STIREA ZILEI 18 noiembrie 2011

Unde schiem iarna asta

de Székely Emőke | 618 vizualizări
Pârtiile de la Şugaţ Băi, Covasna şi Întorsura Buzăului vor fi deschise tot sezonul. Nu toţi iubitorii schiului îşi permit să meargă într-o vacanţă în Austria, fie din lipsă de bani, fie din lipsă de timp....

Pârtiile de la Şugaţ Băi, Covasna şi Întorsura Buzăului vor fi deschise tot sezonul.

Nu toţi iubitorii schiului îşi permit să meargă într-o vacanţă în Austria, fie din lipsă de bani, fie din lipsă de timp. Soluţii însă sunt şi pentru ei, şi nici nu trebuie să mergem departe pentru a coborî de câteva ori pe pârtie. Dacă acum câţiva ani schiorii din Covasna mergeau pe Valea Prahovei sau în Poiana Braşov, acum pot alege dintre pârtiile de la Şugaş Băi, Covasna sau Întorsura Buzăului. Deocamdată nu este deschisă niciuna dintre ele, dar odată ce se aşterne zăpada, situaţia va sta cu totul altfel.

Şugaş Băi – parteneriat public-privat

Pârtiile de la Şugaş Băi au fost date în folosinţă anul trecut, după ce au intrat în reabilitare odată cu restul staţiunii prin finanţări de la Ministerul Turismului şi prin fonduri ale Uniunii Europene. Valoarea totală a reabilitării se ridică la 7 milioane de lei. Anul trecut însă au fost neajunsuri în ceea ce priveşte funcţionarea acestor pârtii, de aceea la sfârşitul sezonului cei de la Primăria Sfântu Gheorghe au spus că doresc să le concesioneze. Primarul Antal Arpad spune că din motive legate de legile din România, pârtiile nu pot fi concesionate, iar o cale de mijloc s-a dovedit a fi un parteneriat public-privat. Aşadar, începând cu acest sezon Asociaţia Alpin Sport va fi cea care va avea grijă de funcţionarea pârtiilor, iar la ora actuală tratativele sunt în toi pentru definitivarea atribuţiilor fiecărei părţi. „Anul trecut pârtiile au funcţionat cu angajaţii administraţiei publice locale, ceea ce nu a fost un lucru tocmai uşor, a fost mai dificil să îi punem să lucreze noaptea, calculul salariului a întâmpinat şi el dificultăţi, iar motivele de nemulţumire ale turiştilor s-au datorat şi acestui lucru” – afirmă primarul.

În ceea ce priveşte preţurile care se vor practica anul acesta, ele rămân la nivelul celor din sezonul trecut, şi anume o urcare va costa 3 lei, iar un pachet de şase urcări 10 lei.

Covasna – se construieşte pârtia

Primăria oraşului Covasna încearcă şi ea să atragă turişti prin orice mijloace. Ca o noutate este faptul că administraţia publică s-a apucat să construiască şi o pârtie de schi. Primarul Lőrincz Zsigmond spune că lucrările sunt terminate în proporţie de 70%, şi speră ca pârtia să fie dată în folosinţă până la sfârşitul lunii decembrie. Lungimea pârtiei va fi de 1.000 de metri, din care anul acesta se va da în folosinţă doar o porţiune de 400 de metri. „Vor funcţiona două instalaţii de teleschi şi vom avea şi un tun de zăpadă. În ceea ce priveşte preţurile, ne vom orienta la piaţa din domeniu, şi ne vom raporta taxele la preţul practicat de alţii. În oraşul Covasna sunt zilnic 3.500 de turişti, iar 10% dintre ei cu siguranţă vor profita de faptul că avem şi pârtie de schi” – a declarat primarul Lőrincz Zsigmond. Pârtia de la Covasna se construieşte din surse proprii, cu un „mic ajutor” în valoare de 500.000 lei din partea Ministerului Turismului.

La doar 1,5 km de oraş

Pârtia de la Covasna are avantajul de a se afla aproape de centrul oraşului, la o distanţă de doar 1,5 km. Deşi drumul către pârtie este deocamdată într-o stare nu prea bună, Primăria va rezolva şi această problemă. Ca şi pe cea a parcării, pentru că la baza pârtiei vor fi amenajate mai multe locuri de parcare. Anul acesta pârtia va funcţiona prin Primăria Covasna, urmând ca de la anul să se caute un investitor care să ducă mai departe ceea ce a început administraţia publică locală. Primarul doreşte să construiască un local unde turiştii să poată savura un ceai şi o cafea, şi care să aibă şi două camere care să poată fi închiriate. Acestea însă la anul.

Întorsura Buzăului – noua Poiana Braşov

Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, ne-a declarat că oraşul pe care îl conduce dispune de o zonă care ar putea concura lejer cu Poiana Braşov. Anul trecut s-a făcut un pas important în acest sens, întrucât mai multe asociații non-profit din zonă au amenajat aproape de centrul orașului o pârtie de schi și au investit în achiziționarea unui teleschi modern, pentru a le oferi copiilor din oraș, dar și oamenilor mari pasionați de acest sport, posibilitatea de a schia. Asociațiile au primit de la Primărie un teren de 200 de metri pe una dintre cele mai abrupte pante din zona Dealul Taberei din Întorsura Buzăului și, vreme de mai multe săptămâni, membrii acestora au lucrat la pregătirea și amenajarea pârtiei de schi.

Aşadar, oportunităţi de a schia vor fi şi anul acesta. Covăsnenii pot alege între trei locaţii care până nu demult nu existau. Tot ce mai trebuie este să ningă. Potrivit meteorologilor însă, nu mai avem mult de aşteptat până ce ne putem bucura de un strat pufos de zăpadă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.