STIREA ZILEI 1 august 2018

Întorsureanul de nota 10, primul pe lista admișilor la o facultate importantă din Cluj

de Iulia Drăghici - Taraș | 14701 vizualizări

Ioan Stroia, originar din satul Lădăuți, a fost admis cu media perfectă - 10

Tânărul covăsnean, originar din satul comunei Barcani Lădăuți, absolventul Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Ioan Stroia continuă să scrie istorie pentru Întorsura Buzăului și județul Covasna. După ce s-a remarcat în repetate rânduri cu rezultatele obținute la Olimpiadele județene de Chimie, dar și cu cele de la examenul de Bacalaureat, acum acesta revine cu o nouă reușită extraordinară. Covăsneanul a fost admis la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, dar nu oricum – ci cu o medie de 10, fiind și singurul „boboc” de la Chimie cu acest rezultat perfect, fapt care l-a și propulsat primul pe lista noilor studenți la facultatea menționată.

„În cazul olimpicilor care au media de admitere 10, departajarea se face în funcție de media de la bacalaureat. Nu mă așteptam să fiu chiar primul, mă gândeam că poate mai vin olimpici cu medii mai mari la bac decât a mea. Spre bucuria mea, nu numai că am fost admis pe primul loc, ci și singurul candidat cu media zece la specializarea Chimie”, a declarat pentru Observatorul de Covasna Ionuț Stroia, care ne-a și explicat cum a ajuns la acest rezultat.

„La Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din Cluj-Napoca media de admitere se calculează în funcție de media de la examenul de bacalaureat, cu o pondere de 80% și nota obținută la testul de admitere, cu o pondere de 20%. Testul de admitere constă într-o probă scrisă de tip test grilă, iar candidații pot opta, la alegere, pentru una dintre următoarele discipline: chimie organică, chimie anorganică sau matematică-algebră. De menționat este și faptul că există criterii speciale de admitere la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică. Astfel, se atribuie media de admitere zece: candidaților care au obținut premiul I, II, III sau mențiune la Olimpiadele școlare internaționale sau naționale de chimie și candidaților care au obținut premiul I la faza județeană a Olimpiadei de chimie. Mențiunea de la Olimpiada Națională de Chimie din anul 2017 mi-a echivalat media de admitere cu zece, fără ca eu să mai susțin testul de admitere”, ne-a spus acesta.

„Ionuț este un întorsurean de nota 10!”

Comunitatea din zona Buzaielor este mândră de reușitele tânărului pasionat de chimie, însă cea mai fericită de rezultatul obținut de elevul său este profesoara Doina Pătrunjel, cea care i-a insuflat lui Ionuț pasiunea pentru chimie și care astfel anul acesta a început în glorie deplină un nou capitol din viața sa, pensia.

„Sunt mândră că Ionuț a ales facultatea de chimie din Cluj, pe care am absolvit-o și eu, cu aproape 40 de ani în urmă! Am convingerea că Ionuț își va păstra poziția în clasament până la sfârșitul studiilor, că se va implica în proiecte de cercetare și că ne va face mândri și de acum înainte cu realizările lui profesionale! Ionuț este un tânăr pe care toți ar trebui să îl avem ca exemplu: el a demonstrat că dacă știi ce vrei, muncești eficient și țintești sus, poți să îți împlinești toate visele! Ionuț este un întorsurean de nota 10!”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, profesoara Doina Pătrunjel.

„Faptul că am plecat dintr-un sat micuț nu m-a determinat niciodată să renunț la „carte”, ci dimpotrivă”

De-a lungul timpului, Ionuț ne-a dezvăluit că reușitele sale nu au niște secrete în spate, ci foarte multă muncă, determinare, pasiune, consecvență și dorință de a construi o versiune proprie din ce în ce mai îmbunătățită. Tânărul ne-a mai mărturisit și că nu a fost descurajat niciodată de faptul că provine dintr-un mic sătuc covăsnean, ci mai degrabă a fost impulsionat să-și dovedească abilitățile.

„Faptul că am plecat dintr-un sat micuț nu m-a determinat niciodată să renunț la „carte”, ci dimpotrivă, m-a ambiționat și mai mult să concurez cu cei mai buni elevi la chimie din țară. Educația oferită de părinți își pune amprenta asupra tinerilor, indiferent de zona din care provin, iar profesorii au puterea de a deschide drumul tinerilor. De reținut faptul că, munca individuală, pasiunea și ambiția sunt chei ale succesului, astfel, chiar și copiii de la țară pot să ajungă oameni de valoare, de mare folos societății”, ne-a mai spus tânărul chimist.  

Ce îl determină să rămână motivat

Întrebat ce îl determină să fie atât de motivat de studiul chimiei, o materie nicidecum ușoară, Ionuț ne-a răspuns: „Pasiunea pentru chimie și știință, în general, nu m-a lăsat să renunț! Niciodată nu am renunțat la ceea ce mi-am propus să realizez, chiar dacă în anumite momente depuneam eforturi destul de mari pentru a înțelege anumite noțiuni. Doamna profesoară de chimie, Doina Pătrunjel, a fost cea care m-a motivat cel mai mult, prin curajul pe care mi l-a dat şi susținerea extraordinară. Doamna, prin felul de a preda chimia, m-a făcut să iubesc pur şi simplu aceasta materie şi să realizez că în viață trebuie să avem un scop bine determinat. Tot doamna mi-a sugerat să urmez facultatea de chimie, iar eu punând în balanță toți factori am ales să studiez chimia, alegere care o să mă bucure toată viața. Sigur că susținerea din partea familiei, a părinților, joacă un rol deosebit de important”.

