STIREA ZILEI 3 septembrie 2020

„Secetă” de sânge

de Iulia Drăghici - Taraș | 1168 vizualizări

„Șansele să ia cineva COVID de la noi sunt mult mai mici decât de la supermarket”

Perioada de vară, caracterizată de concedii de odihnă sau munci ale câmpului, criza sanitară și o explozie a cererii de sânge din partea spitalelor sunt factorii cumulați care fac acum ca donarea să fie mai necesară și utilă ca oricând. Cu atât mai mult cu cât nu se întrevede vreo undă verde în ceea ce privește mult așteptatele campanii de colecte mobile. 

„Nu e nimic deosebit față de anii trecuți, lumea pleacă în concediu vara, oamenii se ocupă de munci agricole, deci colecta scade întotdeauna. Față de anul trecuți, diferența este, dintr-un motiv pe care noi nu îl înțelegem, la nivel național, cererea a explodat. (...) Încercăm să facem față, dar am avea nevoie de cât mai mulți donatori. Pentru că, pe lângă concedii, pe lângă munci agricole, pe lângă West Nile, care nu e la fel de prezent ca în anii trecuți, dar el există, acum a venit și COVID-ul și nu mai putem face colecte mobile. (...) Atunci am avea nevoie de cât mai mulți oameni care să vină către noi”, ne-a spus miercuri directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) al județului Covasna, dr. Andy Rosin. 

Dacă în lunile trecute se vorbea despre o reticență în a merge la donat sânge din frica de COVID-19, în prezent, din acest punct de vedere cel puțin, situația s-a ameliorat. 

„Frica de COVID-19 a cam trecut, mai ales că la noi în județ nu au prea fost multe cazuri, că nu suntem fruntași pe țară, slavă Domnului. La noi, în general, oamenii nu au avut frică, pentru că având și sprijinul, pentru care mulțumim în permanență, Consiliului Județean, am instalat și un tunel de dezinfecție și condițiile sunt foarte riguroase la noi. (...) Șansele să ia cineva COVID de la noi sunt mult mai mici decât de la supermarket. Oamenii s-au lămurit de treaba asta”, a punctat directorul CTS Covasna. 

Pe de altă parte sunt oameni, e adevărat că nu mulți, de aceea sunt cu atât mai mult de apreciat, care, spre binele semenilor, sunt dispuși să își sacrifice și timpul și banii să meargă să doneze.

 „Am văzut că este nevoie de sânge și dacă putem ajuta de ce să nu ajutăm? Este un gest din partea noastră care poate ajuta la salvarea unei vieți”, ne-a spus Ionela Liliana, o tânără din zona Întorsura Buzăului, donatoare de sânge. 

Colectele mobile oprite de pandemie 

Chiar dacă sălile cu jocuri de noroc s-au deschis, restaurantele de asemenea, dar mai „timid” și școala se pregătește să înceapă, reglementări pentru organizarea de colecte mobile pentru donarea de sânge încă nu există în contextul epidemiologic actual. Asta chiar dacă și înainte de pandemia de COVID-19 totul se realiza în condiții igienice, fără aglomerație și în cadru organizat, spune coordonatorul Centrului din Sfântu Gheorghe. 

„Problema este că din păcate (n.red. la Centrul de Transfuzii) nici nu prea vin oamenii și nici nu ne putem aștepta să vină pentru că nimeni nu vine de la Târgu Secuiesc, de exemplu, decât dacă are vreo problemă personală, să stea două ore pe drum, să mai dea și niște bani. E foarte neplăcut”, susține dr. Andy Rosin. 

Acesta a punctat că CTS Covasna are solicitări să meargă în diverse zone pentru colectarea de sânge inclusiv din județul Brașov. „Colectele mobile întotdeauna s-au făcut cu niște reguli de protecție. Nu a fost ca la piață, la tarabă, unde s-au îmbulzit toți”, a mai spus dr. Andy Rosin. 

Donatori de plasmă puțini pentru că și bolnavii de COVID sunt puțini 

În ceea ce privește donarea de plasmă de către cei care s-au vindecat de COVID-19, la CTS Covasna s-au prezentat până în prezent doar două persoane. Problema sistemului, potrivit directorului, este că analizele necesare se fac după donare. Astfel, într-un caz s-a descoperit că un donator nu avea deloc anticorpi și pentru al doilea se așteaptă rezultatele de la București. 

„Spre norocul nostru, nu avem foarte multe cazuri de COVID. Dacă nu sunt bolnavi, cine să doneze?”, a întrebat, retoric, dr. Andy Rosin, care a punctat că nici în zonele unde sunt cazuri mai multe nu se înghesuie oamenii, pentru că procedura este una laborioasă, de peste 45 de minute. 

Pe fondul contextului epidemiologic s-a oprit tradiția de a oferi cârnat cald după fiecare donare, dar bonuri de masă și zi liberă de la serviciu primesc toți cei care fac gestul donării. Bineînțeles, cea mai importantă răsplată ar trebui să rămână cea de a dona nu pentru beneficii materiale, ci pentru a fi de ajutor, în momente de cumpănă, pentru semeni. 

„Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie- pe parcursul vieții- cel puțin o singură dată de sânge. Statistic, România este pe ultimele locuri în ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate”, se arată pe site-ul www.sieudonez.ro

Cât despre condițiile de donare, chiar dacă le-am mai publicat, nu strică să le reluăm: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 55 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice 48 ore înainte de donare; interzis fumatul 2 ore înainte şi după donare.

Programul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donáth nr. 15, este zilnic, de luni până vineri, între 8:00 – 12:00. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.