INTERVIU 30 septembrie 2019

„Nu cred că a mai fost cineva așa tânăr acreditat la o etapă de raliu mondial”

de Iulia Drăghici - Taraș | 4105 vizualizări

Interviu cu fotograful Flavius Croitoriu din Întorsura Buzăului 

Pasiunea, talentul, dar și munca nemăsurată îi scot, deseori, din mulțime pe cei mai remarcabili, indiferent de domeniu, indiferent de vârstă. Un exemplu în acest sens este tânărul fotograf din Întorsura Buzăului, Flavius Croitoriu. E elev de liceu, dar totodată colaboratorul uneia dintre cele mai apreciate publicații din motorsportul românesc, RallyMax. Recent, Flavius, care are doar 18 ani, a reușit să își îndeplinească un mare vis: să fie fotograf de talie mondială. S-a întâmplat recent, la mijlocul lui septembrie, când a fost acreditat să participe la o etapă din Campionatul Mondial de Raliuri, în Turcia. De aici s-a întors cu o mulțime de cadre uimitoare, cu titulatura de „ probabil cel mai tânăr fotograf acreditat pentru un asemenea eveniment”, dar și cu lecții de viață. Acum se pregătește pentru Bacalaureat, dar nu ratează nici etapele din Campionatul Național de Raliuri. Mai multe despre Flavius și cariera lui, în interviul următor.  

Știu că încă din liceu te-ai remarcat ca fotograf, pentru că erai implicat în evenimentele organizate la „Mircea Eliade”. Când ai început să cochetezi cu acest domeniu?

Am început încă din copilărie, pe la vârsta de un an. Părinții îmi povesteau faptul că îmi plăcea să rod husa aparatului foto. După vârsta de 11 ani am primit un aparat foto mai serios și am început să mă joc cu el. 

Te-a influențat cineva, te-a inspirat cineva să te întorci spre fotografie? 

Pot spune ca da, am fost influențat de fotografii din zonă, care își făceau treaba exemplar. Mă fascinau pozele lor. Cel mai mult pe domeniul sportiv îmi place de Szabó Attila, care este și mentorul meu și totodată îi mulțumesc în mod public că tot timpul mă învață lucruri noi și mă sfătuiește în tot ceea ce fac. Iar din străinătate îmi place de Jaanus Ree  (care este și sursa de inspirație), Nikos Katikis și Aurelien Vialatte.

Când ți-ai luat primul aparat foto?  

Din banii mei proprii l-am luat acum ceva timp în urmă, prin 2017. În rest am fost ajutat de părinții mei.

Ce a însemnat acest moment pentru tine?

A fost un moment foarte unic. Este un sentiment plăcut să îți vezi un lucru cumpărat din banii tăi chiar în mâinile tale și mai ales la o vârstă atât de fragedă.  

Ai doar 18 ani și ai reușit, iată, performanțe la care alții mai vârstnici încă doar visează, și mă refer la participarea, în calitate de fotograf acreditat, la o etapă mondială de raliu. Asta înseamnă că drumul tău în carieră e deja stabilit sau asta e doar o etapă de care te bucuri? 

Eu vreau să urmez acest drum, sunt foarte fericit că am reușit această performanță care ar fi o posibilă istorie, pentru că nu cred că a mai fost cineva așa tânăr acreditat la o etapă de raliu mondial. 

Întorsura Buzăului și implicit județul Covasna are câțiva fotografi talentați, premiați internațional pentru fotografiile de eveniment sau care colaborează cu mari artiști, dar tu te-ai remarcat într-un domeniu aparte. Când ai știut că vrei să mergi spre fotografia de eveniment sportiv?

Am știut acest lucru când am participat la mai multe raliuri și viteze în coastă din România. Am văzut că pozele îmi ieșeau din ce în ce mai bune, erau peste așteptările mele, de fapt mă autodepășeam de la etapă la etapă, plus că îmi plăcea asta, eram pasionat de curse, îmi plăceau mașinile și asta m-a determinat să fac poze și mai bune.

