Decizie definitivă a ICCJ: hotărârea privind adoptarea steagului municipiului Sfântu Gheorghe, anulată
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că sentința cu numărul 47 din 20 aprilie 2022 dată de Curtea de Apel Brașov, prin care se anula hotărârea Guvernului de adoptare a steagului Municipiului Sfântu Gheorghe, este corectă. Decizia, pronunțată marți, 21 februarie, este definitivă.
ICCJ a respins, practic, recursurile înaintate de pârâți.
„Admite excepţia nulităţii recursului declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. Anulează, ca nemotivat, recursul declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 47 din 20 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Respinge excepţia nulităţii recursurilor declarate de pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, ca neîntemeiată. Respinge recursurile declarate de pârâţii Guvernul României şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 47 din 20 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenienta Asociaţia Sepsireform în favoarea recurenţilor-pârâţi Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 21 februarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată pe site-ul ICCJ.
„Victoria finală”
Reprezentanții Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), organizație care a început demersurile în instanță împotriva adoptării steagului Municipiului Sfântu Gheorghe, se bucură de „victoria finală”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre.
„Steagul secuiesc nu poate fi drapelul oficial al oraşului Sfântu Gheorghe, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta a respins definitiv și irevocabil recursul Guvernului și a dat câștig de cauză Formului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș demonstrând că simbolul monoetnic pe care sunt reprezentați doar maghiarii nu poate reprezenta steagul municipiului Sfântu Gheorghe.
O luptă de 10 ani, dusă de Forumul Civic al Românilor ajunge astăzi să obțină victoria finală! În 29 iunie 2021, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care aprobă steagul secuiesc ca drapel oficial al oraşului, însă demersurile pentru modificarea drapelului au început în urmă cu mai bine de 10 ani (...). Acum, instanţa de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a respins definitiv și irevocabil recursul şi a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar. Am demonstrat din nou că respectarea legilor și a Constituției reprezintă principii de la care nu ne abatem! Instanțele au decis, dând dreptate demersului nostru că românii din Sfântu Gheorghe nu erau reprezentați pe acel steag, fiind necesară includerea noastră în orice formă viitoare a unui steag al municipiului”, se arată în comunicatul de presă semnat de președintele FCRCHM, Dragoș Burghelia.
Anul trecut, când Curtea de Apel Brașov a anulat hotărârea Guvernului prin care se înființa steagul Municipiului Sfântu Gheorghe, primarul, Antal Árpád, a declarat că decizia este incredibilă și absurdă.
Steagul municipiului Sfântu Gheorghe, care a fost adoptat oficial în iunie 2021, a fost în repetate rânduri subiect de controverse între organizații românești și maghiare.
Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au început încă din 2010 procedurile privind adoptarea oficială a însemnelor specifice, drapelul orașului, în culorile auriu și albastru-deschis, respectiv stema. Astfel, au făcut o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Documentul a fost, la acea vreme, atacat în instanță de Prefectură. Tribunalul Covasna a decis că hotărârea CL trebuie revocată, iar ulterior, în octombrie 2014, și Curtea de Apel Brașov a spus același lucru.
O lege adoptată de Parlament în 2015, care prevede că autoritățile locale și județene pot avea steaguri proprii, a determinat autoritățile să încerce din nou să le fie recunoscute însemnele, doar că de atunci până în 2021 documentele au stat „la sertar” la Ministerul Dezvoltării, spunea, în 2021, primarul din Sfântu Gheorghe.
Legalitatea steagului județului Covasna a fost decisă tot la ICCJ
În decembrie anul trecut, ICCJ a hotărât că steagul Județului Covasna poate fi folosit în continuare în mod oficial. Și decizia de atunci a fost definitivă și a venit tot în urma unei acțiuni a FCRCHM, care, în decembrie 2021, a depus la Curtea de Apel Brașov o cerere de chemare în judecată a Guvernului României și a județului Covasna, prin care solicita anularea HG 989/2021 privind aprobarea modelului steagului județului Covasna.
Sursa foto: Facebook/ Antal Árpád