(Update) Cine a fost primul? Festivalul Ouălor Roșii de Paște, în centrul unei controverse
Update: Între timp, afișul evenimentului din Sita Buzăului a fost modificat și apare ediția I.
Știrea inițială: Sărbătoarea Ouălor Roșii de Paște, eveniment cu tradiție în zona Buzaielor, se află în mijlocul unei controverse. Cea mai nouă ediție, a 29-a, este revendicată atât de Întorsura Buzăului, cât și de Sita Buzăului.
Pe de o parte, inițiatorul evenimentului, Costică Oltean, fostul angajat al Casei de Cultură Întorsura Buzăului, în prezent parte din echipa Căminului Cultural din Sita Buzăului, spune că evenimentul a pornit în urmă cu 29 de ani de la ideea lui și că atâta timp cât are loc în județul Covasna, nu ar trebui să fie nicio problemă.
„Este inițiat de mine acest festival. Eu am scris pe afiș și Centrul Cultural. Centrul Cultural susține de ani de zile festivalul și Centrul Cultural e al județului Covasna, deci festivalul, susținut de Centrul Cultural al județului Covasna, e în tot județul, se poate ține și în Sfântu Gheorghe, oriunde. Deci nu e nicio problemă. Foarte bine că se ține și la Întorsură, tradiția merge mai departe. De ce nu? Dacă intri pe internet o să mai găsești în țară Festivalul Ouălor Roșii de Paște”, a spus, pentru covasnamedia.ro, Costică Oltean.
Întrebat dacă și în anii următori se va proceda la fel, iar, de exemplu, a 30-a ediție a festivalului se va ține și la Sita Buzăului și la Întorsura Buzăului, dar cu organizatori diferiți, Costică Oltean a spus că se poate lua în calcul și această variantă.
„De ce nu? Acest festival este în toată țara. E susținut și de Centrul Cultural al județului Covasna care poate fi oriunde în județ. Ca ediție, nu mai contează. Important e că se ține. Foarte bine că se ține și la Întorsura, foarte bine că se ține și în alte părți. De data aceasta (n. red.: festivalul de la Sita Buzăului) e susținut de Primăria Sita și de Centrul Cultural al județului Covasna. Nu mai contează edițiile. Contează să ducem mai departe această frumoasă tradiție și să facem o sărbătoare a Paștelui (...). Mai mult decât atât, o parte dintre edițiile astea, până la 29, au fost susținute de Asociația Cununa Carpaților, asociația mea personală. Deci nu are rost să discut”, a completat acesta.
„Să facă ediția cu numărul 1, nu să fure concursul nostru, care este cu tradiție în oraș”
De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Întorsura Buzăului afirmă că evenimentul, respectiv numărul mare de ediții, aparțin orașului, pentru că tradiția nu ar fi fost susținută fără fondurile necesare asigurate din bugetul localității.
„De 29 de ani, Primăria și Casa de Cultură Întorsura Buzăului organizează și finanțează acest eveniment. Nu a fost niciodată organizat pe persoană fizică, privată. Domnul Titi, care nici măcar nu a fost vreodată directorul Casei de Cultură, nici profesor, ci un simplu angajat, a organizat acest concurs în calitate de angajat al unei instituții. El a ieșit la pensie, deci nu l-a dat nimeni afară, ci a ieșit la pensie. Poate să organizeze evenimente și în altă parte, dar să facă ediția cu numărul 1, nu să fure concursul nostru, care este cu tradiție în oraș. (...) Ediția cu numărul 29 nu se va ține la Sita, ci la Întorsura Buzăului. (...) Ne bucură că ideile noastre sunt preluate și în alte localități din jur, dar să facă alt concurs, cu altă denumire și nu avem nimic împotrivă”, a spus, pentru covasnamedia.ro, primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă.
Edilul a spus și că nu contestă faptul că fostul angajat al Casei de Cultură a fost implicat și dedicat organizării, însă „finanțarea nu a venit niciodată din buzunarul lui, ci, cel puțin de când sunt eu primar, din bugetul casei de cultură, din bugetul primăriei. (...) În momentul în care un primar asfaltează o stradă, nu își ia strada acasă când nu mai are mandat. Domnul Titi a ieșit la pensie și a venit cu rugămintea de a-i prelungi angajarea cu încă trei ani. Ceea ce nu era corect față de ceilalți angajați ai primăriei, pentru că Primăria Întorsura Buzăului este într-un proces de reorganizare, din cauza Ordonanței de Urgență 296 (n.red. privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung). Nu era corect față de ceilalți colegi, ca el să rămână și cu pensie și salariu. Atunci am hotărât să nu îi mai prelungesc contractul de muncă”, a mai spus primarul.
Din fericire, din această controversă câștigă oamenii, care pot merge, în a doua zi de Paște, la două evenimente. La Casa de Cultură din Întorsura Buzăului de la ora 12:00 și/sau la Căminul din Sita Buzăului, de la ora 18:00.