INTERVIU 25 iunie 2018

„Cerul îți devine casă, stelele călăuze, norii sunt cu tine mereu, ești mereu plutitor”

de Geanina Lupșa | 3899 vizualizări

Interviu cu Bianca Muntean, tânăra stewardesă din Sfântu Gheorghe

De un an și jumătate, Bianca Muntean, covăsneanca de doar 23 de ani, își petrece majoritatea timpului pe culoarele avioanelor, unde, spune ea, a cunoscut oameni extraordinari. Aceasta ne-a mărturisit că prin această meserie a învățat să prețuiască fiecare secundă petrecută alături de cei dragi. Cu toate că nu a visat dintotdeauna la un asemenea job, acum nu se vede făcând altceva. Bianca ne-a povestit când și cum a luat decizia de a deveni stewardesă și ne-a împărtășit câteva din experiențele trăite de ea. Despre acestea și despre multe alte aspecte din viața de stewardesă a tinerei din Sfântu Gheorghe, în interviul acordat ziarului Observatorul de Covasna.

Când ți-a trecut prima dată prin minte să devii stewardesă și ce anume te-a determinat să faci o astfel de alegere?

 Nu pot să spun că mi-am dorit mereu să devin însoțitor de zbor (stewardesă). Da, într-adevăr, admiram această meserie, dar nu pot spune că am visat la job-ul ăsta de mică. Atunci când am aplicat, mi-am dorit o schimbare în viața mea, iar acest job a fost oportunitatea perfectă, pe care nu am vrut să o ratez, iar acum nu mă văd făcând altceva.

De când activezi în acest domeniu și cum ți s-au părut primele experiențe?

În acest domeniu, printre nori, activez de aproape un an și șase luni, am început activitatea în februarie 2017. Primele experiențe au fost wooow, e ceva care dacă îți place, pur și simplu te cucerește, este mult de învățat, foarte mult, dar totul la final își are meritul.

După ce criterii ai ales compania la care lucrezi?

 Nu pot spune că am ales compania, compania m-a ales pe mine, m-am dus la interviu  cu gândul că voi câștiga o experiență, nu un job, dar momentan compania la care activez eu mi se potrivește precum o  mănușă, poate în viitor mă voi gândi la o companie din Orient.

Despre cursurile de pregătire ce ne poți spune?

După ce m-au anunțat că am fost acceptată (la o săptămână de la interviu), a urmat partea cea mai grea, și anume, cursul de pregătire. Cursul care a durat șase săptămâni, cu examene zilnice, săptămânale, iar cele două examene mai grele și complicate, la trei săptămâni. Practic trebuie să învățăm un manual de la cap la coadă, unde suntem pregătiți să salvăm viața pasagerilor și a noastră în orice situație critică: aterizare de urgență, atât  pe apă cât și pe uscat, urgențe medicale, evacuarea aeronavei în nouăzeci de secunde, și multe altele.

Cum s-a schimbat viața ta de când ai început să zbori?

 Pot să spun că am devenit un om mai deschis, mai înțelegător, mai bun, pentru că atunci când ai de a face cu foarte multe culturi, religii, naționalități, începi să cunoști lumea din mai multe unghiuri, înveți să nu mai judeci fără să cunoști.

Ce lecții de viață ți-a oferit până acum această meserie?

 Am învățat să prețuiesc mai mult, să îmi  prețuiesc familia, deși odată cu această meserie mai câștigi o familie, o familie mare cu care îți împarți toate momentele de bucurie, de tristețe. În această meserie ești mereu plecat, nu ești mereu acasă când e ziua mamei, sau de Crăciun, când toată lumea se strânge la masă, tu ai grijă ca toți pasagerii tăi să ajungă la familiile lor în siguranță, să ajungă cu bine pentru a sărbători împreună momentele importante. Da, am învățat să prețuiesc fiecare secundă petrecută în sânul celor dragi.

Cum ai descrie o zi din viața unei stewardese?

