără Zdob și Zdub, Irina Rimes, Andrei Bănuță, Nicole Cherry și Paula Seling. Care au fost criteriile de selecție a artiștilor?

Raul Urdă: Am făcut un sondaj online în rândul comunității din Întorsura Buzăului și acolo a ieșit câștigătoare Irina Rimes. Am îndeplinit dorința comunității. Și Nicole Cherry a fost numită în număr destul de mare. Pe locul doi mi se pare că a fost și Andra, dar era ocupată în această dată. Pentru restul, am avut noroc că i-am găsit disponibili. Nu e puțin lucru să o aduci pe Irina Rimes la Întorsura Buzăului.

Cum simțiți că a evoluat festivalul de la prima ediție până acum?

Silviu Popica:  A evoluat foarte mult, mai ales la partea de organizare. Am învățat foarte multe lucruri de la an la an. Încercăm să nu schimbăm ce a fost bun, dar în același timp încercăm să ne perfecționăm. Știți foarte bine că am avut alături voluntari care au făcut o treabă extraordinară încă de la prima ediție. Acum am învățat cum să lucrăm și la alte aspecte. Legat de artiști, am ridicat ștacheta foarte mult, ceea ce ne-a obligat să nu trecem sub edițiile anterioare sau, mai mult, să încercăm să fim puțin peste. E adevărat că și gusturile diferă.

Care este motivul pentru care evenimentul rămâne, și anul acesta, cu intrare liberă? 

Raul Urdă: Întorsurenii noștri merită și un eveniment de asemenea calibru și așa am hotărât de la început. Ne-a ajutat foarte mult faptul că am găsit co-finanțări și sponsorizări. Sponsorul principal, care și anul acesta este lângă noi, este Amigo Intercost, care vine cu doi parteneri, Heineken și Pepsi.

Silviu Popica: Noi am făcut acest festival pentru comunitate. Am încercat să dăm ocazia tuturor membrilor comunității întorsurene să aibă acces la un act artistic de calitate. Atunci încercăm să păstrăm și calitatea festivalului, și accesul liber, pentru ca fiecare om să aibă acces la așa ceva. În plus de asta, am încercat să obținem finanțări ca să nu grevăm bugetul local. Anul acesta avem o finanțare din partea Ministerului Culturii, de 80.000 de lei, pe lângă sponsori. 

Ce activități sau evenimente suplimentare sunt planificate pe lângă concerte?

Raul Urdă: Ca evenimente importante aș aminti parada moto, avem și colțul pentru copii, unde vor fi din aceleași activități clasice, tradiționale ale noastre - pictură pe față, cățărare pe panou, concursul de cățărare de pe lăzi, ceea ce se mai întâmplă în fiecare an.

Ce măsuri ecologice sau de sustenabilitate ați implementat pentru a reduce impactul asupra mediului?

Silviu Popica: Anul acesta vom încerca să colectăm selectiv. Este o încercare și pentru noi și pentru toată lumea. Legat de curățenie, am constatat că oamenii s-au obișnuit să o păstreze. Deși au fost foarte multe persoane prezente, în general, după evenimente, în urma lor rămânea curățenie. 

Ați încheiat și un parteneriat frumos cu Doomstriker LEMC Romania, comunitatea moto care vine cu propriul spectacol, prin parada moto. Cum se vor întâmpla lucrurile anul acesta? 

Raul Urdă:  Cei de la Doomstriker ne spun că vor veni foarte mulți motocicliști din alte părți. Și, ca și în anii anteriori, și anul acesta vor face o mare donație către comunitatea din Întorsura Buzăului. Știm și că la acest eveniment vin și câțiva motocicliști din America. Deci vor fi parteneri de-ai lor din Italia, din Ungaria, din Polonia și din America. 

Am văzut că ați avut și un apel pentru voluntari. Cum a fost răspunsul anul acesta? 

Silviu Popica: Surpriza a fost că după două zile de la apel, aproape am completat lista de voluntari. Criteriul a fost doar vârsta, pentru că nu am vrut să fie foarte, foarte mici. Pentru că totuși, deși e și activitate plăcută, una peste alta, e multă muncă. 

În final, care este mesajul pentru comunitatea din zona Buzaielor? 

Raul Urdă: Haideți să ne bucurăm împreună, pentru că avem nevoie, haideți să arătăm că suntem o comunitate unită și prin acest festival. Marea mea bucurie a fost să văd și la edițiile trecute că după eveniment, după partea muzicală și spectacol, oamenii rămân ore întregi și stau la o bere împreună, ceea ce unește și mai mult comunitatea. 

Silviu Popica: Oamenii au nevoie și de acte culturale pentru suflet. Dincolo de betoane, asfalt și alte lucruri cu care suntem obișnuiți și care trebuie făcute, mai sunt necesare și lucruri pentru suflet. Iar acest festival este unul foarte important pentru comunitatea noastră. Să nu uităm că vin și foarte mulți turiști din alte zone ale țării. Sunt oameni care vin și ne vizitează orașul, care altfel poate nu ar fi călcat pe aici. Beneficiază astfel, de pe urma lor, pensiunile din zonă, afacerile mici, comercianții. Toată lumea are doar de câștigat de pe urma acestei activități. 

Program: 

VINERI, 21 IUNIE

17:00 - Începe festivalul formațiilor de copii și tineret - Împreună, formații pentru viitor

SÂMBĂTĂ, 22 IUNIE

16:30 - Parada moto

17:30 - Concert Trenul de noapte

19:00 - Concert Hazard

20:30 - Concert Paula Seling

22:00 - Concert Irina Rimes

DUMINICĂ, 23 IUNIE

17:30 - Concert The Rock

19:00 - Concert Andrei Bănuță

20:30 - Concert Nicole Cherry

22:00 - Concert Zdob și Zdub

Programul este orientativ. Organizatorii îl pot modifica dacă situația o va impune.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.