EDUCATIE 31 iulie 2018

Covasna, județul cu cea mai scăzută rată de promovare a examenului de definitivare

de Geanina Lupșa | 1317 vizualizări

Rezultatele finale au fost publicate vineri, 27 iulie

Cu toate că în județul Covasna reevaluarea lucrărilor contestate, din cadrul concursului național de definitivare în învățământ a generat o majorare cu 5,19% a ratei notelor peste sau egale cu 8,00, mai exact de la 57,14%, cât arătau rezultatele inițiale, la 62,33%, Covasna rămâne județul cu cea mai scăzută rată de promovare a examenului, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

În județul Covasna, la concursul din acest an s-au înscris 86 de candidați, dintre care 3 au absentat la proba scrisă, iar 6 s-au retras în timpul probei.

Porivit rezultatelor finale, publicate în 27 iulie, 48 (62,33%) de candidați au obținut note peste sau egale cu 8,00, iar 29 (37,66%) au luat note sub 8,00, județul Covasna fiind județul în care s-a înregistrat cea mai scăzută rată de promovare a examenului, potrivit MEN.

La nivel județean s-au înregistrat 27 de contestații, în urma soluționării acestora au fost promovați 4 candidați, potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Referitor la examenul de definitivare de anul trecut, 63,07% dintre candidații din județul Covasna au fost declarați promovați, respectiv 41 din cei 65 care au susținut concursul au obținut note peste 8,00.

La nivel național, rata de promoare a exameului național de definitivare în învățământ a crescut cu aproape 4 procente după rezolvarea contestațiilor, de la 75,75% la 79.59%, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). Tot la nivel național s-au trimis spre reevaluare 1.175 de lucrări. Dintre candidații ce au depus contestații, 284 au obținut medii peste 8,00 în urma soluţionării acestora și, implicit, statutul de promovat. La proba scrisă 169 de candidați au obținut nota 10.

Astfel, din totalul de 7.397 de candidaţi evaluați la proba scrisă5.887 candidaţi au reușit să obțină, în final, medii mai mari sau egale cu 8,00 și au promovat examenul, ceea ce conduce la o creștere semnificativă în raport cu anul trecut, când au promovat 3.502 candidați, mai arată MEN.

Judeţul cu rata de promovare cea mai mare este Argeș (88,8%), în timp ce rata de promovare cea mai scăzută s-a înregistrat în județul Covasna (62,3%).  

Potrivit MEN, la proba scrisă au putut participa candidații care au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Începând cu 1 septembrie, candidații promovați vor dobândi dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.