EDUCATIE 24 octombrie 2022

CJE: 44% dintre elevii covăsneni nu au auzit de Statutul Elevului

de David Leonard Bularca | 1132 vizualizări

321 de elevi și 190 de cadre didactice din județ au răspuns unor întrebări venite din partea Consiliului Elevilor 

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Covasna a prezentat, vinerea trecută, Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivelul Județului (RISEJ). Este vorba despre un document care prezintă date despre cum percep atât elevii, cât și profesorii, sistemul educațional de la nivelul județului. În plus, se verifică astfel și dacă elevilor le sunt respectate o serie de drepturi prevăzute în lege. La eveniment au luat parte reprezentanți ai Prefecturii și ai Consiliului Județean Covasna, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele CJE, Marian Calcea

Cel mai îngrijorător aspect semnalat de reprezentanții CJE Covasna este că 44% dintre elevii covăsneni care au completat formularul susțin că nu au auzit de Statutul Elevului, acolo unde sunt prevăzute atât drepturile, cât și obligațiile acestora. 

Totodată, 60% dintre cei care au răspuns susțin că nu au avut posibilitatea să ofere feedback semestrial profesorilor, deși acest lucru este posibil, conform legii. 

De partea cealaltă, 77% dintre profesorii covăsneni care au completat chestionarul au recunoscut că elevilor majori nu le-a fost permis să părăsească unitatea de învățământ în timpul programului, deși acest lucru contravine legii. 

Totuși, vestea bună este că 82% dintre elevii care au răspuns întrebărilor au spus că li se comunică notele înainte de a fi trecute în catalog, așa cum prevede legislația în domeniu. 

Întreg raportul poate fi accesat la adresa: bit.ly/3SeMJlk.

Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, care este, totodată, și vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor, Marian Calcea, spune că se lucrează la o campanie legată de bullying-ul din școli. 

„Cu toate că numărul invitaților prezenți nu a fost unul mare, ne bucurăm că am primit susținerea autorităților județene. După cum se poate vedea în continuare în raport, regăsim foarte multe statistici îngrijorătoare, în baza cărora vom întreprinde demersurile necesare. Legat de bullying, după cum am mai spus, lucrăm la inițierea campaniei în parteneriat cu Biroul de Siguranță Școlară. Conform Statutului Elevului, raportul privind implementarea acestuia trebuie încărcat pe site-urile inspectoratelor școlare județene”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Marian Calcea. 

Recomandările CJE Covasna

Reprezentanții elevilor covăsneni au venit și cu o serie de recomandări în cadrul raportului. O parte dintre acestea fac referire la acțiuni și activități prin care drepturile și obligațiile prevăzute în Statutul Elevului să ajungă la cât mai mulți tineri. 

„La începutul fiecărui an școlar, elevilor le trebuie aduse la cunoștință prevederile Statutului Elevului (drepturile acestora + sancțiunile pe care le pot primi în cazul abaterilor de la îndatoriri) și a Regulamentului cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar. Promovarea și realizarea unor activități bazate pe Statutul Elevului în orele de dirigenție, în scopul promovării atât în rândul elevilor, cât și în rândul cadrelor didactice, a prevederilor actului normativ care le facilitează acestora drepturile și obligațiile în incinta unităților de învățământ”, se arată, printre altele, la secțiunea de recomandări. 

Reprezentanții elevilor covăsneni își doresc ca propunerile care se regăsesc în raport să nu treacă neobservate de către școlile din județ. 

„Invităm unitățile de învățământ din județ să ia în considerare propunerile și recomandările pe care Biroul executiv al CJE Covasna le-a întocmit, în baza raportului, printre care enumăr: încurajarea și sprijinirea elevilor în procesul de a-și exprima neclaritățile și observațiile asupra rezultatelor lucrărilor scrise, în sensul unei comunicări oneste și strânse între cadrele didactice și aceștia; afișarea într-un loc vizibil a Statutului Elevului și prezentarea conținutului acestuia de către consiliile școlare ale elevilor prin diferite campanii/activități; realizarea unei consultări reale de către profesorii abilitați privind materiile optime opționale la care elevii pot asista; dar și conștientizarea de către conducerile unităților de învățământ asupra faptului că nu se pot implica în procesul decizional sau organizatoric al consiliului școlar al elevilor. În final, vă spun că pregătim multe evenimente și demersuri pentru elevii covăsneni și nu numai, pe care le vom anunța în scurt timp pe paginile noastre de socializare”, a mai spus, pentru redacția noastră, Marian Calcea. 

CJE Covasna este unica structură de reprezentare a celor peste 31.600 de elevi din județul Covasna. 

Sursa foto: Consiliul Județean al Elevilor Covasna / Facebook

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.