STIREA ZILEI 7 august 2013

Strategie finală privind câinii comunitari: sterilizați și redați străzilor!

de Monica Vrânceanu | 892 vizualizări

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe ar putea introduce și o nouă taxă pentru proprietarii de câini

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au definitivat strategia referitoare la gestionarea câinilor vagabonzi din oraș. După ce au anunțat inițial că vor eutanasia toți câinii fără stăpân pentru a preveni pericolele pe care le reprezentau, autoritățile au revenit asupra deciziei, ca urmare a presiunilor impuse de protestele mai multor organizații din țară și de peste hotare, care militează pentru drepturile animalelor. În consecință, factorii de decizie locali au gândit un alt plan de acțiune, prin care doresc să demonstreze că au sensibilitate pentru animale și sunt totodată realiști atunci când vine vorba despre a proteja populația.

Eutanasiați sau sterilizați, în funcție de starea de sănătate

Dirctorul DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor, a declarat că soluția găsită pentru gestionarea problemei câinilor comunitari a fost aprobată inclusiv de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și presupune mai multe etape.

Soluția finală înseamnă implicarea Primăriei, a DSVSA și a Adăpostului de Câini de la Câmpu Frumos. Astfel, vom reacționa la solicitările populației, care atunci când va considera că un câine comunitar este periculos va trebui să anunțe la Adăpost. Personalul medical de la DSVSA va merge la fața locului, va tranchiliza câinele și îl va duce la Adăpost. De acolo, începe etapa de selecție: câinii foarte agresivi și periculoși, cei bătrâni, turbați sau afectați de alte boli incurabile vor fi eutanasiați. Restul câinilor, cei tineri, jucăuși, frumoși și atractivi vor fi împărțiți la rândul lor în două categorii: cei care vor rămâne în Adăpost pentru a fi dați spre adopție – adică cei foarte atractivi din toate punctele de vedere, și cei care vor ajunge din nou în stradă, după anumite măsuri”, a declarat Sikó.

Potrivit acestuia, toți câinii care vor ajunge la Adăpost și nu vor fi eutanasiați vor primi tratament antiparazitar, vaccin contra rabiei și vor fi sterilizați – inclusiv cei care vor fi eliberați. Planul prevede ca acelor câini care vor ajunge din nou în libertate să li se aplice crotalii verzi cu cipuri, astfel încât să poată fi monitorizați și identificați de populație ca nefiind periculoși. În ceea ce îi privește pe câinii care vor fi eutanasiați, Sikó-Barabási Sándor a dat asigurări că procedura este una care nu provoacă dureri animalelor, aplicându-se pratic o injecție prin care câinii sunt adormiți.

Adăpostul de Câini nu mai face față solicitărilor

Primarul Antal Árpád consideră că această strategie este cea mai potrivită pentru siguranța cetățenilor și pentru a nu veni în contradicție cu asociațiile și organizațiile de apărare a drepturilor animalelor. Potrivit primarului, Adăpostul de Câini de la Câmpu Frumos a dovedit, încă de la înființarea sa în 2009, că autoritățile locale nu sunt indiferente față de problema câinilor. De atunci și până acum, Adăpostul a găzduit 2.178 de câini, iar 498 dintre aceștia au fost dați în adopție, ceea ce reprezintă o cifră ridicată, dacă ținem cont de mentalitățile din țara noastră. Antal a subliniat că au fost eutanasiați doar câinii cu probleme grave, în vreme ce deși legea spune că un câine poate fi ținut în Adăpost doar șapte zile, la noi unii au fost ținuți și trei luni. Tocmai din cauza acestei politici permisive, Adăpostul a devenit neîncăpător, iar în prezent acolo sunt 131 de câini, în condițiile în care există doar 80 de locuri.

Trebuie să înțelegem însă că degeaba facem acest lucru în Sfântu Gheorghe, dacă alte localități sau orașe din jurul nostru nu iau la rândul lor alte măsuri. Și asta pentru că raza de migrație a câinilor poate ajunge și la 50 de kilometri. Ideea este că trebuie luate măsuri, nu degeaba sunt țări europene, din Ungaria și până în Portugalia, care nu au câini vagabonzi; acolo mergi pe stradă și vezi câte un iepuraș sau o căprioară, nicidecum câini agresivi”, a spus Antal Árpád, referindu-se la strategia legată de câinii vagabonzi.

