Localități covăsnene fără medici de familie de peste un an de zile
Criza medicilor de familie, greu de depășit în șase comune din județ
Lipsa medicilor de familie se resimte în continuare în județul Covasna. Situația este critică în șase localități covăsnene unde de mai bine de un an nu există medic de familie, iar pacienții sunt nevoiți să se deplaseze la zeci de kilometri pentru consultații și rețete. În timp ce unii primari afirmă că au făcut toate demersurile posibile și că schimbările sunt aproape, alții s-au resemnat și nici măcar nu mai speră că localitatea pe care o conduc va avea într-o zi medic de familie.
Medicina de familie este în impas în toată țara, nu doar în județul Covasna. Se pare că acesta e începutul sfârșitului acestui segment al asistenței medicale.
În 2017, problema medicilor de familie există în trei comune din județ, respectiv în Valea Mare, Malnaș și Poian. Ulterior și comunele Dalnic, Micfalău și Moacșa au rămas fără asistență medicală primară. Astfel, mii de pacienți din comune au rămas fără medic de familie și se deplasează în localitățile apropiate pentru a se înscrie pe lista unui medic de familie, lucru nu tocmai simplu.
Conducerea Direcției pentru Sănătate Publică (DSP) Covasna afirmă că la momentul actual, situația nu s-a îmbunătățit.
„Din păcate nu se modifică nimic, mai ales în sensul pozitiv. Speranțe avem, ar fi tare bine să vină, au și din partea noastră tot sprijinul, în cazul că sunt medici adevărați, că știți că nici asta nu e sigur în ultima vreme. Noi încercăm să îndemnăm tinerii către medicina de familie, am fost și la o întâlnire cu tinerii unde am încercat să explic că au și avantaje. Nu îți suflă un șef în ceafă să te întrebe ce faci, unde ești. Ești propriul stăpân și e un avantaj și acesta, pe lângă altele”, ne-a spus directorul DSP Covasna, Ágoston László.
„Am făcut tot ce era posibil, chiar mai mult decât atât”
În speranța că va găsi un medic de familie în locul celui pensionat, primarul comunei covăsnene Micfalău, Demeter Ferenc, a lansat în luna februarie un apel pe o rețea de socializare. Deși postarea a fost distribuită de mii de oameni și câțiva dintre medicii de familie au răspuns la acel anunț, în cele din urmă, nu s-a angajat nimeni. Astfel, localnicii nu au unde să meargă la consultații, motiv pentru care sunt nevoiți să străbată peste 20 de kilometri până la Sfântu Gheorghe pentru a-și verifica starea de sănătate sau pentru a primi o rețetă.
„Din păcate nu avem nicio veste. După 20 aprilie aștept un răspuns definitiv de la un medic din Brașov. El participă la un concurs și dacă nu reușește, atunci va veni la Micfalău. Zilnic vine lumea să mă întrebe dacă am găsit medic. Am făcut tot ce era posibil, chiar mai mult decât atât. Am încercat toate posibilitățile existente. A fost destul de mediatizat asta. Tot sistemul e într-o criză și nu sunt medici de familie. Altă problemă e că mulți medici sunt înainte de pensionare. Am contactat în jur de șase medici, unii au venit la Micfalău, au zis că mai au nevoie de timp. Nu e ușor, e ca o firmă, e un risc”, ne-a declarat primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc.
Și primarul de la Moacșa, Deszke János, afirmă că un medic de familie i-ar fi promis că va veni în localitate, însă acest lucru nu este sigur.
„Nu s-a rezolvat nimic. Peste un an de zile mi-a promis cineva că o să vină, dar nici asta nu este sigur. O parte dintre pacienți s-au dus la Târgu Secuiesc, o parte la Sfântu Gheorghe. Deja lumea s-a și obișnuit să meargă acolo, dar tot ar trebui un medic. Nu e problemă că s-a dus lumea, că așa cum au plecat, așa se vor și întoarce înapoi, deci nu se pune problema că dacă s-au dus nu de mai întorc. Dacă apare un medic, sigur că o să vină înapoi”, a explicat Deszke János
La Dalnic, în schimb, un medic de familie vine din două în două săptămâni să consulte pacienții. Cu toate că nu face față volumului de lucru, e tot mai bine decât nimic.
