TURISM 9 iunie 2011

Unde ne distrăm vara asta

de Monica Vrânceanu | 768 vizualizări
Când nu avem bani de vacanţe la distanţă, trecem la ieșiri în aer liber, Ștrand și lacul de la Reci Pentru că în acest an tot mai puțini covăsneni își vor permite concedii sau mini-vacanțe la mare, litoralul românesc dovedindu-se mai scump chiar decât unele destinații străine, singurele variante pentru relaxare rămân ieșirile la iarbă verde, la Ștrandul și Piscina din Sfântu-Gheorghe ori la cele mai frecventate două lacuri, de la Reci și de la Pădureni. Ștrandul din Sfântu-Gheorghe s-a deschis de la începutul acestei

Când nu avem bani de vacanţe la distanţă, trecem la ieșiri în aer liber, Ștrand și lacul de la Reci

Pentru că în acest an tot mai puțini covăsneni își vor permite concedii sau mini-vacanțe la mare, litoralul românesc dovedindu-se mai scump chiar decât unele destinații străine, singurele variante pentru relaxare rămân ieșirile la iarbă verde, la Ștrandul și Piscina din Sfântu-Gheorghe ori la cele mai frecventate două lacuri, de la Reci și de la Pădureni.

Ștrandul din Sfântu-Gheorghe s-a deschis de la începutul acestei luni, municipalitatea făcând mici modificări în ceea ce privește aspectul acestuia, în ideea că locația va fi oricum transformată complet printr-un  proiect ce prevede reamenajarea acestuia.

Prețurile de intrare la Ștrand au rămas cele de anul trecut, astfel că adulții au acces la bilete de 10 lei, elevii la bilete reduse cu 5 lei, iar copiii foarte mici la bilete de 3 lei.

Potrivit viceprimarului Sztakics Eva, apa ștrandului este una curată, schimbată periodic, iar întreaga locație se preconizează a fi o atracție puternică pentru iubitorii scăldatului.

”Am mai amenajat puțin în acest an Ștrandul, astfel încât să reziste pe perioada verii. Peste câteva săptămâni va fi însă lansată licitația pentru renovare, urmând ca la Sfântu-Gheorghe să avem un mic parc de distracții în această locație, așa cum a decis populația, în cadrul unei consultări publice”, a spus Sztakics Eva, arătând că proiectul viitorului ștrand cu un mic parc de distracții prevede micșorarea bazei de înot, dar și adăugarea unei mici piscine.

În ceea ce privește Piscina închisă din Sfântu-Gheorghe, Sztakics Eva a arătat că va fi funcțională pe tot timpul verii, aceasta fiind frecventată în special de către cei care preferă să facă mai mult înot și nu neapărat să se bălăcească în apă, la soare.

Chiar dacă cele două locații și mai ales Ștrandul se vor afla, cu siguranță, pe lista celor mai căutate locuri de recreere în această vară, municipalitatea iese constant în pierdere cu menținerea lor. Ştrandul a fost construit la începutul anilor ’80 şi de atunci nu au mai avut loc lucrări majore de modernizare ci doar unele de menținere.

 

Weekenduri speciale la Reci

Lacurile de la Reci și Pădureni sunt cele mai căutate locații pe timp de vară, aici adunându-se nu doar covăsnenii ci inclusiv brașovenii care au chef de distracție, soare și bălăceală. Ani la rând însă, au existat probleme cu privire la autorizarea de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) a scăldatului în apele celor două lacuri, în sensul în care s-a spus că apa din ele nu ar fi tocmai curată și sigură.

La Reci, hanul Nufărul oferă în fiecare weekend al verii diverse programe distractive, aici existând și un restaurant precum și o mică plajă îngrijită de administratorii Hanului, deci curățenia nu este o problemă.

”Nu avem nicio problemă cu apa, analizele prelevate de DSP au ieșit bine, așa că există autorizație în acest sens”, susține investitorul de la Hanul Nufărul, Gigi Simon.

La Pădureni, pe malul lacului sunt amplasate plăcuțe prin care turiștii sunt atenționați că scăldatul nu este recomandat și că cei care se aventurează în apă o fac pe propria răspundere. Plăcuțele se află acolo de ani întregi, deoarece nu se acordă autorizație pentru scăldat, însă în zilele toride asta nu-i împiedică pe vizitatori să se răcorească în apa lacului.

 

Baie pe semnătură la Pădureni

Directorul Direcției Județene pentru Tineret și Sport (DJTS), Tischler Ferenc, spune că toți cei care vin în Tabăra de la Pădureni administrată de Direcție sunt puși să semneze o declarație prin care-și asumă răspunderea în cazul în care se aventurează să facă baie în lac.