Ce ai învățat, concret, din experiența de la etapa mondială din Turcia?

Am învățat multe. În primul rând să mă dezvolt eu ca fotograf, am vorbit cu fotografi profesioniști de acolo, am văzut alte viziuni și bineînțeles să mă descurc singur într-o țară străină. 

Ce temeri ai avut legate de această experiență și cum le-ai depășit? 

Îmi era teamă că o să dau greș, că nu îmi vor ieși pozele cum îmi făceam eu planurile de acasă, dar când am văzut că totul e bine și pozele mele ieșeau conform planului, mi-am dat seama de faptul că știu să fac poze. 

Ce face, din perspectiva ta, diferența dintre un fotograf profesionist și unul amator? 

E greu de spus. Dar cred că un fotograf profesionist se poate descurca în orice situație, face toată treaba din pasiune și vede foarte bine cadrele comparativ cu unul amator, care încă învață și experimentează.

Spui, în interviul pentru Rally Max, de unde am aflat și noi de reușita ta, că în Turcia ai făcut cunoștință cu o mulțime de fotografi profesioniști, pe care îi admiri și care te-au lăudat pentru munca ta. În câți ani ți-ai propus să le egalezi performanțele? 

Nu pot da un număr exact de ani, dar pentru a ajunge de exemplu la un nivel cu fotograful Jaanus Ree este mult de muncă. 

Ai început și să faci bani din pasiunea ta? 

Încerc să mă autofinanțez la fiecare etapă și să îmi fac treaba. Banii o să vină și ei.

Ce înseamnă ca efort financiar această pasiune/ meserie? Adică la cât timp trebuie să investești în aparate noi și accesoriile aferente?

Este o pasiune și un job destul de costisitor. Ca timp bineînțeles că trebuie să te dedici acestei pasiuni, să înveți constant și niciodată să nu crezi că nu mai ai nimic de învățat. Consider că dacă investești bani în aparaturi de top, nu trebuie să bagi periodic bani în ele și respectiv în accesorii.

Cât durează până să începi să faci bani din fotografie?

Depinde de la caz la caz, dar dacă faci treaba din pasiune, banii vor veni foarte repede. 

Cu ce aparat lucrezi acum și cât costă? 

Lucrez cu o gamă de la Nikon, mai exact cu un Nikon D500, și mai nou cu un bătrân Nikon D3, pare ciudat, dar îmi place super mult aparatul acesta, care e vechi de 10 ani. 

Care e următorul eveniment mondial la care ți-ai dori să participi? 

Tot un raliu bineînțeles, dar încă nu știu, deoarece sunt clasa a 12 a și am de munca la școală.  

Ești, așadar, clasa a 12-a, ceea ce înseamnă că pe pregătești de Bacalaureat. Cum te vei împărți între școală și pasiune?

Încerc să le combin pe amândouă și să fie bine. Țin să le mulțumesc profesorilor care totuși mă mai înțeleg când mă văd obosit sau nu sunt sută la sută pregătit. 

După Bac, ce urmează pentru tine? 

O facultate și totodată îmi urmez „cariera” de fotograf. Voi da tot ce pot în continuare să fie bine.

Ce sfat ai pentru tinerii care sunt pasionați de fotografie și care vor o carieră în domeniu, dar care vor, la fel ca și tine, să se facă remarcați, să iasă din mulțime? 

Singurul lucru pe care îl pot spune este să își urmeze visul. Să nu se lase influențați de cei din jur și să meargă pe drumul lor.

Dacă vreți să urmăriți activitatea lui Flavius, nu ezitați să îi dați „Like” și „Follow” pe pagina de Facebook „Rally Art.Ro”. 

Sursă foto: Facebook/ Flavius Croitoriu. 

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.