ACTUALITATE 24 februarie 2023

Două firme care vindeau jucării pentru copii, amendate de Protecția Consumatorilor

de David Leonard Bularca | 1024 vizualizări

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna a amendat miercuri, 22 februarie, două firme din Sfântu Gheorghe și a retras de la comercializare o serie de jucării care s-au dovedit a fi „neconforme”. Ambele firme au primit câte o amendă de 6.500 de lei, conform șefului CJPC Covasna, Mircea Diacon. 

Angajații Protecției Consumatorilor susțin faptul că jucăriile care se aflau în vânzare reprezentau un risc pentru copii. 

„S. C. Qin Yiyl SRL din municipiul Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, sancționată contravențional cu suma de 6500 lei și măsură complementară retragerea de la comercializare a unor jucării neconforme, astfel:

- s-au găsit la comercializare jucării imitând în miniatură fructe și legume care pot fi confundate cu alimentele și înghițite în special de către copii, existând un risc crescut de sufocare. 

- s-au găsit la comercializare jucării tip pistol cu săgeți a căror ventuză se desface cu ușurință, existând un risc crescut de rănire la folosirea acestor săgeți fără ventuză”, se arată într-o postare publicată de Mircea Diacon pe un grup de Facebook.

O altă firmă a fost sancționată cu aceeași sumă pentru că vindea jucării cu un risc „microbiologic”. 

„S. C. Xing Long Design SRL din municipiul Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, sancționată cu suma de 6500 lei și măsură complementară retragerea de la comercializare a unor jucării neconforme, astfel : - s-au găsit la comercializare jucării tip: minge de jucărie "Fun Trading", jucărie "Squeese Dino", jucărie "Squeese, broască, crab, păianjen", produse notificate prin sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene "Rapex", acestea pot prezenta un risc microbiologic sau risc de sufocare, astfel jucăriile, inclusiv substanțele chimice pe care le conțin, nu trebuie să pună în pericol siguranța sau sănătatea utilizatorilor.

 - Produsele nu sunt conforme cu cerințele Directivei privind imitarea produselor alimentare și nici cu standardul european EN 71-1”, a mai scris Mircea Diacon.

„Pentru a vizualiza produse nealimentare periculoase depistate pe piața Uniunii Europene accesați site-ul ANPC, Operatori, Rapex sau site-ul Comisiei Europene la adresa : https://ec.europa.eu/.../con.../safety_products/rapex/alerts”, a mai punctat șeful CJPC Covasna. 

În anul 2022, CJPC Covasna a acordat amenzi în valoare de aproape 3 milioane de lei și a desfășurat 1.190 de controale. 

Sursa foto: Mircea Diacon/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.