„Secrete culinare din județul Covasna” se lansează luni la Sfântu Gheorghe
Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe găzduiește, luni, 8 decembrie 2025, de la ora 18:00, lansarea volumului „Secrete culinare din județul Covasna – între tradiție și inspirație”, publicat de Editura Vox Cordis (Baraolt). Cartea reunește peste 80 de rețete culese din diverse localități ale județului, alături de informații interesante despre istoria diferitelor feluri de mâncare.
Proiectul a fost inițiat de Demeter László, cel care a lansat ideea realizării unei cărți de bucate dedicate patrimoniului culinar local. Întregul proces editorial și fotografic a fost însă realizat de cele două autoare:
Diana Pantelimon (Sfântu Gheorghe) și Csíza Réka–Júlia (Baraolt) – responsabile de documentare, colectarea și verificarea rețetelor, fotografierea preparatelor și construcția conținutului volumului.
Echipa de producție a fost completată de:
– Adela Sebeștean (Cluj–Napoca), redactor și corector, care a ordonat textele, a verificat proporțiile și modul de preparare și a asigurat coerența redactării;
– Balázsi Ildikó (Brașov), tehnoredactor și designer, autoarea conceptului vizual al cărții;
– Oana Mălina Negrea, care semnează prefața și propune cititorilor o introducere caldă în universul culinar al județului.
Volumul include atât rețete tradiționale păstrate în familie, cât și preparate mai puțin cunoscute, surprinse în diverse zone ale județului: Sfântu Gheorghe, Baraolt, Târgu Secuiesc, Covasna, Zagon, Araci, Vâlcele, Valea Mare, Lăzarea și alte localități în care gastronomia face parte din identitatea comunității.
Evenimentul va fi moderat de Mirela Cara Dragu, care va discuta cu autoarele despre procesul documentării, diversitatea gastronomică întâlnită în județ și felul în care acest proiect a reușit să reunească contribuții din mediul rural și urban.
Publicul prezent va putea achiziționa cartea cu o reducere de 10% valabilă doar în seara lansării. Volumul va fi disponibil ulterior în câteva librării din Sfântu Gheorghe.
„Secrete culinare din județul Covasna” propune o privire clară, sinceră și bine documentată asupra felului în care comunitățile din județ gătesc, transmit tradiția și își asumă propriile gusturi sau rețete noi și moderne, fiind o punte de legătură între oameni din diferite categorii sociale și din zone diferite.