STIREA ZILEI 19 martie 2013

„Vreau să aduc un suflu nou, o apropiere de cetățean”

de Monica Vrânceanu | 1387 vizualizări
Interviu cu noul inspector șef al Jandarmeriei Covasna, Adrian Nichifor

Interviu cu noul inspector șef al Jandarmeriei Covasna, Adrian Nichifor

De la începutul acestei luni, Inspectoratul de Jandarmi Covasna este condus de inspectorul șef Adrian Nichifor. În vârstă de numai 36 de ani, Adrian Nichifor, probabil unul dintre cei mai tineri conducători de Jandarmerie din țară, și-a desfășurat aproape întreaga activitate profesională de până acum în județul Harghita și a ajuns la conducerea Jandarmeriei Covasna în urma unui concurs organizat în acest sens. Noul inspector șef susține că are idei inovatoare, mult entuziasm și își dorește în primul rând o deschidere cât mai mare a Jandarmeriei spre cetățean. În plus, județul Covasna nu-l sperie deloc pe Nichifor, acesta susținând că particularitățile de aici nu fac decât să dea un plus de farmec zonei, inclusiv prin eventualele provocări. Despre primele impresii la Jandarmeria Covasna și planuri pentru viitorul imediat, ne-a povestit Adrian Nichifor în cadrul unui interviu.

– Domnule inspector șef, ce știați despre județul Covasna atunci când v-ați decis să intrați în concursul pentru conducerea Jandarmeriei?

– Știam destul de multe, cred eu, prin prisma faptului că am lucrat în Harghita, județ vecin și cu multe asemănări cu Covasna. În plus, mai fusesem prin județ, prin natura ocupației, cunoșteam zonele, particularitățile, deci nu am venit chiar în necunoscut.

– Ceea ce ați găsit la Jandarmeria Covasna a diferit de așteptările pe care le-ați avut inițial?

– Nu pot da un răspuns clar și final, pentru că încă mă adaptez aici și încă mai cunosc oamenii, zonele. Dar din ceea ce am văzut deocamdată nu am motive de nemulțumire. Suntem o echipă tânără, cu oameni capabili, plus că și jandarmii sunt tineri, majoritatea, ceea ce înseamnă că putem lucra cu ei astfel încât să formăm cadre competente și de valoare. Mai ales că mulți dintre cei tineri sunt interesați să facă o carieră, adică nu se află aici doar pasager sau din alte motive.

– Ați venit cu vreo idee de schimbare la Jandarmeria Covasna?

– În primul rând vreau să cunosc oamenii mai bine și zonele de asemenea. În funcție de ceea ce voi vedea, voi trage și concluziile. Ideile de schimbare în bine nu-mi lipsesc, dar într-o astfel de instituție trebuie mereu să știi să pui în cadrul legislativ existent aceste idei, pentru ca ele să poată fi transformate în realitate. Este posibil, contrar unor păreri care ar vedea acest sistem ca fiind rigid și destul de inflexibil. Un bun conducător însă trebuie să fie capabil de inovații reale, atunci când e cazul. Ceea ce îmi doresc pe termen scurt este să apropii și mai mult cetățeanul de Jandarmerie, această instituție care prin mijloacele şi metodele prevăzute de lege apără viaţa, integritatea corporală şi libertatea persoanei, proprietatea publică şi privată, interesele legitime ale cetăţenilor, ale comunităţii şi ale statului. Eu vreau să aduc un suflu nou, poate, o apropiere mai mare de cetățean, dar în rest nu prevăd mari schimbări, deoarece consider că Jandarmeria în general este bine văzută în comunitate, bucurându-se de încrederea oamenilor.

– Sunteți mulțumit de capacitățile umane și materiale ale Jandarmeriei?

– Funcționăm cu un număr de angajați care cred că este suficient pentru județul Covasna. Comunitatea maghiară este bine reprezentată în rândul acestor angajați, avem jandarmi care pot comunica în limba maghiară, fără nicio problemă. Acțiunile sunt în principal pe chestiuni de ordine publică, prevenirea micii criminalități, în concordanță cu strategiile Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Jandarmeria Covasna are o locație extraordinară și spații moderne, unele spații sunt folosite de Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi de la Gheorgheni pentru cursuri, iar restul le folosim noi. În plus, avem un poligon acoperit în care ne desfășurăm activitățile de antrenament, deci stăm bine din acest punct de vedere.

– Cum definiți dvs. jandarmul model, cel fără prea multe grade, simplu, care are direct contact cu cetățeanul?

– Cred că e necesar ca acest jandarm-model să fi absolvit studii în domeniu, adică studii militare, pentru a avea o anumită vechime în sistem. În plus, jandarmul-model este cel care este într-o permanentă pregătire și la curent cu toate actele normative care-i reglementează activitatea. În contextul județului Covasna, este cu atât mai bine ca acest jandarm să cunoască inclusiv limba maghiară, tocmai pentru a putea fi permanent în contact cu cetățeanul.

– Spuneți-ne dacă mai sunt tinerii interesați de o carieră în Jandarmerie și ce ar trebui să știe cei care își doresc așa ceva.

– Eu cred că da, o carieră în Jandarmerie, o carieră militară în general, oferă un anumit stil de viață – mai riguros, dar plin de satisfacții profesionale. Mie personal, Jandarmeria mi s-a părut încă de la început mai mult decât o simplă instituție militară, pare a avea ceva în plus, un farmec aparte între celelalte instituții militare. Cei interesați de o carieră în Jandarmerie trebuie să se îndrepte fie spre instituțiile militare de învățământ din cadrul Ministerului, fie către celelalte structuri MAI care caută diverși specialiști – pe logistică, pe comunicații și altele. Prin muncă, cursuri, examene, se poate promova și se poate ajunge la o carieră frumoasă, importante sunt perseverența, determinarea și seriozitatea.

– Vorbeați despre deschidere către cetățean. Asta înseamnă că veți programa inclusiv audiențe?

– Bineînțeles. Nu vreau să mă închid într-un turn de neatins. Organizez audiențe și îi aștept pe cei care au fost părți vătămate, martori ai unor fapte antisociale, au probleme legate de activitatea personalului Jandarmeriei... Tocmai pentru că vreau să fiu aproape de oameni am inițiat deplasări în județ. Îmi doresc să cunosc personal zonele și oamenii, pentru a-mi forma impresiile discutând direct cu ei, nu prin interpuși.

– V-aș ruga în încheiere să ne vorbiți despre particularitățile județului Covasna și să adresați un gând cititorilor noștri și cetățenilor!

– Când am spus că e un județ cu particularități, am spus-o în sens pozitiv. E un județ care seamănă cu Harghita foarte mult, având oameni cu mult bun simț, oameni harnici și respectuoși. Aici legile sunt respectate, există o conștiință a lucrului corect, o atitudine diferită de alte zone, cum ar fi Sudul țării, de exemplu... Oamenilor nu le pot transmite decât că Jandarmeria este aproape de ei și să ni se adreseze ori de câte ori consideră că este necesar! Și, desigur, numai gânduri bune!

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.