ACTUALITATE 21 aprilie 2022

Hotărârea de adoptare a steagului municipiului Sfântu Gheorghe, anulată în instanță

de Iulia Drăghici - Taraș | 1924 vizualizări

Sentința nu este definitivă

Curtea de Apel Brașov a anulat, într-o sentință pronunțată miercuri, 20 aprilie, hotărârea de guvern nr. 711/2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe. Primarul Antal Árpád a declarat că decizia este incredibilă și absurdă.

Este incredibil și absurd că instanța a anulat hotărârea de guvern privind steagul Municipiului Sfântu Gheorghe.

Am primit şocat vestea că Curtea de Apel Brașov a admis cererea absurdă de anulare a steagului oraşului nostru. Pur și simplu nu înțeleg cum, într-un stat de drept, este posibil ca două asociații vădit șovine și care urăsc maghiarimea (al căror unic scop este de a perturba relațiile interetnice pașnice și de a agrava relația româno-maghiară) să reușească să obțină anularea în primă instanță a unei decizii luate de Guvernul României, în baza unei legi în vigoare, cu respectarea tuturor cerințelor și normelor!

Sper în continuare să putem rezolva odată pentru totdeauna aceste dispute simbolice, astfel încât comunitățile din Transilvania să poată folosi steagurile comunitare fără niciun fel de deranj, pentru că așa este normal.

Am încredere și cred că există lucruri mai importante în secolul XXI decât atacarea constantă a unei comunități pentru identitatea și simbolurile sale. În orice caz, a fost naiv din partea mea să presupun că atât provocatorii care își câștigă existența din astfel de acţiuni, cât și cei ascunşi în spatele lor, au uitat de steagurile comunităților locale. Evident că nu, pentru că, dacă aceste probleme create în mod artificial vor fi rezolvate, vor rămâne fără slujbă. De fapt, sunt dezamăgit că acest lucru se poate întâmpla în România, care se prezintă în străinătate ca un stat model pentru rezolvarea problemelor minorităților. Și să nu ne facem iluzii, Sfântu Gheorghe este doar primul caz, vor urma multe altele. Nu asta așteptăm de la România, ci înțelegere și respect față de comunitatea maghiară!”, a transmis primarul printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Reclamantul în acest proces este Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și intervenient în nume propriu este Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC). Dosarul care stă la baza acestui proces a fost înregistrat în septembrie 2021. Cererea acestora a fost admisă doar în parte. Sentința pe scurt AICI.

Și președintele Consiliului Județean Covasna, președintele UDMR Covasna Tamás Sándor a reacționat joi pe Facebook: „România nu este stat de drept, nu a fost niciodată. Aceeași „gașcă” a atacat în instanță și Hotărârea de Guvern privind aprobarea steagului județului Covasna, care prezintă stema județului, oficializată în 2007”. 

Steagul municipiului Sfântu Gheorghe, care a fost adoptat oficial în iunie 2021, a fost în repetate rânduri subiect de controverse între organizații românești și maghiare.

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au început încă din 2010 procedurile privind adoptarea oficială a însemnelor specifice, drapelul orașului, în culorile auriu și albastru-deschis, respectiv stema. Astfel, au făcut o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Documentul a fost, la acea vreme, atacat în instanță de Prefectură. Tribunalul Covasna a decis că hotărârea CL trebuie revocată, iar ulterior, în octombrie 2014, și Curtea de Apel Brașov a spus același lucru.   

O lege adoptată de Parlament în 2015, care prevede că autoritățile locale și județene pot avea steaguri proprii, a determinat autoritățile să încerce din nou să le fie recunoscute însemnele, doar că de atunci până în 2021 documentele au stat „la sertar” la Ministerul Dezvoltării, spunea vara trecută primarul din Sfântu Gheorghe. 

Sursa foto: Facebook/ Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.