STIREA ZILEI 26 februarie 2012

Victor Drujiniu din Sfântu Gheorghe, singurul român la London Super Comic Convention

de Székely Emőke | 951 vizualizări
Tânărul creator de benzi desenate a luat parte în weekend la prima ediţie a uneia dintre cele mai mari convenţii europene în domeniu. În exclusivitate de la Londra, un reportaj de Székely Emőke.

Tânărul creator de benzi desenate a luat parte în weekend la prima ediţie a uneia dintre cele mai mari convenţii europene în domeniu. În exclusivitate de la Londra, un reportaj de Székely Emőke..

Londra a fost la sfârșitul săptămânii capitala mondială a benzilor desenate. Nume celebre în domeniu, artiști, edituri și mii de iubitori ai eroilor cu puteri supranaturale s-au adunat la Excel Center din metropola britanică pentru a lua parte la prima ediție a London Super Comic Convention.

Victor, printre nume mari

Fără doar și poate, atracția principală a convenției a fost Stan Lee, considerat de mulți „tatăl benzilor desenate moderne”. Este interesant faptul că marele artist este copilul unui cuplu originar din România, stabilit în Statele Unite ale Americii. Printre marii artiști mondiali ai benzilor desenate a fost invitat și Victor Drujiniu, tânărul desenator de benzi din Sfântu Gheorghe. L-am urmat la Londra să vedem cum se adaptează în această lume la care aspiră oricine se apucă de desenat.

Cereri de autografe

Înainte de convenție l-am întrebat pe Victor la ce se așteaptă, cum își imaginează că va fi acest eveniment. Cu modestie ne-a mărturisit că nu se așteaptă la un asalt din partea fanilor pentru că nu știe nici dacă este sau nu cunoscut aici. Londonezii, dar și cei veniți din Ungaria, Belgia, Spania sau alte țări l-au recunoscut, au venit cu reviste desenate de el, pregătite pentru a fi semnate de către artistul român. „A fost o senzație foarte plăcută când am văzut că vin fanii pentru a-mi cere autograf sau o poză. M-am simțit onorat. La început nu știam la ce să mă aștept, fiind prima mea convenție de acest fel. Ceilalți artiști au deja experiența altor convenții, desfășurate mai ales în Statele Unite, așadar știau ce se va întâmpla. Eu am fost surprins plăcut” – ne-a declarat Victor.

Comenzi ce nu se mai sfârșeau

De la copii mici la bărbați în toată firea, iubitorii benzilor desenate mergeau de la un artist la altul pentru a comanda câte o schiță. Așadar artiștii s-au pus la treabă și au desenat de dimineață până seara. Și Victor a avut comenzi cât să muncească zile întregi în continuu, așadar cei ce nu au putut fi onorați, sunt pe o listă, iar schițele vor fi trimise prin poștă. „Am observat că printre vizitatori se numără destul de puțini tineri față de câte persoane de vârsta a doua am văzut. Mi-a plăcut acest lucru, este ceva diferit față de ceea ce știm de acasă. Când văd câte un bărbat de 50 de ani, cu părul cărunt, care se dă în vânt după Batman, mă liniștesc pentru că astfel nici eu nu voi părea un ciudat când voi avea acea vârstă” – spune Victor.

Predatorul este la modă

L-am întrebat pe Victor ce fel de schițe i-au cerut englezii, dacă a observat un trend. „Cei mai mulți mi-au cerut să le schițez Predatorul din Alien vs. Predator. De asemenea clasicii Spiderman şi Batman sunt în continuare preferaţii oamenilor. La un moment dat, când aveam deja lista închisă și nu mai puteam onora comenzi de schițe, a venit la mine un băiețel timid care a vrut să îi desenez un Spiderman. N-a mai contat nicio listă, m-am apucat și i-am făcut desenul. Bucuria din ochii lui a meritat tot” – povestește Victor.

Englezii l-au așteptat pe Victor

Am întrebat câteva persoane care se plimbau pe la standul lui Victor de unde îl cunosc, dacă îl cunosc. Au fost unii care pur și simplu își doreau autograf de la toți artiștii prezenți, dar pentru adevărații cunoscători Victor Drujiniu este un nume cu un loc bine stabilit în industria benzilor desenate. „Prea multe nu știu despre România, și tocmai de aceea mi s-a părut ciudat că Victor este de acolo, având în vedere faptul că este singurul care a atins în țara aceasta nivelul mondial. Mă bucur să îl cunosc personal și cred că va fi o prezență constantă cel puțin la convențiile din Europa” – ne-a declarat John Edwards, un fan declarat al lui Victor Drujiniu.

La reviste înainte

London Super Comic Convention le-a adus iubitorilor de reviste de benzi desenate mii de numere, de la cele mai noi la unele de epocă, pe toate gusturile și pentru toate buzunarele. Ca orice alt iubitor de supereroi, și Victor își dorește să se întoarcă în țară cu cel puțin o geantă de reviste noi. Și-a planificat câteva ore de umblat și căutat cărți și reviste pentru a-și completa colecția. La standurile editurilor și magazinelor de profil erau cozi interminabile, dar cu toate acestea toată lumea a plecat acasă fericită.

Un mic detaliu – suntem peste tot

Pe lângă originea română a lui Stan Lee și prezența lui Victor Drujiniu, un element interesant care subliniază teoria potrivit căreia românii sunt peste tot a fost faptul că la un moment dat am fost abordați de către unul dintre oamenii de pază și ordine de la convenție, care ne-a spus că și ele este român, venit la Londra la lucru.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.