„Aceeași situație e la Dalnic. Vine doamna doctor Szabó din două în două săptămâni, dar tot nu avem medic de familie. Nu este suficient odată la două săptămâni, sigur. La urgență deja o parte s-au dus la medicii de familie din Cernat, la Târgu Secuiesc, la Sfântu Gheorghe, toată lumea pe unde a putut. Oamenii încă așteaptă să vină un medic și eu aștept și sper. Din păcate nu avem nicio ofertă. Am fost la opt medici de familie ca să accepte să vină de două ori pe săptămână, dar nu s-a putut. Mai mult de un an e situația asta. Sper, dar deja încep să pierd speranța. Nu sunt medici de familie, pur și simplu. Mulți doctori se duc în vest” ne-a spus primarul comunei Dalnic, Bartók Ede-Ottó.
Aceeași situație e și la Poian, unde localnicii, de un an și jumătate, sunt nevoiți să meargă la Târgu Secuiesc, oraș aflat la aproximativ 9 kilometri. Și în acest caz, primarul Páll Endre afirmă că a făcut toate demersurile posibile, însă nu există oferă deocamdată.
Președintele Colegiului Medicilor Covasna: „medicina de familie e lăsată la urmă și suntem foarte discriminați”
Președintele Colegiului Medicilor Covasna, dr. Lucia Seres, a declarat miercuri pentru Observatorul de Covasna că asistența medicală primară nu poate fi asigurată din cauza lipsei unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.
„Ar trebui să se schimbe multe în sistem. În primul rând, medicina de familie e lăsată la urmă și suntem foarte discriminați. Acum de când în sistemul public au crescut salariile de trei ori, noi am rămas de ani de zile cu aceleași venituri, noi nu avem salarii, ci venituri. Atât noi, cât și asistentele noastre ne simțim scoși din sistem. Toată ziua s-a cântat că în sistemul sanitar s-au mărit veniturile, nu e adevărat. Nu în tot sistemul, trebuia să spună că numai în spitale, restul au rămas pe dinafară și asta e o durere a noastră că suntem discriminați”, a spus doctorul covăsnean, care a subliniat că birocrația este una din cauzele majore pentru care tinerii medici fug de specializarea în medicină de familie. „
„Pentru administrarea cabinetului unde alți au o armată de subordonați sau angajați, noi le facem pe toate singuri și uite și de asta nu merg tinerii, pentru că la ce să își bată capul cu contracte și cu altele când pot să facă medicină și cu asta au terminat”, a mai adăugat dr. Lucia Seres.
Posibilități pentru medicii tineri și avantaje ale profesiei
Pentru că mereu există și părți bune, Directorul DSP, Ágoston László, ne-a enumerat câteva dintre cele mai importante avantaje ale profesiei de medic de familie. Printre acestea a menționat și faptul că încet-încet spitalele nu vor mai avea nevoie de medici. Va fi foarte greu pentru rezidenți să obțină un job într-un spital. În schimb praxis-urile de medicină de familie vor fi accesibile., consideră acesta.
Tot la capitolul avantaje a subliniat și faptul că medicul de familie este liber profesionist, adică este propriul "stăpân" cu toate avantajele și riscurile generate de acest fapt.
„Se câștigă destul de bine. Acest lucru depinde în mod evident de volumul de muncă depus, de numărul de pacienți de care are grijă medicul. Câștigul cabinetului nu poate fi și nu este același în cazul a 800 de pacienți sau 2.200 de pacienți. Există posibilitatea realizării unor venituri suplimentare prin înființarea unor centre de permanență. În plus, medicii de familie au peste tot un statut social apreciat și respectat în localitățile în care activează, au suport deplin din partea autorităților locale”, a mai precizat Ágoston László.
Și dr. Lucia Sereș este de părere că meseria pe care o practică de atâția ani, deși este foarte solicitantă și adesea nedreaptă, are și părțile ei bune care îi aduc satisfacție.
„E forte multă muncă, dar e o muncă interesantă. În comunitățile locale cunoști pe toată lumea, îi crești de mici, te integrezi în colectivitate, chiar dacă nu stai acolo, că mai nou tinerii nu vor să stea în localitate, dar dacă e aproape, se poate face naveta. Fiecare pacient are alt diagnostic, când intră, treci prin toată medicina. E foarte interesant, dar trebuie să știi foarte multe, de la copii la bătrâni, de la gravide la chirurgie și la cardiologie și tocmai de asta mi se pare mie foarte, foarte interesant. Nu te plictisești niciodată”, a mai precizat medicul.
Asistența medicală primară în județul Covasna este asigurată în prezent de 98 medici de familie titulari, din care 55 în mediu urban iar 43 în mediu rural, conform datelor DSP. Pentru că vârsta medie a medicilor de familie este mare, în curând și în mediul urban, se va resimți lipsa medicilor de familie, respectiv în Sfântu Gheorghe, Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului și Târgu Secuiesc.