STIREA ZILEI 5 februarie 2013

Thiesz János este noul primar al Covasnei

de Monica Vrânceanu | 654 vizualizări

Maghiarii au ieşit masiv la vot şi au înfrânt solidaritatea românilor, care au susţinut  un singur candidat.

Thiesz János este noul primar al CovasneiAlegerile parţiale de duminică pentru alegerea primarului oraşului Covasna s-au încheiat cu victoria candidatului UDMR Thiesz János, care a reuşit să obţină cele mai multe voturi şi să-i învingă pe candidatul independent Sorin Popica şi pe cel al PPMT Málnási Levente. Potrivit datelor furnizate de Prefectura Covasna, pe listele permanente erau prevăzuţi 9.673 de alegători,  6.059 persoane (62,64%) prezentându-se la vot. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost de 6.006, 53 fiind nule. Thiesz János a obţinut 3.795 de voturi (62,63%), fiind urmat de independentul Sorin Popica cu 2.053 de voturi (33,88%), în vreme ce Málnási Levente a obţinut numai 158 de voturi (2,60%). Miza alegerilor de la Covasna a fost venirea la Primărie a unui om capabil să ducă mai departe munca fostului primar Lőrincz Zsigmond, care a decedat în noiembrie 2012 în urma unui atac de cord. În plus, prin susţinerea declarată a tuturor partidelor româneşti pentru omul de afaceri Sorin Popica, Covasna a avut şansa istorică de a avea primul primar român ales de la Revoluţie încoace.

Primar chiar de ziua lui

În cele din urmă, câştigătorul a fost Thiesz János, care chiar în duminica alegerilor a împlinit 50 de ani. Noul primar a declarat că intenţionează să continue proiectele fostului edil, subliniind că şi-ar fi dorit ca aceste alegeri să nu fi avut loc, căci asta ar fi însemnat ca Lőrincz Zsigmond să mai fie în viaţă.

„Mă simt obligat să continui proiectele fostului primar şi munca acestuia. Trebuie să facem din Covasna o staţiune atrăgătoare nu doar din punct de vedere al balneoturismului ci atrăgătoare şi pentru restul categoriilor de turişti. Îmi doresc să lucrăm pe infrastructură şi dezvoltare, căci acestea vor atrage investitori şi vor crea locuri de muncă. Cred că sunt multe de făcut dar sunt convins că alături de consilieri şi de oamenii oraşului vom reuşi”, a declarat Thiesz, apreciind ca „plăcută” campania electorală.

Thiesz János este născut în Covasna şi tot aici şi-a urmat şi studiile primare şi liceale; a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, fiind specializat în management, este căsătorit şi are două fiice. Între 1997 şi 1999 a lucrat la Biroul de Informare şi Documentare pentru Tineret Covasna, iar între 1999-2000 a fost inspector la biroul de Impozite şi Taxe locale al Primăriei Covasna. Între 2000 şi 2007 a lucrat la Casa de Cultură Orăşenească a oraşului Covasna, unde a fost inclusiv director. Până în 2008, când a candidat pe listele UDMR pentru Consiliul Local Covasna, Thiesz a fost profesor de Economie şi Antreprenoriat la Liceul Kőrösi Csoma Sándor.

Independentul Popica a pierdut la voturile maghiarilor

Principalul contracandidat al lui Thiesz în lupta pentru Primăria Covasna a fost omul de afaceri Sorin Popica. Suţinut deschis de oameni de afaceri, intelectuali şi deopotrivă oameni simpli ai comunităţii, Sorin Popica a avut şi sprijinul tuturor partidelor politice româneşti, care nu au mai numit candidaţi tocmai pentru a nu rupe voturile românilor. Toate acestea nu au fost însă de ajuns pentru victorie, iar faptele au arătat că votul etnic încă are putere asupra oricăror altor elemente. Sorin Popica a declarat că se bucură de prezenţa mare la vot a covăsnenilor, mai ales în condiţiile în care  aproximativ 1.500 de covăsneni dintre cei de pe liste sunt plecaţi din oraş, deci nu au fost la vot. Popica a ţinut să mulţumească celor care au ieşit la vot şi l-au susţinut, exprimându-şi speranţa că viitorul Covasnei va fi unul bun.

„Alegerile au decurs în mare parte normal, nu au existat incidente masive. Cred că a fost un proces de vot corect, deşi nu s-a plecat de pe picior de egalitate între candidaţii partidelor şi mine, independent (…). Cred că s-a văzut voinţa clară pentru schimbare în bine. Electoratul maghiar nu poate însă trece de bariera votului etnic, în vreme ce electoratul român a lăsat deoparte aceste idei în 2012, când a votat omul gospodar care era Lőrincz Zsigmond şi nu membrul de partid. În cele din urmă, respect decizia electoratului...”, a declarat Sorin Popica.

Votul etnic, mesaj negativ pentru turişti

Omul de afaceri consideră însă că acest vot etnic, care poate că e trecut uşor cu vederea de către unii, este însă precum „o barieră etnică” ce transmite un mesaj negativ către turişti – iar turiştii sunt cei mai importanţi pentru un oraş-staţiune, ei putând fi atraşi numai cu o mentalitate deschisă.

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat că ceea ce s-a întâmplat la Covasna, susţinerea lui Popica de către partidele româneşti şi mobilizarea de care a dat dovadă electoratul român, demonstrează că în comunitatea românească mai există unitate.

„Din păcate, electoratul votează etnic. Nu ştiu dacă acest lucru mai poate fi considerat un pericol, din moment ce oricum, de 20 de ani se votează etnic în zona aceasta – asta e caracteristica”, a spus Grama, care a menţionat că nu are nicio urmă de regret pentru susţinerea lui Popica, pe care l-a denumit ca fiind „un candidat bun”.

UDMR sărbătoreşte câştigul în faţa PPMT

Liderul UDMR Covasna, Tamás Sándor, a remarcat la rândul său solidaritatea românilor în cazul alegerilor de la Covasna, însă a punctat faptul că „UDMR a reușit să păstreze balanța în favoarea candidatului Thiesz”.

„Deși am încercat să vorbim cu cei de la PPMT și să avem un singur candidat, ei nu au vrut acest lucru și s-au făcut de râs pentru a treia oară în acest an. PPMT anunța reînnoire, dar  au propus pentru fotoliul de primar un politician care nu și-a mai găsit locul în UDMR (Málnási Levente, fost primar UDMR – n.r.). Cred cu tărie că în cazul în care am fi susținut același candidat, și mai multe persoane de etnie maghiară ar fi participat la vot”, a punctat Tamás Sándor.

În perioada imediat următoare, primarul Thiesz János va fi învestit în funcţie în cadrul unei ceremonii specifice în cazul autorităţilor locale alese. Prin trecerea lui Thiesz în fotoliul de primar, în locul acestuia va veni un nou consilier, următorul pe listele UDMR la alegerile din iunie 2012, Gecse Imre. Consiliul Local Covasna este compus din 11 consilieri UDMR, cinci ai USL şi un independent.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.