Vacanța de vară, petrecută în jurul cărților de fizică, astronomie și genetică

Și dacă sunteți curioși, la fel cum am fost noi, să aflați cum își petrece vacanța de vară și timpul liber un tânăr atât de dedicat studiului, ei bine, aflați că universul cărților lui Ionuț nu este părăsit odată cu încălzirea vremii, cum, de altfel, se întâmplă în cazul multor tineri.

„Chiar dacă este vacanță, pe biroul meu se află în permanență cărțile de chimie şi cele de ştiință, în general. La chimie citesc şi mă documentez când am timp, dar în vara aceasta m-am apucat şi de studiul fizicii şi al astronomiei. Mă fascinează studiul şi originea Universului şi noțiunile de timp şi spațiu, în special. Fac conexiuni cu ceea ce ştiu de la chimie pentru a-mi construi o bază științifică din ce în ce mai solidă. Mai citesc şi cărți din domeniul geneticii care au o influență vitală asupra înțelegerii acestui mecanism, al complexității vieții. Sigur că momentele de relaxare şi odihnă sunt importante pentru buna funcționare a organismului, a creierului în special. Astfel, vara aceasta o să merg într-o tabără la Bucureşti”, ne-a mai spus acesta.

Se gândește să rămână în Cluj-Napoca

Planurile de viitor pentru Ionuț Stroia nu sunt atât de greu de ghicit, cum nici situația locativă de viitor nu este.

„Pe viitor vreau să-mi termin toate studiile la facultatea la care tocmai am intrat, inclusiv doctorat. Multe aş vrea să fac în viața aceasta, dar trebuie să aleg ce îmi place cel mai mult, știința. Îmi doresc să activez și în cariera didactică universitară, să explic şi altor tineri misterele chimiei.

Județul Covasna este locul unde am început să-mi clădesc viitorul unde am ocazia să intru în contact cu mulți oameni deosebiți. Oraşul Întorsura Buzăului rămâne pentru mine oraşul cu o mulțime de profesori care mi-au deschis calea spre ceea ce o să fac toată viața; oraşul cu mulți oameni care apreciază munca celor din jur. Comuna Barcani şi satul Lădăuți,în special, reprezintă locul în care o să merg cu o imensă bucurie în suflet, locul în care am copilărit alături de oameni muncitori şi sufletiști care se bucură de fiecare reuşită a semenilor lor, locul unde am absolvit școala generală. Din acest sat, chiar daca este el micuț şi retras, au plecat oameni de valoare. Am colegi, de seama mea şi mai mari, care urmează facultăți de medicină şi farmacie, asistență medicală, teologie, informatică şi inginerie, fapt care atestă că: „din cătunele uitate ies oameni cu multă carte”. Oraşul Cluj-Napoca oferă o mare posibilitate de dezvoltare, există laboratoare de cercetare şi probabil acolo o să rămân o perioadă destul de lungă de timp. În județul meu, Covasna, nu spun că nu mă voi întoarce, poate să şi lucrez, doar aici este rădăcina mea. În Lădăuți voi merge doar în vacanță, fiindcă aerul este extrem de curat, zona așezării este una încântătoare şi dansatori cum nu prea se găsesc”, ne-a mai spus tânărul chimist.

Ionuț Stroia este tânărul care a început să iasă în evidență la nivel județean din 2017, când a reușit o serie de rezultate remarcabile la Olimpiada județeană de Chimie. Cu un punctaj de 99,7 din 100, acesta s-a calificat la etapa națională a concursului școlar, înregistrând astfel un rezultat istoric pentru județul Covasna. După etapa națională, Ionuț a fost inclus într-un clasament național al celor mai buni elevi chimiști din țară, unde a ocupat locul 14.

Un an mai târziu, în 2018, munca susținută și pasiunea au dat din nou roade, iar Ionuț Stroia a reușit să-și depășească propriul record și a obținut punctajul maxim la etapa județeană a Olimpiadei de Chimie - 100 de puncte din 100.  

Rezultatele sale au fost remarcate și de autorități, iar Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna l- premiat cu bani și cărți. De asemenea, în prezent Ionuț este bursier și la RGT România.

Anul acesta, înainte de contestații, absolventul din Întorsura Buzăului a fost primul pe județ la Bacalaureat, iar după contestații s-a clasat în top 4, cu media finală 9,70, în condițiile în care cea mai mare medie înregistrată pe Covasna a fost 9,73.

Este clar că rezultatele sale nu sunt întâmplătoare și dacă o va ține în continuare tot așa, cu siguranță, în viitor vom auzi cuvinte mari despre tânărul originar din satul Lădăuți, precum și vești despre descoperirile sale care vor ajuta omenirea.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.