EDUCATIE 25 ianuarie 2022

Elevii covăsneni au protestat față de deciziile Ministerului Educației: „S-a resimțit un impact major și în județul Covasna”

de David Leonard Bularca | 1490 vizualizări

Mai mulți elevi din județul Covasna au protestat săptămâna trecută față de decizia luată de Ministerul Educației privind majorarea pragului de acordare a burselor de merit de la 8,50 la 9,50. Aceștia au purtat la școală obiecte vestimentare de culoare neagră. La Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, din Întorsura Buzăului, li s-au alăturat chiar și profesorii, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Marian Calcea. Ca urmare a protestelor derulate în toată țara, decidenții le-ar fi dat asigurări elevilor că începând cu anul următor se va reveni asupra criteriilor de acordare a burselor, însă Consiliul Național al Elevilor (CNE) pregătește și o inițiativă legislativă pe care o va depune în Parlament. 

În alte județe, elevii au protestat în ultima săptămână de școală a semestrului I, însă la nivelul județului Covasna acțiunea a fost realizată în prima săptămână de școală din noul semestru. Totuși, spune Marian Calcea, și demersul elevilor covăsneni a avut impact. 

„Cu toate că am văzut mulți colegi din alte județe care au demarat acest demers în ultima săptămână din primul semestru, s-a resimțit un impact major și în județul Covasna. Mulțumim tuturor elevilor covăsneni care ni s-au alăturat în acest protest, dar și pentru că și-au îndemnat colegii să se alăture. Am văzut mulți elevi care ne-au susținut protestul de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade", Întorsura Buzăului, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul de Arte „Plugor Sándor”, dar și de la „Constantin Brâncuși”. Mai mult, la LTME spre exemplu, am văzut că și cadrele didactice ni s-au alăturat îmbrăcându-se în negru în semn de protest, și îmi doresc pe această cale să le mulțumesc”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, președintele CJE Covasna. 

După semnalul de alarmă tras de elevi, acestora li s-ar fi promis că se va reveni asupra criteriilor de acordare a burselor de merit, începând cu anul următor. Pe de altă parte, CNE va depune o inițiativă legislativă privind acest subiect în Parlament.

„Legat de ce va urma, colegii noștri de la Consiliul Național al Elevilor au purtat discuții săptămâna trecută cu premierul Nicolae Ciucă și cu reprezentanți ai ME și ni s-a garantat că începând cu anul viitor se va reveni asupra criteriilor de acordare a burselor. Totuși, urmează în perioada imediat următoare să mergem cu o inițiativă legislativă în Parlament, privind oferirea bursei de merit prin două praguri de medii diferențiate”, a explicat Marian Calcea, care a precizat din nou că actuala formulă de acordare a burselor este una inechitabilă și nedreaptă, susținând că suntem „martorii unui masacru al burselor”. 

Pe 18 ianuarie, CJE Covasna a anunțat că îi îndeamnă pe elevii covăsneni să protesteze, purtând la școală obiecte vestimentare de culoare neagră. 

Tot săptămâna trecută, miercuri, cadrele didactice din județ au ținut o grevă de avertisment, printre revendicări regăsindu-se majorarea salariilor profesorilor, alocarea a 6% din PIB către educație, dar și suplimentarea posturilor din învățământ. Aceștia și-au întrerupt activitatea între orele 11:00 și 13:00. Dacă nu se va ajunge la un punct comun cu decidenții, există posibilitatea declanșării unei greve generale a profesorilor, susțin liderii de sindicat. 

Sursa foto: CJE Covasna

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.