Conducerea DSP Covasna susține că problema autorizării lacurilor este una destul de complexă, deoarece nu ține neapărat de calitatea apei ci și de modul de amenajare a acestora, inclusiv de măsurile de siguranță pe care le oferă primăriile sau societățile comerciale administratoare.

”DSP a prelevat probe de apă în urmă cu câteva zile, atât de la Reci cât și de la Pădureni; probele au fost trimise la analize, însă nu au sosit încă rezultatele. Problema este nu doar cu privire la calitatea apei, ci ține și de modul de amenajare a acestor lacuri. Direcția le poate oferi sprijin administratorilor de lacuri și autorităților locale, în sensul în care să le spună exact ce trebuie pentru o autorizație, dar asta nu înseamnă că autorizațiile se obțin chiar atât de ușor”, a explicat directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo.

 

Patrula Verde va monitoriza picnicurile în zonele cele mai populare

În ceea ce privește ieșitul la iarbă verde, cele mai preferate zone ale covăsnenilor sunt, cu siguranță, drumul dinspre Sfântu-Gheorghe spre Vâlcele și zona Șugaș-Băi. Săptămână de săptămână, oamenii iau cu asalt zonele verzi, în căutarea umbrei, a liniștii și mai ales dorind să petreacă ceva timp liber departe de asfaltul încins al orașului. Mulți vin de dimineață și mai pleacă seara târziu, dar sunt și dintre aceia care petrec chiar și un weekend întreg cu cortul, pentru că gradul de siguranță în aceste locuri este destul de ridicat. Tocmai pentru că ieșitul la iarbă verde este atât de atractiv însă, se ivesc și problemele, cele mai mari dintre acestea fiind legate de curățenie: în general, la fiecare final de săptămână, aceste locuri atât de căutate arată deplorabil, cei care petrec aici uitând să lase curat în urma lor adunându-și hârtiile pungile, pet-urile sau diversele obiecte care le devin  nefolositoare; pe de altă parte, e drept că nici coșurile de gunoi nu sunt amplasate cu prea mare generozitate în respectivele zone.

Din dorința de a scădea poluarea în spațiile verzi frecventate de iubitorii naturii, societatea de salubrizare Tega a înființat Patrula Verde, formată din opt voluntari care îi vor atenționa pe turiști să nu mai lase-n urma lor gunoaie. În aceeași idee, voluntarii vor patrula pe biciclete şi vor împărţi pliante cu informaţii turistice dar şi de ocrotire a mediului. Amenzile pentru nerespectarea regulilor de bună- purtare la iarbă verde încep de la 50 de lei şi pot ajunge la 300 de lei în cazul în care, de exemplu, cineva îşi spală maşina în pârâu. Patrula Verde va începe să meargă pe teren de la mijlocul lunii iulie și va colabora cu Poliția locală.

 

Ștrandul și lacul de la Reci, în topul preferinţelor

Dacă ieșitul la iarbă verde pare să fie preferat de către familii și persoanele trecute de 40 de ani, cei mai tineri spun că preferă Ștrandul și ieșirile la lacurile de la Reci și Pădureni, pentru că aici au parte atât de posibilitatea de a sta la plajă cât și de cea de a se scălda.

Cu toate acestea, tinerii sunt atenți și la siguranța locurilor pe care le frecventează, de aceea majoritatea spun că ar prefera Ștrandul sau Piscina, pentru că, cred ei, acestea sunt mai curate.

”În mod sigur aleg să merg la piscină, mi se pare cea mai sigură variantă din punct de vedere al igienei. Asta nu înseamnă că nu ajung și la Ștrand sau la lacul de la Reci, dar mai moderat și mai ales atunci când e vorba de mers în gașcă”, spune Adina, de 22 de ani.

Liana are 27 de ani și spune că locul ei preferat este Ștrandul, însă i se pare că biletul de intrare de 10 lei este cam scump; tocmai de aceea, alternativa rămâne lacul de la Reci, renumit pentru petrecerile sale din weekendurile de vară.

Anca, o mămică de 30 de ani, preferă Ștrandul nu doar pentru că acesta este în vecinătatea locuinței sale, ci și pentru că oferă mai multe posibilități de distracție pentru cei mici.

”Prefer Reciul, pentru că Pădureniul e puțin mai departe și nici nu-mi inspiră încredere. Sigur, merg și la Ștrand, dar aceasta e o variantă pentru o zi obișnuită și nu pentru ieșit cu gașca”, spune Andra, în vârstă de 23 de ani.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ion, 14 iunie 2011
in vara asta mergem la garla ..:) servicii all inclusive
cecile, 14 iunie 2011
foarte fain la Reci dar ia intreaba autoritatile care va fi situatia cu tantarii? anul trecut eu si prietenii mei am fost decimati de acei vampiri imensi. nu e nici placut, nici sanatos deci sa-i citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.