STIREA ZILEI 19 februarie 2012

Un covăsnean o duce pe Inna prin Europa

de Székely Emőke | 1067 vizualizări

Solişti ca Inna, Edward Maya, Deepside Deejays sau Alexandra Stan sunt „plimbaţi” prin Europa de către Dimény János, proprietarul unui birou de organizare de concerte.

Artiști ca Inna sau Alexandra Stan sunt din ce în ce mai apreciați și căutați peste hotare. În Ungaria aceste soliste fac ravagii în cluburi și ori de câte ori urcă pe scenă în țara vecină, sunt aclamate de fani. Cine s-ar fi gândit însă că în spatele acestor concerte se află de fapt un covăsnean? Ei bine, Inna sau Alexandra Stan sunt duse în țara vecină și nu numai, de către Dimény János, proprietarul unui birou de organizare de concerte, care ne-a şi acordat un interviu.

– Când și de unde a apărut această idee de a duce artiștii români în Ungaria?

– La început firma mea s-a ocupat de aducerea artiștilor maghiari în țară, mai ales în județele Covasna și Harghita. Apoi a apărut un trend în Ungaria, acela ca artiștii români să fie foarte apreciați și căutați acolo. A fost mai întâi trupa O-Zone, care făcea furori în localurile din Ungaria, apoi Inna, iar acum Alexandra Stan este în vogă peste hotare. Am o colaborare foarte bună cu unele birouri similare din țara vecină, iar după ce au văzut că am organizat cu succes un concert Inna, mi s-au adresat în vederea aducerii mai multor staruri românești în Ungaria.

– Pentru cei care nu cunosc acest proces, spune-ne care este procedura organizării unui concert Inna, de exemplu, la Budapesta?

– Birourile de organizare de evenimente din București, Budapesta sau alte orașe din țară sunt în permanentă legătură atât unii cu alții, cât și cu managementul trupelor, artiștilor. Din clipa în care primesc o solicitare, încep să vorbesc cu managerii artiștilor pentru a stabili toți parametri concertului: locația, numărul de spectatori, tehnica sonoră și de lumini, transportul și prețul concertului. De fapt rolul meu este acela de mediator, acesta fiind și obiectul de activitate al biroului meu.

– Câți artiști ai dus până acum peste hotare și care este tendința în continuare?

– Numărul concertelor ținute de artiști români mediați de mine se apropie de treizeci. Printre ei sunt Deepside Deejays, Inna, Edward Maya, și mai nou, Alexandra Stan. Piesa Innei, „Hot”, a provocat o adevărată isterie în Ungaria, la fel a fost și cu piesa „Stereo Love” a lui Edward Maya. Ungurii sunt înnebuniți după acest stil de muzică, iar mai nou Alexandra Stan este cea mai solicitată artistă din România în țara vecină. Am deja câteva cereri pentru festivaluri din această vară.

– Ne-ai vorbit de faptul că artiștii români fac furori în Ungaria. Ai cereri și din alte țări? Te caută și alții să mediezi concerte ale Innei sau Alexandrei Stan?

– Da, tendința și isteria de care vă vorbeam sunt valabile și pentru alte țări, nu numai Ungaria. Acești artiști sunt de succes în mai toate țările Europei. Stilul pornit de Play and Win și perfecționat de Inna este foarte apreciat, mai mult decât atât, pot spune că acest stil dance este în topuri în toată Europa. Am ajuns, din fericire spun eu, unde poate nu ne-am fi așteptat: suntem cei mai buni în Europa în stilul dance. Revenind la locurile unde am mai dus artiști, vă pot spune că am relație de colaborare în special cu birouri unde lucrează maghiari. Așadar, am dus artiști români în Serbia, Slovacia și Austria, unde publicul nu a fost maghiar, dar organizatorii da.

– Toate acestea înseamnă destul de multă navetă. Cum este viața ta, ești în permanentă mișcare între Sfântu Gheorghe, Budapesta și București?

– Nu chiar. Sunt multe de făcut, dar încerc să rezolv cât de mult posibil prin telefon și internet. Cam o dată pe lună plec la Budapesta și București, dar de obicei când plec la Budapesta, merg cu avionul tocmai pentru a petrece cât mai puțin timp pe drumuri.

– Am aflat că duci artiști români peste hotare. Ce ne spui despre concertele lor aici, în Covasna?

– Aceiași artiști îi aduc în cluburile din Covasna, Harghita, Mureș, dar și în Bihor, Timiș sau Satu Mare. Așa cum este și la Sfântu Gheorghe, unde evenimentele organizate de către Primărie trebuie să fie mixte, pentru că așa este populația din localitate, am avut și am în continuare cereri în ceea ce privește aducerea unor artiști români.

– Știu că te pregătești de organizarea unui eveniment de amploare la Sfântu Gheorghe, Transylvanian Music Awards. Ce ne poți spune despre acest lucru?

– La sfârșitul lunii martie organizăm o gală, în cadrul căreia vor urca pe scenă cei mai iubiți artiști ai locuitorilor din Transilvania. Va fi o gală cu tehnică de sonorizare și lumini de înaltă clasă. Aceasta este prima ediție, una pilot, dar pentru la anul avem planuri mărețe.

– Vorbește-ne despre aceste planuri.

– Am fost întrebat de ce vor urca pe scenă artiști din Ungaria, dacă este vorba de Transylvanian Music Awards. Această întrebare m-a pus pe gânduri și am decis ca de la anul, această gală să fie bilingvă, și să fie un eveniment la care să participe artiști români și maghiari din Transilvania. Și anul acesta am invitat câțiva artiști locali, Stroke 69, de exemplu, dar la anul dorim să extindem acest proiect pentru a deveni unul care este cu și pentru artiștii din Transilvania, români și maghiari deopotrivă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Unu, 29 noiembrie 2015
Un tepar ..comanda de pe internet și nu mai ridica coletele apoi nu mai răspunde la telefon ...nici nu achita contravaloarea coletelor ...un om de 2 bani .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.