TURISM 24 februarie 2022

Sezonul covăsnean de schi 2021-2022: „Cel mai slab de până acum"

de David Leonard Bularca | 1330 vizualizări

Pârtiile de schi din Orașul Covasna, Întorsura Buzăului și Valea Mare au fost închise; cea de la Șugaș Băi a rămas singura deschisă

Sezonul de schi din această iarnă nu a fost cel mai bun de până acum, spun administratorii pârtiilor din Întorsura Buzăului și Valea Mare, care au închis activitatea între timp. Nici la Covasna schiorii nu mai pot urca pe pârtie, din cauza vremii prea călduroase pentru această perioadă. Pe de altă parte, la Șugaș Băi lucrurile stau diferit, pentru că reprezentanții pârtiei estimează că până la jumătatea lunii martie locația va fi în continuare deschisă pentru împătimiții sporturilor de iarnă. Pe lângă temperaturile prea ridicate pentru un sezon de schi obișnuit, de vină pentru încasările mai mici ale administratorilor din acest domeniu este Guvernul - susține administratorul pârtiei de schi de la Întorsura Buzăului, Călin Apăfăian - pentru că a eliminat vacanța dintre semestre a copiilor. 

Patronul pârtiei de schi de la Valea Mare, Ioan Oprea, ne-a spus că pe 20 februarie a decis să închidă pârtia pentru acest sezon. 

„Sezonul acesta a fost cel mai slab sezon pe care l-am avut până acum. Am reușit să deschidem pe data de 21 ianuarie, din cauză că nu am avut zăpadă și a fost foarte cald. A plouat foarte mult în decembrie și ianuarie. Din păcate, duminică, pe 20 februarie, am închis sezonul. Foarte, foarte slab. Deci nu s-a justificat efortul, am pregătit zăpadă, am pregătit tot. Pe pârtie și acum am zăpadă, încă e practicabilă, dar nefiind frig, nefiind zăpadă, măcar 5 centimetri de zăpadă, de ambient, să fie iarnă, oamenii nu mai ies. Se duc în altă parte, unde e zăpadă, unde peisajul e de iarnă”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Ioan Oprea. 

Altitudinea nepotrivită și încălzirea globală pun bețe în roate schiorilor din Covasna

În Orașul Covasna autoritățile au încercat să țină pârtia de schi și patinoarul deschise, mai ales pentru turiști, în ciuda altitudinii mici la care se află localitatea. Primarul, Gyerő József spune că și încălzirea globală a afectat sezonul de iarnă 2021-2022.

„Altitudinea la care se află Orașul Covasna nu justifică neapărat funcționarea unei pârtii de schi, mai ales în perioada aceasta, în care vedem că această încălzire globală ne afectează. Și nu este o poveste (...). E un fenomen real. Eu fac comparație cu ce era când eram eu copil, cum erau iernile în orașul Covasna și ce se întâmplă astăzi. Dincolo de acest lucru, noi am insistat și ne-am dat toată silința să asigurăm aceste facilități la parametrii unui serviciu public, pentru a ajuta turismul din Orașul Covasna, pentru că, știm foarte bine, economia locală se bazează cel mai mult pe turism. Turism balnear și de agrement și de weekend, mai ales în perioada iernii”, a explicat edilul. 

Nici la Covasna pârtia de schi nu aduce neapărat câștiguri administratorilor, dar „este rentabilă din punct de vedere al parametrilor sociali. Foarte mulți covăsneni au venit la pârtia de schi și la patinoar (...). Turiștii și oaspeții de la hoteluri solicită posibilități de recreere și activități de agrement și asta a reprezentant o alternativă, chiar dacă, așa cum am zis, nu suntem noi paradisul schiorilor”, a completat Gyerő József. 

Acesta a mai precizat că, și aici, deschiderea acestui sezon de schi s-a făcut cu întârziere, tot din cauza vremii.

