EDUCATIE 19 ianuarie 2022

Elevii covăsneni țin doliu pentru burse

de David Leonard Bularca | 1312 vizualizări

În această săptămână de școală, elevii sunt îndemnați să protesteze

Elevii covăsneni sunt îndemnați să participe la un protest simbolic față de decizia recentă a ministrului Educației, aceea de a mări pragul de acordare a burselor de merit de la 8,50 la 9,50. Reprezentanții Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Covasna îi îndeamnă astfel pe colegii lor să poarte obiecte vestimentare de culoare neagră în această săptămână de școală.

Consiliul Județean al Elevilor Covasna îndeamnă toți elevii să poarte, în prima săptămână de școală din semestrul II (17-21 ianuarie), elemente vestimentare negre, sub formă de protest asupra ordinului de ministru ce prevede modificarea pragului bursei de merit de la 8,50 la 9,50”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro. 

Reprezentanții CJE Covasna susțin că modificarea făcută de autorități afectează aproximativ 400.000 de elevi. 

„De-a lungul timpului, Consiliul Național al Elevilor a purtat mai multe negocieri cu Ministerul Educației și s-a luptat pentru a putea obține în mod echitabil burse pentru toți elevii din România care îndeplinesc criteriile de acordare pentru cele patru categorii. Astfel, la sfârșitul anului 2020, Consiliul Național al Elevilor a obținut un cuantum minim al burselor (100 de lei, indiferent de tipul de bursă), iar la începutul anului 2021, fondurile necesare au fost incluse, pentru prima dată, în Legea bugetului de stat. După un an, Consiliul Național al Elevilor a obținut dublarea sumelor din bugetul de stat pentru burse, însemnând peste 1 miliard de lei. 

În data de 4 ianuarie, a fost publicat în Monitorul Oficial OME nr. 5870/2021 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor, care modifică mai multe aspecte referitoare la acest subiect, cea mai radicală schimbare fiind mărirea pragului bursei de merit de la 8,50 la 9,50. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a adus, în spațiul public, o serie de argumente care să susțină modificarea în cauză printre care amintim: mărirea cuantumului minim al burselor școlare, la presiunile reprezentanților elevilor, de la aprox. 500 de milioane la aprox. 1 miliard de lei, precum și anomalia mediilor de peste 8,50 cauzate de perioada școlii online în care metodele de evaluare au lipsit cu desăvârșire, generându-se un procent de 54% de elevi de gimnaziu și liceu care s-au încadrat în acest semestru la beneficiari ai bursei de merit. 

Cu toate că bursele ar trebui să reprezinte un stimulent educațional, mărirea pragului bursei de merit la 9,50 ar reduce numărul beneficiarilor cu aproximativ 400.000 de elevi și este o metodă total inechitabilă și nedreaptă de a promova performanța în sistem. 

De aceea, Consiliul Județean al Elevilor Covasna îndeamnă toți elevii să se alăture manifestului Consiliului Național al Elevilor și să poarte în această săptămână elemente de vestimentație neagră. 

Astfel, CJE Covasna invită toți elevii din județ să se alăture în acest demers, purtând negru la școală, postând poze pe social media etichetând @cje_covasna, folosind hashtag-urile (#DoliuPentruBurse #EuDeCeNu #EuNuMerit?)”, conform comunicatului de presă al CJE Covasna.

„Suntem cu toții martorii unei măsuri lipsite de echitate”

Președintele CJE Covasna spune că prin această acțiune elevii își doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la situația învățământului românesc. 

„Suntem cu toții martorii unei măsuri lipsite de echitate, care, începând cu acest semestru, va lăsa sute de mii de elevi din România fără burse de merit. Este inacceptabil faptul că Ministerul Educației ia asemenea decizii inechitabile și care, deși ascunse în spatele unei false tentative de promovare a performanței academice, nu aduc nicio schimbare de fond. Empatizăm cu sentimentele de frustrare şi dezamăgire ale colegilor noştri, motiv pentru care, în semn de protest şi pentru a atrage un semnal de alarmă asupra modului în care evoluează situaţia educaţiei din ţară, în prima săptâmână a semestrului acesta, ne îmbrăcăm în negru. Haideţi să susţinem acest demers şi să milităm împreună pentru recuperarea burselor şi reevaluarea criteriilor de acordare a acestora”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Covasna, Marian Calcea.

Și profesorii covăsneni sunt nemulțumiți de unele decizii luate în domeniu educației, drept urmare, astăzi, miercuri, între orele 11:00 și 13:00 aceștia vor fi în grevă de avertisment, adică se vor opri din activitate. 

Cele șase puncte revendicate de sindicatele din învățământ se referă la salariile profesorilor, alocarea a 6% din PIB către educație, dar și la suplimentarea posturilor din învățământ. Dacă nu se va schimba nimic după această acțiune, există posibilitatea să se declanșeze o grevă generală, a declarat președinta Sindicatului Liber din Învățământ „Mihai Viteazul”, Întorsura Buzăului, Iuliana Apafi.

Sursa foto: Ionela Gabriela Cristian, grafician în Biroul de Presă al Consiliului Județean al Elevilor Covasna

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.