STIREA ZILEI 4 martie 2013

Sediul Asirom din blocul ADAS, la schimb cu fostul sediu BNR

de Monica Vrânceanu | 1161 vizualizări

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat iniţierea demersurilor în acest sens

-->

Fostul sediu al Băncii Naţionale a României (BNR) ar putea trece în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe, după ce Consiliul Local a aprobat ieri iniţierea demersurilor în acest sens. Mai exact, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care se iniţiază demersurile de trecere a clădirii BNR din domeniul public al Statului Român şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe, autorităţile locale urmând să fie administratorul acesteia.

În proiectul de hotărâre se arată că autorităţile locale ar urma să dea la schimb sediul Asirom din blocul ADAS, în suprafaţă utilă de 281 mp, în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din municipiu.

Clădirea Primăriei a devenit neîncăpătoare

Primarul Antal Árpád semnează expunerea de motive a proiectului şi arată în aceasta că Primăria funcţionează într-o clădire veche, construită între anii 1895-1897 şi având destinaţia iniţială de spaţii ce urmau să fie închiriate micilor meseriaşi şi comercianţi din localitate, pentru unele activităţi economice. Mai apoi, din 1897, clădirea a fost concesionată fostei Fabrici de Ţigarete Sfântu Gheorghe, asigurând condiţii producerii de ţigări până în anul 1903, după care unitatea industrială a fost mutată în noile spaţii, anume construite pe amplasamentul actual al Fabricii. Din anul 1903, clădirea a devenit sediul Primăriei din Sfântu Gheorghe.

Din expunerea primarului Antal reiese că spaţiile clădirii nu corespund activităţilor administrative şi sunt insuficiente; în plus, se pare că starea tehnică de întreţinere a clădirii este mediocră, ceea ce impune reabilitarea acesteia şi folosirea spaţiilor pentru unele activităţi specifice administraţiei publice locale.

„Se consideră imperios necesară asigurarea unui imobil corespunzător, atât din punct de vedere al amplasamentului, cât şi al capacităţii şi funcţionalităţii, în scopul mutării din actualul sediu a unor compartimente funcţionale ale Primăriei. Consider că cea mai corespunzătoare variantă pentru soluţionarea problemelor arătate ar fi strămutarea unor activităţi din incinta actualei clădiri a primăriei, în încăperile fostei BNR (...)”, a mai arătat primarul Antal.

Litigiul durează de mai mulţi ani

Potrivit unor surse neoficiale, clădirea fostei BNR urmează să fie predată astăzi de RA-APPS către Episcopie, urmând ca abia apoi să poată fi iniţiate discuţiile despre care vorbeşte proiectul CL Sfântu Gheorghe.

Clădirea fostei BNR se află în litigiu de mai mulţi ani, fiind subiect de dispută între Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi Consiliul Judeţean Covasna

Clădirea fostei BNR se află în litigiu de mai mulţi ani, fiind subiect de dispută între Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna. Episcopia a dat în judecată Guvernul şi CJ Covasna în urmă cu cinci ani, pentru fostul sediu al BNR, imobil care fusese atribuit Protopopiatului printr-o Hotărâre de Guvern din decembrie 2004. CJ a depus o plângere administrativă în ianuarie 2005, respinsă însă de noul Guvern de la acea dată, dar aprobată printr-o decizie ulterioară. Un alt proces deschis de CJ a fost la Judecătoria Sfântu Gheorghe, pentru anularea înscrierii în cartea funciară a dreptului de folosinţă a clădirii, care nu s-ar fi făcut pe un titlu valabil, potrivit CJ.

Fostul sediu al BNR a găzduit mai multe instituții subordonate CJ, însă a fost evacuat acum mai bine de un an, odată cu decizia ÎCCJ în favoarea Episcopiei. Spațiile eliberate stau însă în continuare goale ca urmare a nepunerii în posesie, în vreme ce Episcopia dorește ca aici să funcționeze un centru pentru activități bisericești și să deruleze acțiuni culturale ale comunității românești.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.