„Pârtia de schi am putut să o înzăpezim doar după revelion, undeva la o săptămână după. A putut să funcționeze undeva la trei săptămâni, din păcate, pentru că aici în condițiile în care nu ai zăpadă naturală trebuie temperaturi scăzute ca să pui în funcțiunile tunurile de zăpadă, undeva sub minus patru grade. Pe la minus 10 funcționează ele la capacitate normală. Au funcționat pârtia de schi și patinoarul până vinerea trecută (n. red. 18 februarie), când am avut o pană majoră de curent electric”, a mai spus edilul din Orașul Covasna, care a detaliat că din cauza penei de curent, care a necesitat timp pentru a fi remediată, atât patinoarul, cât și pârtia de schi cel mai probabil nu vor mai fi redeschise, pentru că oricum vremea nu ține cu împătimiții sporturilor de iarnă. 

„Anul ăsta am avut deschis nouă zile”

Pârtia de schi de la Întorsura Buzăului a fost închisă acum o săptămână, după doar nouă zile în care oamenii s-au putut bucura de această activitate în orașul covăsnean. 

„Am închis sezonul acum o săptămână, pentru că nu putem face față cu temperaturile pozitive, atât ziua, cât și noaptea. Noaptea este plus un grad, zero și ziua plus 14 grade. E foarte dificil să ții deschis în condițiile în care turiștilor nu le place să vadă zăpadă numai pe pârtie. Adică un sezon de pârtie e atunci când este zăpadă și în împrejurimi, nu când te dai jos din mașină și, în parcare, vezi noroi pe roata ta și ajungi pe pârtie și e zăpadă”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Călin Apăfăian. 

Pârtia de schi a fost deschisă din 16 ianuarie.

„Foarte scurt sezonul. De la an la an este din ce în ce mai scurt. Anul ăsta am avut deschis nouă zile, din păcate. Noi am deschis doar în weekend. Am prins patru weekenduri cu ziua de 24 ianuarie. Noi am început să facem zăpadă artificială de pe 16 ianuarie. Vă dați seama? Nu am avut temperaturi negative decât din 16 ianuarie, când am reușit să dăm drumul la tunuri”, a detaliat acesta. 

„Nici măcar nu ne-am scos cheltuielile”

Administratorul pârtiei de schi de la Întorsura Buzăului spune că de vină pentru nereușita acestui sezon este și Guvernul, care nu le-a mai dat copiilor obișnuita vacanță dintre semestre.

„Am avut o problemă națională din cauza guvernanților care au scos vacanța dintre semestre. Știm bine cu toții că elevii au terminat vinerea semestrul I și lunea l-au început pe al II-lea. Economic, pe toți cei din turism ne-au distrus, atât pensiuni, cât și pârtii de schi. Tot ce înseamnă turismul de iarnă l-au dat de pământ, pentru că săptămâna aia de vacanță făcea diferența între a avea profit și a nu avea profit. Nu putem să discutăm despre profit deloc anul ăsta, nici măcar nu ne-am scos cheltuielile, din păcate. Să sperăm că o să vină alții mai competenți la minister, care să ia și decizii coerente, să țină cont și de economie, să își dea seama că totul funcționează de pe urma cetățenilor care muncesc”, a mai spus Călin Apăfăian. 

Pârtia de la Șugaș Băi, cea mai „norocoasă” din județ

La pârtia de schi de la Șugaș Băi sezonul încă nu s-a încheiat, chiar dacă a fost deschis mai devreme decât de obicei, spun reprezentanții Sepsi ReKreatív.

„Sezonul încă nu s-a încheiat și ne așteptăm la un sezon cât mai bun. Iarna trecută am încheiat la mijlocul lunii martie. Așa credem că va fi și acum. Depinde de vreme, sperăm că vom avea încă puțin frig. Sezonul acesta a fost puțin mai lent față de sezonul trecut, dar am avut foarte mulți clienți și am avut mult mai puține accidente, ceea ce ne bucură. Am deschis mai devreme, pe 26 decembrie. Sezonul este mai lung anul acesta”, ne-a spus managerul de marketing și de vânzări de la Sepsi ReKreatív, Bartók Gabriella. 

Toți cei cu care am discutat pe marginea acestui subiect, dar mai ales administratorii din Întorsura Buzăului și Valea Mare, speră ca sezonul de iarnă 2022-2023 să vină cu mai mult frig, pentru ca eforturile celor responsabili de pârtiile de schi din județ să nu fie făcute în zadar. 

Sursa foto: Pârtia de ski Oprea – Valea Mare, Pârtia de schi Întorsura Buzăului, Sepsi Rekreatív și Visit Covasna / Facebook 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.