ACTUALITATE 30 decembrie 2011

Porcii – noul aur de Covasna?

de Székely Emőke | 781 vizualizări
12 societăţi din judeţ au format Cooperativa Crescătorilor de Porci din Covasna. Deocamdată sunt o mână de oameni, dar planurile pe care le au sunt mărețe. Ceea ce este poate surprinzător este faptul că orice și-au propus...

12 societăţi din judeţ au format Cooperativa Crescătorilor de Porci din Covasna.

Deocamdată sunt o mână de oameni, dar planurile pe care le au sunt mărețe. Ceea ce este poate surprinzător este faptul că orice și-au propus, nu prea trece de granițele județului în ceea ce privește forța de muncă sau investițiile.

Cooperativa – nume vechi, concept nou

Cooperativa Crescătorilor de Porci din Județul Covasna activează în această formă de un an, înainte fiind asociație. Schimbarea a fost necesară pentru a putea accesa cât mai multe fonduri europene. Principala activitate a cooperativei este creșterea porcilor, dar au început să se extindă și către activitățile conexe, cum ar fi abatorizarea, până la procesarea finită și inclusiv producerea proprie a furajelor. În cadrul cooperativei activează 12 societăți, toate din județul Covasna, fiecare dintre acestea având în derulare proiecte europene pentru creșterea porcilor, cu valori cuprinse între 1,5 și 3 milioane de euro. Tot în cadrul cooperativei s-a depus un proiect în valoare de 6 milioane de euro pentru construirea unei fabrici combinat pentru producția de furaje și unul de 4 milioane de euro pentru un abator de ultimă generație. Deși aceste investiții sunt ale unor firme din județul Covasna, construcțiile se vor realiza în județul Brașov, la Feldioara, întrucât în județul Covasna nu există o platformă de gaz necesară funcționării unor astfel de construcții.

Ce înseamnă de fapt cooperativa?

Mai nou auzim din ce în ce mai mult de asociații, de clustere sau cooperative. De fapt este vorba despre un fel de alianță între societăți comerciale, pe principiul „unde-s mulți, puterea crește”. Cooperativa Crescătorilor de Porci din județul Covasna numără 12 societăți comerciale și 5 persoane fizice. Ușa însă este deschisă pentru oricine dorește să adere la cooperativă. „Primim noi membri, ne axăm spre atragerea firmelor mari, nu a micilor producători. Dacă cineva dorește să se înscrie, poate veni la noi chiar dacă nu are fermă de porci. Trebuie să aibă o firmă, un plan, și să dorească să acceseze fonduri europene. Nu trebuie să fie neapărat din județul Covasna, ne-am extins și în Brașov, de unde avem 4 membri” – afirmă Liviu Merca, preşedintele cooperativei.

Beneficiile cooperativei

Atâta timp cât sunt disponibile fonduri europene, cei din cadrul cooperativei se concentrează asupra atragerii aceestor fonduri. Orice membru beneficiază de consultanță gratuită în vederea întocmirii actelor necesare dosarului pentru obținerea fondurilor europene, și astfel fiecare membru își poate dezvolta propria afacere. Nu este de neglijat nici prețul furajelor, de exemplu. Cumpărând o cantitate mai mare, prețul pentru fiecare membru este mai mic. La fel se întâmplă și cu medicul veterinar. Cooperativa are contract cu medici veterinari autorizați, iar astfel fiecare membru obține avizele medicale la un preț mai bun. E important şi faptul că fiecare membru are partea lui din fabrica de furaje și abator.

170 de angajați până în 2013

Planurile mărețe ale celor de la cooperativă sună bine. La ora actuală sunt puțin peste 10 persoane angajate, dar odată cu implementarea celor două proiecte, 170 de persoane vor putea munci în cadrul cooperativei, în una din unitățile ce vor lua naștere.

Președintele cooperativei a ținut să precizeze că se bucură şi de o colaborare exemplară cu autoritățile din județ, în special cu Consiliul Județean Covasna. „Nu ni se pun piedici în ceea ce privește eliberarea unor avize sau autorizații, lucru foarte bun. Dacă este să fac o comparație cu județul Brașov, aici este mult mai bine. A obține o hârtie acolo merge mult mai greu și anevoios decât în Covasna. De fapt birocrația este mai redusă în Covasna, atât la nivel de CJ, cât și la nivelul primăriilor din comune. Nu am avut nici dificultăți de gen etnic în a obține hârtiile de care avem nevoie, ba din contră, suntem sprijiniți pe toate planurile” – spune Liviu Merca.

Fabrică proprie de mezeluri

Pentru anul viitor membrii cooperativei și-au propus să construiască o fabrică proprie de mezeluri. Proiectul urmează să fie dus la bun sfârșit tot din bani europeni, valoarea investiției fiind de 6 milioane de euro. Fabrica va fi construită cel mai probabil în localitateea Belin. Liviu Merca își dorește și magazine proprii, în special în orașele mari, Brașov, Cluj Napoca sau București. „Nu dorim să stricăm piața micilor producători din județul Covasna. Vrem să pornim cu un brand nou, numit „Produs de Covasna”. Este vorba de produse fabricate după rețete tradiționale, specifice zonei, cu care să pătrundem pe piața din București. În Capitală aceste produse sunt foarte apreciate, dar deocamdată nu există un producător puternic care să asigure un flux continuu de astfel de produse. La 100.000 de porci suntem în top trei la nivel național în producția de produse din carne de porc. Dorim așadar să producem în Covasna, iar valoarea adăugată să o obținem în orașele cu absorbție mare” – a conchis președintele cooperativei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Avram Iancu, 31 decembrie 2011
Fiind o pagina economico-sociala,permiteti-mi sa urez tuturor COVASNENILOR indiferent de etnie ,LA MULTI ANI !
Avram Iancu, 31 decembrie 2011
Bravo !Lasand la o parte ,influientele politico-etnice,pot sa asigur toti COVASNENII,ca este o actiune economica de viitor pentru jud. COVASNA.Dar, solutia trebuie sa se desfasoare in interiorul jud. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.