Primarul Antal s-a referit și la așa-zisele legende care spun că străzile din oraș s-au umplut de câini vagabonzi inclusiv printr-un sabotaj al altor localități vecine – adică „a venit o dubă cu număr de Brașov și a lăsat la noi o mulțime de câini”. Potrivit primarului, oricine este martor la așa ceva ar trebui să anunțe imediat Adăpostul de Câini, Poliția Locală sau Primăria, pentru a se lua măsuri, mai ales că intrările în Sfântu Gheorghe sunt monitorizate prin camere video.

Taxă pentru cei care nu-și vor steriliza câinii

În context, primarul a spus că mai degrabă câinii comunitari s-au înmulțit prin faptul că mulți stăpâni de câini au dus în stradă puii acestora. Din această cauză, Antal Árpád s-a gândit că nu ar fi rău ca fenomenul să fie stopat… printr-o taxă specială, care ar putea fi instituită prin hotărâre a Consiliului Local.

Iau în calcul înaintarea în Consiliul Local a unei hotărâri care să ajute la identificarea și evidența tuturor câinilor cu stăpân din oraș. Prin această hotărâre, am da posibilitatea proprietarilor de câini ca în primele șase luni de la adoptare să poată steriliza gratuit animalele, cu tot tratamentul. În cazul în care vor refuza așa ceva, atunci vom înțelege că vor să aibă pui ca să scoată un profit, și atunci vor trebui să plătească și o taxă în acest sens. Cred că așa am conștientiza oamenii să înțeleagă ce implică decizia lor”, a explicat primarul Antal, menționând că taxa nu ar fi una foarte mare.

Sterilizarea impusă îi revoltă pe iubitorii de animale

Ideea instituirii unei noi taxe nu este însă nicidecum pe placul oamenilor, cu atât mai puțin a proprietarilor de câini.  Mai mult, varianta sterilizării unui câine sănătos, cu stăpân, li se pare unora un abuz.

Nu mi se pare normal așa ceva. Eu am o cățelușă de care am mare grijă, sunt la zi cu vaccinuri, cu tot. Și nu cred că e moral să mi se spună: ori taxă, ori sterilizare. De ce să o sterilizez, cine ne dă nouă, oamenilor, puterea de a lua dreptul de a fi mamă al unui animal? Mi se pare normal ca și cățelușa mea să fie mamă la un moment dat, așa e firesc… În cazul acesta, de ce nu instituie Primăria o taxă și pentru romii din Őrkő, care fac nenumărați copii pentru care Statul cheltuie bani...?! Ar fi moral așa ceva? Că pentru câinele meu nu plătește Statul nimic, ci doar eu. Care e linia dintre ceea ce putem sau nu face doar pentru că suntem oameni și ne permitem…?”, se întreabă Rebeca, stăpâna unei cățelușe de un an, exprimându-și totodată nemulțumirea că în județul nostru nu există o asociație chinologică să vină în susținerea și ajutorarea proprietarilor de câini.

Până la instituirea unei astfel de taxe prin Hotărâre de Consiliu mai este însă ceva vreme, dar cu siguranță aceasta nu va mulțumi proprietarii de câini, deoarece nimănui nu-i convine să scoată bani în plus din buzunar. Pe de altă parte, nici varianta sterilizării unui câine sănătos și îngrijit nu e agreată, mai ales când se merge pe simpla presupunere că proprietarul ar putea să ducă puii în stradă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Eugen, 8 august 2013
" Solutia finala"......urât termen. Comparatia intre cateaua vaccinata la zi si romii din Őrkő, este din acelasi registru...Dacă nu este vegetariana, căteaua vaccinata la zi, papă cu boticul ei citeste integral
lili, 8 august 2013
In timp ce astia discuta mult si inutil, cainii din Sfantu Gheorghe se inmultesc si orasul arata jalnic in unele zone, cand vezi haita plecand la plimbare... Urat si necivilizat pentru Europa anului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.