VIDEO Motocicliștii covăsneni cer respect în trafic
Campania „Atenție la motocicliști” a marcat sâmbătă a treia ediție
Sute de împătimiți ai motoarelor au spus prezent sâmbătă, 5 mai, la întâlnirea din parcarea hotelului Bodoc din Sfântu Gheorghe, organizată pentru al treilea an consecutiv sub egida sloganului „Atenție la motocicliști”. Bikeri din Sfântu Gheorghe, dar și din multe alte localități ale județului sau chiar din alte județe, ca Brașov sau Mureș, și-au făcut astfel auzită cea mai importantă doleanță: de a fi respectați în trafic. Evenimentul a fost inițiat de asociația covăsneană „Free Adventurer Bikers”.
Deși era trecut bine de ora 11:00, momentul anunțat pentru începerea evenimentului de sâmbătă din parcarea hotelului Bodoc, parcă știrul motocicletelor care veneau la locul de întâlnire nu se mai oprea. Turuitul nesfârșit al motoarelor a întors privirile curioase ale tuturor celor care au trecut prin zona centrală a reședinței de județ. Mulți dintre curioși, unii cunoscătorii, alții amatori, au și profitat de șansa de a vedea cu ochii lor modele care mai de care mai speciale. Nu au lipsit de la fața locului celebrele Harley Davidson, dar nici modele de Suzuki, Honda, BMV și multe alte branduri și tipuri, în zeci de mărimi și culori.
Însă cu toate că ne-a bucurat sufletele și privirile, scopul întâlnirii nu a fost fascinanta expoziție de bijuterii cu două sau trei roți, ci tragerea unui semnal de alarmă cu privire la lipsa de respect de care au parte motocicliștii în calitate de participanți la trafic, fenomen care, din păcate, se lasă chiar și cu pierderi de vieți omenești.
„Este a treia ediție a marșului „Atenție la motocicliști”, prin care atragem și noi atenția conducătorilor auto că și motocicliștii se află în trafic. Și noi avem familii care ne așteaptă acasă. Zic eu, acesta este o inițiativă foarte frumoasă. Cum vedeți, aici sunt multe motociclete și înseamnă că e un eveniment popular și înseamnă că acest eveniment este important pentru comunitatea motocicliștilor”, ne-a declarat sâmbătă, în debutul evenimentului, principalul organizator al evenimentului, reprezentantul asociației „Free Adventurer Bikers”, motociclistul Szánthó Zoltán.
Femeile motocicliste nu se lasă mai prejos
Cum s-a dovedit de nenumărate ori că lumea este a femeilor cât este și a bărbaților, nici doamnele și domnișoarele nu au ratat ocazia de a-și face auzită dorința de a beneficia, așa cum este și normal, de respectul tuturor participanților la trafic.
„E foarte bine că s-a organizat un astfel de eveniment. Trebuie să afle lumea că existăm și noi și să aibă mai mare atenție față de motocicliști. Nu mă simt în siguranță în trafic. Trebuie să am grijă atât de mine însămi, dar și să mă gândesc în locul altora”, ne-a spus Tünde din Sfântu Gheorghe. Motociclista ne-a spus de asemenea că „virusul” pasiunii pentru condusul motocicletei l-a primit când și-a întâlnit soțul, un alt împătimit cailor putere pe două roți.
Sfatul principal pentru șoferi din partea motocicliștilor
Patima pentru viteză, libertate și aventură alături de „partenera” cu două roți – motocicleta- este la fel de vie ca acum peste 20 de ani și pentru Márk János, unul dintre coordonatorii evenimentului de sâmbătă.
„E o pasiune din copilărie, dar mulți ani nu am putut să o practic, însă acum sunt un mare fan. Îmi place tot: adrenalina, viteza, tot. (...) Ne bucurăm că am ajuns la a treia ediție cu acest eveniment. Sper că și la a zecea tot aici să fim. Ne simțim foarte bine în trafic, dar sunt câteva tipuri de conducători auto care nu ne respectă. Câteodată și noi facem excese, mergem prea tare sau nu depășim regulamentar, dar și șoferii ar trebui să se uite în oglindă mai mult. Noi apărem repede și la fel de repede și trecem. Mulți nu se uită în oglindă și intră în depășire când și noi suntem, iar asta pentru noi e catastrofal”, ne-a declarat motociclistul.
Duri în exterior, cu suflet mare în interior
Cu ocazia evenimentului „Atenție la motocicliști” am aflat din nou că aparențele sunt foarte înșelătoare și când vine vorba despre motocicliști. Deși par duri, împătimiții de două roți au sufletul imens. Acesta este și cazul motocicliștilor din Sfântu Gheorghe, care anual organizează activități de neuitat pentru copiii cu dizabilități de la Casa Irisz.
„Unii sunt cu tatuaje, cu barbă mare, cu păr lung, dar pot să garantez că toți motocicliștii au inimă foarte bună. Noi organizăm evenimente cu copii cu dizabilități și întotdeauna suntem ajutați de prietenii noștri. (...) Poate că arătăm câteodată duri, dar suntem buni”, ne-a spus, emoționat, Márk János.
Evenimentul început sâmbătă în parcarea hotelului Bodoc s-a încheiat la Casa Irisz din Sfântu Gheorghe, în jurul unui gulyas de fasole și costiță afumată, dar nu înainte de a se desfășura mult-așteptata paradă a motoarelor, care a adunat sute de curioși în tot orașul.
Recomandări pentru motocicliști
Nu încheiem articolul fără să le reamintim tuturor participanților la trafic câteva recomandări din partea polițiștilor covăsneni.
- Încercați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria!
- Anticipați intenţiile partenerilor de drum - chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei pot aprecia greșit distanţa ori viteza.
- Sporiți atenția la viraje şi intersecţii - cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare!
- Asigurați-vă atunci când virați - şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră!
- Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum - carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente!
- Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le tăia; - multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus!
- Utilizați o cască de protecţie omologată - care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă.
- Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale!
- Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident. Este recomandat echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare!
- Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot răni ochii sau faţa.
- Fiţi vizibil - purtați haine strălucitoare, reflectorizante. Adăugaţi material reflectorizant sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule!
Recomandări pentru șoferi
- Asigurați-vă temeinic înainte de a opri sau de a vira și în niciun caz nu întoarceți pe linia continuă!
- Păstrați-vă banda în viraje!
- Asigurați-vă înainte de a deschide portiera – lucru valabil şi pentru cei care vă însoţesc!
Imagini de la eveniment, AICI.