STIREA ZILEI 4 mai 2012

Se anunță un nou Bac dezastruos?

de Székely Emőke | 606 vizualizări
Majoritatea elevilor din judeţ au obţinut rezultate foarte slabe la simularea examenului de bacalaureat, desfăşurată la sfârşitul lunii trecute. După vacanța de primăvară, elevii din clasele terminale de liceu au intrat direct în febra examenelor. Având în vedere rezultatele dezastruoase de anul trecut

Majoritatea elevilor din judeţ au obţinut rezultate foarte slabe la simularea examenului de bacalaureat, desfăşurată la sfârşitul lunii trecute.

După vacanța de primăvară, elevii din clasele terminale de liceu au intrat direct în febra examenelor. Având în vedere rezultatele dezastruoase de anul trecut, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a organizat o simulare a examenului de bacalaureat. Deşi rezultatele sunt mai bune decât anul trecut, au fost și școli unde nimeni nu a trecut de simulare.

Simulare „pe bune”

Săptămâna trecută au avut loc simulări la trei discipline de examen, iar condițiile au fost similare cu cele de la examenul real din vară. Elevii s-au prezentat la centrele de examinare, au intrat în sălile de curs unde au fost repartizați în ordine alfabetică și au așteptat subiectele. Acestea au fost cerute de la Ministerul Educației, și au avut același grad de dificultate ca și la Bac. Sălile de curs au fost dotate în cele mai multe cazuri cu camere de supraveghere pentru ca elevii să fie atent supravegheați și de „ochii care văd tot”.

CNMV, bun la română

Prima probă a fost cea de Limba și Literatura Română, disciplină la care CNMV a evoluat cel mai bine, cum era de așteptat, de altfel. Elevii de aici au promovat examenul în proporție de peste 90%, iar 59 din cei 107 elevi au luat note între 7 și 9,99. Grupul Școlar „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe și Grupul Școlar „Apor Péter” din Târgu Secuiesc au avut cele mai mici rate de promovabilitate din județ la această probă, rate care nu au atins nici valoarea de 10%. Rata de promovabilitate la Limba și Literatura Română pe județ a fost de 39,38%, iar singura notă de 10 s-a dat la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.

La matematică e mai greu

Nu degeaba este matematica supranumită „proba de foc”. Elevii covăsneni se pare că se descurcă mai greu cu cifrele, doar 12,98% dintre cei de clasa a XII-a din județ reușind să obțină nota de trecere la acest examen. Au fost și școli cu promovabilitate zero la matematică: Grupul Școlar „Constantin Brâncuși”, Grupul Școlar „Kós Károly”, Liceul teologic Reformat și Grupul Școlar „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe. Cea mai bună promovabilitate la matematică a fost înregistrată la Liceul Teologic Reformat din Târgu Secuiesc, unde 51% dintre elevi au obținut măcar nota 5. Dacă la Română au mers bine, cei de la CNMV s-au descurcat mai greu la matematică, doar 4 din cei 48 de elevi înscriși luând notă de trecere.

Baraolt – zero promovabilitate la istorie

Cea de-a treia simulare s-a făcut la istorie. Singurul liceu din județ unde nimeni nu a luat măcar un 5 la această probă este Liceul „Baróti Szabó Dávid” din Baraolt. Cei mai buni au fost cei de la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc, unde 82% dintre elevi au luat notă de trecere. La Istorie s-a luat și o notă de 10, aceasta a fost obținută de către un elev al CNMV. Promovabilitatea pe județ la proba Istorie a fost de 61,79%, cea mai crescută dintre cele trei materii.

Elevii nu sunt interesați de carte

Inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma, a declarat că deși simularea Bac-ului s-a făcut în interesul elevilor, nu toți s-au prezentat la evaluare, așa cum s-ar fi așteptat cei de la IȘJ. „O indiferență atât de accentuată la elevi de 18-19 ani eu nu am mai întâlnit” – spune inspectorul șef. Ea afirmă că în loc să se caute vinovații, ar trebui identificate câteva soluții pentru a evita un eșec și mai mare decât cel înregistrat la Bac-ul de anul trecut. Keresztély Irma este de părere că școlile ar fi trebuit să elaboreze un plan de recapitulare pe doi ani, așadar în clasa a XI-a și a XII-a trebuia reluată materia din clasele a IX-a și a X-a. „În unele școli există plan de recapitulare, dar acesta este doar pe un an. Așadar cei din clasa a XII-a au posibilitatea de a participa la ore suplimentare de pregătire pentru bacalaureat. Acest grafic de recapitulări există în doar 40% din școlile din județ, dar și acolo profesorii ar ține ore dacă ar avea pentru cine, pentru că ori sunt doar câțiva elevi care merg la aceste cursuri, ori profesorul stă la școală, dar nu se prezintă nimeni la oră” – spune Keresztély Irma.

Probleme și la capitolul profesori

Inspectorul șef este de părere că și părinții, dar și profesorii au partea lor de vină. Ea susține că unii părinți cred că educarea copiilor este în exclusivitate responsabilitatea școlii, lucru cu care Keresztély Irma nu este de acord. Totodată ea a recunoscut și faptul că în sistemul educațional din Covasna sunt și profesori slabi, nemotivați sau neinteresați de treaba lor. IȘJ are însă mâinile și picioarele legate, întrucât un cadru didactic titular pe un post se poate înlătura foarte greu.

Mai e timp până la vară

Perioada de două luni rămasă până la examenul de bacalaureat înseamnă enorm pentru unii elevi. I-am întrebat câțiva dintre ei ce vor face pentru a îmbunătăți rezultatele obținute la simulare. Răspunsurile primite au fost pe măsura notelor. „Mai e timp până la vară, și oricum cred că la Bac va fi mai ușor decât la simulare” – ne-a spus un elev de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”. Un altul, prins la un suc într-un local din Sfântu Gheorghe, ne-a mărturisit că nici prin gând nu îi trece să pună burta pe carte, mai ales acum, când vremea este frumoasă, iar distracția e la fiecare pas.

Urmează o perioadă de ședințe cu părinții, cu profesorii, o perioadă în care se vor căuta soluții. