CULTURA 28 aprilie 2011

Ediţia cu numărul XVII a Festivalului Ouălor Roşii de Paşte din Brădet, un real succes!

de Andreea Dabija Kelemen | 567 vizualizări
Lume multă, voie bună şi tradiţii dintre cele mai frumoase legate de sărbătorile pascale, toate acestea întâlnite în după-amiaza celei de-a treia zi de Paşte, la Caminul Cultural Brădet, unde a avut loc pentru al 17-lea an consecutiv „Festivalul Ouălor Roşii de Paşte”, organizat de Casa Orăşenească Întorsura Buzăului, cu sprijinul Consiliul Local. În prima parte a programului, cea religioasă, a cântat Corul Parohiei

Lume multă, voie bună şi tradiţii dintre cele mai frumoase legate de sărbătorile pascale, toate acestea întâlnite în după-amiaza celei de-a treia zi de Paşte, la Caminul Cultural Brădet, unde a avut loc pentru al 17-lea an consecutiv „Festivalul Ouălor Roşii de Paşte”, organizat de Casa Orăşenească Întorsura Buzăului, cu sprijinul Consiliul Local.

În prima parte a programului, cea religioasă, a cântat Corul Parohiei Întorsura Buzăului, iar elevii „Şcolii cu clasele I-VIII” din Brădet au pregătit un mini program artistic, timp în care cei 20 de participanţi ai tradiţionalului concurs de încondeiat ouă şi-au arătat măiestria. Prima treaptă a podiumului a fost ocupată de către întorsureanca Anişoara Roşca şi Vasilica Despa, din Sita Buzăului, locul doi a fost câştigat de Elena Olaru din Sita Buzăului şi Garofina Neagovici din satul Acriş, iar pe locul trei s-au situat Irina Sima din Întorsura Buzăului şi Margareta Murea din Sita Buzăului. Niciun concurent nu a plecat acasă fără diplome şi fără produse dedicate perioadei pascale, care au răsplătit măiestria şi efortul acestora de a încondeia câte 6 ouă şi a picta încă 4.

În cea de-a doua parte a evenimentului, numită şi partea folclorică, a concertat invitata de onoare a acestei ediţii, solista de muzică populară Nina Predescu. De asemenea, cele 10 perechi de dansatori ai ansamblului Casei Orăşeneşti de Cultură din Întorsura Buzăului „Cununa Carpaţilor” au încântat publicul prezentând pentru prima dată un tablou coregrafic inedit, format din 6 dansuri populare locale: Ciobănaşul, Breaza, Sârba, Aţica, Brâul şi Oiţa. De departe, cel mai apreciat moment popular a fost suita de dansuri „Plugarul”, care a cuprins numeroase obiceiuri specifice primăverii în zonele rurale.

„Am fost foarte mulţumiţi văzând reacţia publicului, care nu s-a clintit din sală până la finalul programului. M-au bucurat nespus cei din formaţia de dansuri „Cununa Carpaţilor”, fiindcă nu mă aşteptam să ajungă la o aşa performanţă. Au dat dovadă de profesionalism, s-au descurcat de minune, în ciuda faptului că scena era mult prea mică pentru amploarea dansurilor executate aproape perfect, aş risca să spun. Chiar şi Nina Predescu a mărturisit că a rămas extrem de impresionată de dansatorii noştri şi mi-a promis că va face tot posibilul să fie cunoscuţi”, a declarat directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Costică Oltean.

Tot din partea Casei de Cultură a participat şi taraful de copii recent înfiinţat, „Alunelul”. Tinerii au debutat în cadrul acestui festival cu melodii populare dintre cele mai deosebite. Despre ei, directorul Oltean Costică spune că alcătuiesc o formaţie începătoare, talentată, care promite foarte mult.

„Ediţia cu numărul XVII a fost un succes total, multe voci au spus că a fost mult mai frumos şi mai bine pregătit faţă de anii anteriori. Acest lucru nu poate decât să mă bucure, sunt mulţumit că organizarea a fost impecabilă, am ţinut morţiş ca elementele tradiţionale întâlnite an de an să nu se piardă şi sunt de-a dreptul încântat că totul a fost pregătit exemplar, scurt şi la obiect, cu toate că mereu am întâmpinat mici probleme de ordin material. Bine că a fost pe placul tuturor, ăsta este cel mai important aspect, publicul să plece mulţumit, cu zâmbetul pe buze şi nerăbdător pentru a participa la următoarea ediţie”, a mai adăugat Costică Oltean.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.