ACTUALITATE 14 mai 2017

Aproape 600 de copii au participat la concursul național „ Izvoare covăsnene”

de Sever Ioan Miu | 4371 vizualizări

Aproape 600 de copii din 10 județe au luat parte, sâmbătă, în orașul Covasna, la a XVIII-a ediție a Festivalului-concurs „ Izvoare covăsnene”, potrivit unui comunicat trimis de către organizatori. Evenimentul a debutat cu o paradă a concurenţilor, pornind de la sediul Clubului Copiilor din localitate și până la Casa Orăşenească de Cultură, unde au evoluat cele 29 de formații.

La categoria preșcolari, premiul I a fost câștigat de copiii de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 din Covasna, împreună cu micuții din Ansamblul „Muguraşul” (Brăila).

La categoria claselor I-IV, premiul I a fost câștigat de către ansamblurile „Vornicii” (Păulești, Vrancea) și „Nemere” (Leț, Covasna). Premiul II a revenit ansamblurilor Junii Covăsneni I (Covasna), „Flori de tei” (Brăila), respectiv Ordogsyeker (Baraolt). Premiul III a fost acordat ansamblurilor brăilene „Floricelele Bărăganului” și „Bordeiaşul”, precum şi ansamblului „Kisbatyus” din Sfântu Gheorghe, în timp ce ansamblul „Pitypang” din Covasna a primit o mențiune.

La categoria claselor V-VIII, premiul I a fost acordat ansamblurilor „Junii Covăsneni II” (Covasna) și Nemere (Leţ). Premiul II a fost împărțit între „Fuiorul” (Slobozia), „Mlădiţe prahovene” (Prahova) și Recefice (Covasna), în timp ce premiul III a revenit ansamblurilor „Junii Voineştiului” (Covasna), „Crăiţele Sărăţenilor” (Brăila) și „Mugurii Prahovei” (Prahova). Totodată, ansamblul „Gyongyharmat” (Zăbala) a primit o mențiune.

La categoria claselor IX-XII, premiul I a mers la ansamblurile „Plaiuri mureşene” (Târgu Mureş) și „Nemere” (Leţ). Premiul II a fost acordat pentru „Fuiorul” (Slobozia) și „Gyongyharmat” (Zăbala), în timp ce premiul III a revenit ansamblului brașovean „Prietenia”.

„A fost un spectacol folcloric cu foarte multe coregrafii autentice și copii mândri că pot să arate lumii folclorul zonei de unde au venit”, arată organizatorii, care adaugă că un aport important la eveniment l-au avut „coregrafii, profesorii, învăţătoarele, educatoarele și copiii care au petrecut ore bune până au învăţat acele dansuri pe care le-au prezentat publicului care i-a răsplătit cu aplauze”.

Potrivit comunicatului, festivalul „ Izvoare covăsnene s-a născut la iniţiativa doamnei profesoare Horvath Zita, de la Clubul Copiilor din Covasna, şi la început a adus laolaltă doar formaţii din jurul oraşului Covasna. Cu timpul însă, a devenit interjudeţean, iar de nouă ani de zile, este un festival-concurs naţional. Este unul dintre cele mai mari festivaluri derulate în zonă, în această perioadă şi are un scop mai mult educativ şi interetnic, adică să ne cunoaştem mai bine unii pe alţii, să ne cunoaştem unii altora obiceiurile, dar urmăreşte şi promovarea zonei”.

1

23BRgrupa meaJUNIIparadaSLOBOZIAVN

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.