EDUCATIE 17 ianuarie 2022

ULTIMĂ ORĂ! Profesorii covăsneni se alătură grevei de avertisment de la nivel național

de David Leonard Bularca | 1876 vizualizări

Acțiunea va avea loc miercuri, de la 11:00 la 13:00  

Cadrele didactice din județul Covasna se vor alătura miercuri, 19 ianuarie, la greva de avertisment care se va desfășura la nivel național, în intervalul orar 11:00-13:00, conform liderilor de sindicat de la nivelul județului nostru. Cele șase puncte revendicate de sindicate se referă la salariile profesorilor, alocarea a 6% din PIB către educație, dar și la suplimentarea posturilor din învățământ. Dacă nu se va schimba nimic după această acțiune, există posibilitatea să se declanșeze o grevă generală, a declarat președinta Sindicatului Liber din Învățământ „Mihai Viteazul”, Întorsura Buzăului, Iuliana Apafi.

Concret, miercuri, de la 11:00 la 13:00 profesorii se vor opri din activitate.

„În cursul zilei de mâine, marți, depunem la fiecare unitate școlară o notificare de două pagini cu șase puncte revendicative. Va fi documentul prin care declarăm declanșarea grevei de avertisment în cursul zilei de miercuri, între orele 11:00 și 13:00, a declarat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gabor.

Și cadrele didactice din zona Târgu Secuiesc vor lua parte la greva de avertisment, iar asta pentru că, spune liderul de sindicat Ioan Moroianu, învățământul are de suferit din cauza nefinanțării adecvate.

„Noi susținem în totalitate ceea ce urmează să se întâmple miercuri, adică greva de avertisment (...). Am comunicat și către Federație că suntem pentru revendicări total, să primim cei 16% ce ni se cuveneau. Din păcate, se vede foarte clar că au fost promisiuni din partea tuturor partidelor că vor da 6% către învățământ, dar niciodată nu a primit învățământul 6%. Bineînțeles că pentru asta învățământul are de suferit. În același timp trebuie să vedem salariul debutantului și să vedem salariul celor cu 40 de ani vechime. E undeva la 2.800 al debutantului, cu sistemul de hrană, iar aproape în prag de pensionare, cu vechime de peste 40 de ani e undeva la 4.300”, a declarat președintele Sindicatului Democratic al Pedagogilor Zona Târgu Secuiesc, Ioan Moroianu.

Acesta mai spune și că în toate această acțiune profesorii au nevoie de sprijinul părinților și al elevilor.

„Chiar am vorbit și cu elevii, avem nevoie de susținerea și motivarea părinților (...). Chiar am făcut un exercițiu cu elevii în clasă, exact criteriul educațional, responsabilitatea față de educație. Au avut proiecte vis-a-vis de acest subiect. Acest mesaj l-am transmis, că avem nevoie de susținerea lor și de susținerea elevilor. Iar această grevă pe care o vom face să fie înțeleasă, dorim să înțeleagă comunitatea această grevă de avertisment”, a explicat liderul de sindicat.

Și în zona Întorsurii Buzăului cadrele didactice susțin greva de avertisment din educație. Lidera de sindicat, Iuliana Apafi a spus că dacă nu vor fi ascultate cerințele profesorilor este posibil să se declanșeze o grevă generală.

„Ne vom alătura grevei, pentru că în urma referendumului pe care l-am organizat la nivelul organizației noastre sindicale 80% dintre membrii de sindicat și-au exprimat dorința de a participa la această grevă de avertisment. În consecință, pe data de 19 ianuarie ne vom alătura și noi celorlalte organizații sindicale care sunt afiliate Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și, deci, vom protesta și noi între orele 11:00 și 13:00. Și în zona Întorsurii Buzăului cadrele didactice sunt nemulțumite de faptul că nu s-a aplicat Legea 153, cea a salarizării, motiv pentru care am considerat că este necesar să facem grevă de avertisment. Dacă nu vom fi auziți și nu va exista un dialog cu cei din minister, respectiv Guvernul României, probabil că vom continua să protestăm cu grevă generală. Urmează să vedem ce se va întâmpla în urma grevei de avertisment”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, președinta Sindicatului Liber din Învățământ „Mihai Viteazul”, Întorsura Buzăului, Iuliana Apafi.

Care sunt revendicările cadrelor didactice

Conform unor documente transmise redacției Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro de către președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gabor, profesorii au șase revendicări.

1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, conform documentelor.

În aceleași acte apare și un mesaj către directorii instituțiilor de învățământ prin care sunt rugați să nu împiedice acțiunea de protest.

„Dorim să vă supunem atenției și înțelegerii d-voastră faptul că declanșarea acțiunii de protest /greva de avertisment precum și probabilitatea continuării acestor acțiuni NU au ca scop declanșarea unui conflict între membri de sindicat și conducerea unității școlare. Cererile noastre sunt îndreptate spre GUVERNANȚI, sunt pentru TOȚI angajații din învățământ, deci lupta noastră este pentru respectarea legii. Din acest motiv vă rugăm să NU obstrucționați această acțiune, să ne priviți cu înțelegere și poate cu susținere”, se precizează în mesaj.

Greva de avertisment la nivel național a fost anunțată la sfârșitul săptămânii trecute, de către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (FSE).

Sursa foto: FSLI

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.