CULTURA 31 iulie 2016

200 de spectatori la concertul SoNoRo de la Ilieni

de Sever Ioan Miu | 940 vizualizări

Aproximativ 200 de spectatori au luat parte vineri seara la un concert de muzică simfonică oferit de artiștii aduși de Asociația SoNoRo la Biserica Fortificată din Ilieni - Erik Schuman (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Liisa Randalu (violă).

Sub tavanul cu casete de lemn pictate au răsunat lucrări de Johann Sebastian Bach și Wolfgang Amadeus Mozart. Totodată, virtuozii SoNoRo au interpretat și bucăți inspirate din foclorul românesc și maghiar  compuse de Béla Bartók și György Ligeti. Concertul s-a încheiat cu Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de Georg Friedrich Händel, a norvegianului Johan Halvorsen. Întrebat despre alegerea repertoriului, Răzvan Popovici, violist și director executiv SoNoRo, ne-a răspuns: „Cum puteam să interpretăm aici fără Bartók, fără Ligeti? Mozart și Bach într-o biserică de genul acesta, cu o acustică bună, n-aveau de ce să lipsească. Iar Passacaglia de Halvorsen după o temă de Händel este o idee bună de a încheia concertul“.

Biserica reformată din Ilieni, ridicată în 1786 în stil baroc popular, stă pe locul a două biserici mai vechi, ridicate în stil gotic, respectiv romanic, după cum ne-a povestit preotul reformat din sat, Gáspár-Babos Etele. „În acest an avem, pe lista proiectului SoNoRo Conac, 45 de conace, biserici, castele, reședințe nobiliare. Locul mi s-a părut fantastic de când l-am descoperit. Am văzut ce frumos este restaurată biserica, ce poziție extraordinară are. Am aplaudat un pic ca să văd acustica și e ireproșabilă“, ne-a spus Popovici despre prima întâlnire cu biserica din Ilieni. „Publicul a fost foarte călduros, foarte deschis, a ascultat foarte atent și ne-a oferit o vibrație foarte bună. Toată această experiență a fost o descoperire“, a adăugat Popovici. „Sunt impresionat mai ales de numărul foarte mare de spectatori care au venit și din Sfântu Gheorghe, și din Brașov, și din Târgu Secuiesc. Sunt foarte bucuros să fiu gazdă la un asemenea concert foarte frumos (...) m-a atins foarte mult”, a spus și preotul Gáspár-Babos.

https://youtu.be/Z8Weu7yDgq4

Următorul concert SoNoRo Conac va avea loc sâmbătă, 6 august, la Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, toate locurile la eveniment fiind în prezent ocupate. Proiectul SoNoRo Conac, a fost inițiat în 2013, de către Asociația SoNoRo. Proiectul are ca scop, „prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României“, potrivit unui comunicat al asociației.

 

 

 

 

Teme articol: concert Ilieni sonor
Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.