Ei bine, o zi din viața unei stewardese, de cele mai multe ori începe foarte devreme, undeva la ora 03:00 dimineața când sună alarma. Uniforma impecabilă, părul mereu aranjat, rujul roșu obligatoriu, unghiile aceeași nuanță cu rujul. Asta este prima parte a dimineții, noi trebuie să fim în aeroport cu cel puțin două ore înaintea decolării. Odată ajunși la aeroport ne întâlnim în camera de briefing. Când tot echipajul este prezent, se începe briefingul, informații despre vreme, pasageri, eventualele turbulențe, poziția pe care o vom ocupa pe durata zborului și așa mai departe. Apoi se adresează fiecăruia întrebările de către șeful de cabină.  Întrebări  din proceduri, suntem foarte pregătiți, dacă unul din  noi nu știe răspunsul corect al întrebării, nu va opera acel zbor. Apoi, mergem către aeronavă, verificăm aeronava la milimetru de la echipamentul medical la bord până la vestele de salvare, totul trebuie să fie perfect. Cu toate aceste terminate, plecăm către destinația noastră.

Care consideri că este cea mai frumoasă experiență pe care ai avut-o până acum de când ești stewardesă?

Cea mai frumoasă experiență pentru mine a fost când în Ajunul Crăciunului, un copil, ne-a scris fiecăruia dintre noi o scrisoare emoționantă, prin care ne-am simțit apreciați și înțeleși, cumva mai aproape de familie de sărbători.

Dar cea mai tristă?

Din păcate se întâmplă și lucruri mai puțin plăcute într-un zbor. Am trecut și prin decesul unui pasager în vârstă la bord. Ești om, te marchează, iar noi am făcut tot ce ne-a stat în putință să aducem toți pasagerii la sol în siguranță. Dar anumite lucruri nu le poți evita oricât de bine pregătit ești, oricât de mult ți-ai dori.

Multă lumea crede despre meseria de stewardesă că este o posibilitate de a vizita numeroase locuri. Ce țări ai vizitat și dacă te poți numi o turistă?

Da, într-adevăr, ai posibilitatea să vizitezi multe locuri, datorită faptului că mereu ești în altă țară sau continent, dar noi de cele mai multe ori ne dorim să ne odihnim și să ne relaxăm. Pot spune că sunt un turist pe fugă mereu, dar pot profita de biletele de reducere în zilele mele libere. Am văzut multe locuri și țări, multe locuri frumoase și impresionante, unde nu visam vreodată să ajung.

Care consideri că sunt avantajele acestei meserii?

Avantajele sunt nenumărate, posibilitatea de a călători în multe locuri într-un timp scurt, cunoști oameni noi, culturi noi, colegii tăi sunt de alte culturi, naționalități, ai mereu ceva de învățat de la fiecare, mediul în care lucrezi este unul minunat.

Dar dezavantajele?

Nu îl pot numi chiar dezavantaj, dar cred că timpul, ne lipsește timpul pentru familia noastră.

Care este cel mai frumos loc pe care l-ai vizitat de când ești stewardesă și cum l-ai descrie?

Sunt multe locuri frumoase, nu știu dacă aș putea să aleg unul din ele. Iordania m-a impresionat enorm, este superb, este nemaipomenit. O altă lume.

Fiind tot timpul pe drumuri, ce înseamnă viața personală pentru o stewardesă?

Viața personală nu prea există, după cum spuneam, ne lipsește timpul, de cele mai multe ori, în zilele libere profităm să avem grijă de noi, de înfățișarea noastră. Dar ne petrecem timpul și cu prietenii, ieșind în oraș, la cumpărături.

Cum este să îți petreci majoritatea timpului departe de casă, de cei dragi?

Nu este ușor, dar cumva cu timpul te obișnuiești, vorbiți la telefon, poze, mergi acasă câteva zile în concediu, te vizitează și familia. Colegii si prieteniile care se leagă aici iți mai umplu din goluri.

Un sfat pentru cititorii noștri care vor să urmeze această meserie.

Pentru toți cei care își doresc să prindă aripi, tot ce trebuie să facă este să aibă încredere în ei, totul se poate, cerul iți devine casă, stelele călăuze, norii sunt cu tine mereu, ești mereu plutitor, iar în zilele noastre avionul este unul dintre cele mai sigure metode de transport.

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.