CULTURA 29 aprilie 2022

Tânăr covăsnean, debut în revista „România literară”

de David Leonard Bularca | 1840 vizualizări

În paginile revistei „România literară” cu numărul 15/2022, se regăsesc versurile scrise de un tânăr covăsnean, Ioan Stroia. Acesta este de loc din satul Lădăuți, comuna Barcani, iar acum este masterand la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj. Redactorii revistei „România literară” spun că duhul lui Nichita Stănescu pare să fi coborât asupra versurilor scrise de tânăr. 

Ioan Stroia spune că, atunci când se simte inspirat, scrie poezii. În momentele în care vrea să „evadeze” din cotidian, le recitește pentru a retrăi sentimentele pe care le avea atunci când le-a scris. 

„Am un loc în care mai scriu din când în când, mai cu seamă când sunt mai inspirat decât de obicei, versuri. Iar când simt nevoia de a mă desprinde de cotidian, le citesc să văd dacă mai trăiesc aceleași sentimente ca atunci când le-am scris. Ba chiar le citesc special pentru a renaște o anumită stare afectivă”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Ioan Stroia. 

Într-o zi acesta și-a făcut curaj și le-a scris un mail celor de la „România literară”, în care a atașat o parte dintre poeziile sale, cu rugămintea ca, dacă sunt potrivite, să fie publicate. 

„Într-una din zile am intrat pe site-urile revistelor Uniunii Scriitorilor din România, pentru a vedea cam ce se publică în general, dacă au rubrică de poezie contemporană, cine este directorul, precum și modul de organizare al materialelor. Mi-a plăcut în mod special revista „România literară”, în fiecare ediție văzusem că se publică versuri contemporane. Și atunci mi-am zis că nu am nimic de pierdut dacă trimit un mail la adresa de contact, în care să mă prezint, să zic care este poetul meu preferat, să atașez un document cu poezii și să-i rog pe cei de la redacție să le analizeze si să-mi transmită dacă sunt sau nu demne de a fi publicate în „România literară”. Așa am și făcut până la urmă, dar înainte de a scrie e-mailul, mi-am așezat într-un document Word câteva versuri pe care le consideram a fi mai aparte. Cu toate că după ce am trimis documentul la revistă, îmi mai amintisem de niște versuri pe care le scrisesem în altă parte și care ar fi meritat să fie puse. În sfârșit, la aproximativ două săptămâni, am primit răspunsul, anume că poeziile au fost selectate pentru a fi publicate. De la confirmare până la publicare au mai durat două săptămâni, ceea ce nu e mult. Am fost tare bucuros, fiindcă nu eram sigur că vor fi acceptate. Adică eu știam ce materiale am trimis, dar depinde și de gusturile cititorului”, ne-a împărtășit tânărul din județul Covasna. 

Ioan Stroia a început să scrie poezii în urmă cu aproximativ doi ani, „la scurt timp după ce am început să înțeleg universul elaborat de Nichita, bunăoară avantajul creării unei lumi neconvenționale”, după cum ne-a spus acesta. 

„Prioritatea mea este chimia, dar, dacă îmi vine o idee poetică, nu e mare lucru să o scriu”

Pentru că Ioan Stroia studiază chimie, l-am întrebat pe acesta dacă poezia și domeniul pe care îl învață fac echipă bună, pentru că cele două pot părea total opuse. 

„Având în vedere că eu sunt cel care coordonează echipa, da. Prioritatea mea este chimia, dar, dacă îmi vine o idee poetică, nu e mare lucru să o scriu. Sigur că a te gândi la anumite versuri înseamnă a încerca să-ți traduci cât mai bine propriile sentimente, cu scopul final de a le intensifica. Asta ca urmare a tendinței oricărei stări afective înțelese de a se amplifica”, a explicat tânărul. 

Ioan Stroia are acum în plan să citească mai multe poezii și chiar filosofie. 

„Nu pregătesc nimic special. Dacă am inspirație, scriu, dacă nu, nu. Mai am niște versuri scrise cu care nu știu sigur ce o să fac. Momentan încerc să-mi fac timp pentru a citi, atât poezie, cât și ceva filosofie. Acum aproape tot timpul îl acord chimiei și nu prea am de gând să mă ocup în mod aparte de altceva”, a spus acesta. 

„Recomand cu mare căldură consumul de poezie”

Ioan Stroia ne îndeamnă să citim poezii, căci, spune el, sigur vom ajunge să găsim un autor ale cărui poezii să ne placă în mod special. 

„Recomand cu mare căldură consumul de poezie. Dacă cineva nu știe ce stil i-ar plăcea, atunci nu are decât să citească diferiți poeți și sigur unul dintre ei îi va deveni preferat. Odată descoperit un univers altfel (poate distorsionat, poate fără oameni sau alte forme de viață asemănătoare oamenilor, poate doar cu figurile propriei imaginații, sau în orice alt mod pe care eu nu mi-l pot imagina), vă spun că o să vă bântuie ideea de a trăi în el”, a explicat covăsneanul. 

Ioan Stroia poate să fie urmărit pe Facebook, acolo unde, din când în când, mai publică poezii. 

„În cazul în care ceea ce eu scriu este pe gustul sentimentelor lor, îi invit să urmărească pagina mea de Facebook (Ionuț Stroia). Acolo o să mai postez din când în când cel puțin câte un haiku (n. red.: poezie japoneză alcătuită din trei versuri, primul și ultimul din cinci silabe, al doilea din șapte, conform dexonline.ro). În rest, sper că fiecare are un vis pe care îl transformă, clipă cu clipă, în realitate”, a mai spus, în final, tânărul covăsnean. 

„Debut absolut”

Versurile scrise de Ioan Stroia, publicate în revista „România literară”, au fost însoțite de un text care cataloghează debutul covăsneanului drept unul „absolut”.

„Știm despre Ioan Stroia că este masterand la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj-Napoca și că-i place poezia lui Nichita Stănescu. Cele câteva poezii pe care le publicăm mai jos nu sunt lipsite de interes. Duhul lui Nichita Stănescu pare a se fi coborît asupra lor. E vorba de un debut absolut”, au scris cei de la „România literară”. 

Publicăm și noi o mică parte dintre versurile de debut ale lui Ioan Stroia din „România literară”, iar restul pot fi găsite fie în revista cu numărul 15/2022, fie online, pe romanialiterara.com

între îngeri și tăcere

ochii tăi îmi par cunoscuți

dintr-o vreme a sufletelor

în albul lor construiesc copiii

oameni de zăpadă

și într-adevăr

noțiunea de viu

se răspândește în toate

cele pe care le privești

Nu este pentru prima dată când Ioan Stroia se face remarcat prin reușitele sale. Pe vremea când era încă elev, în 2018, a obținut maximul de puncte, 100, la Olimpiada Județeană de Chimie. Tot el a intrat primul, cu nota 10, la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj, singurul care a reușit această performanță din generația sa. 

După aceea, a primit premiul I și premiul special din partea Societății de Chimie din România pentru rezultatele științifice deosebite, prezentate la Sesiunea de Comunicări Științifice organizată la București.

Ioan Stroia și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj ca șef de promoție.

Suntem convinși că tânărul covăsnean va mai înregistra performanțe cel puțin asemănătoare ca cele despre care am scris de mai multe ori în paginile ziarului Observatorul de Covasna și online, pe CovasnaMedia.ro, iar noi îi dorim mult succes și inspirație în tot ceea ce face! 

Sursa foto: arhivă personală Ioan Stroia

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.