ACTUALITATE 9 februarie 2023

Protecția Consumatorilor Covasna, amenzi de aproape 3 milioane de lei în 2022

de Daniela Luca | 787 vizualizări

Cele 1.190 de controale efectuate anul trecut de Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna s-au lăsat cu amenzi în valoare de aproape 3 milioane de lei. În plus, comisarii CJPC au dispus suspendarea temporară a activității în cazul a 46 de firme. În aceeași perioadă s-au înregistrat și 680 de reclamații, dintre care 144 au fost neîntemeiate. 

Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna a efectuat în 2022 un număr de 1.190 de controale. Acestea s-au lăsat cu 1.160 sancțiuni, dintre care 622 amenzi, în valoare totală de 2.932.700 lei, și 494 avertismente. 

Este de subliniat că, în primele șase luni ale anului trecut, au fost aplicate doar 168 de amenzi, în valoare de 725.700 de lei, se arată într-un raport de pe site-ul Prefecturii Covasna. O mare parte din sancțiuni s-au aplicat așadar în al doilea semestru al anului 2022. 

Cea mai mare amendă dată de comisari a fost de 50 000 lei, în temeiul Legii nr. 363/2007 – utilizarea de practici comerciale incorecte/înșelătoare, se arată în raportul de activitate pe anul 2022 al instituției. 

Totodată, unui număr de 46 de operatori economici din județ li s-a dispus anul trecut oprirea temporară a prestării serviciilor. În ceea ce privește numărul reclamațiilor, în 2022 au fost înregistrate în total 680 (278 în primele 6 luni). Dintre acestea, 144 au fost neîntemeiate. 

În raport se mai arată că acţiunile de control desfăşurate au relevat în principal următoarele fapte care constituie încălcări ale legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor: punerea în circulaţie de produse şi servicii fără a asigura informarea corectă şi completă a consumatorilor, produse expuse la comercializare cu data durabilității minimale depășită, lipsa informaţiilor corecte și precise de pe produsele aflate la comercializare, lipsa etichetării conform prevederilor legale a alimentelor, lipsa preţului pe unitatea de măsură, lipsa traducerii informaţiilor in limba română, lipsa afişării CUI sau a orarului de funcţionare. 

Tot la capitolul încălcări se numără și utilizarea mijloacelor de măsurare neadecvate, depozitare neconformă cu indicaţiile producătorilor, existența practicilor comerciale incorecte, abateri privind reducerile, promoțiile practicate, dar și existența și depistarea unor produse neconforme pe piață. 

CJPC Covasna face parte din Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru (Brașov), alături de județele Alba, Brașov, Harghita, Mureș și Sibiu. 

Personalul CJPC Covasna este compus dintr-un număr de 5 funcționari publici: comisarul-șef adjunct, 3 comisari și un consilier juridic.

Instituția desfășoară acţiuni de control și în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliție Covasna, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor Covasna, Biroul Vamal Covasna, Agenția Județeană a Finanțelor Publice Covasna și Direcția pentru Agricultură Județeană Covasna.

Sursă foto: Google/Huszár Szilamér

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.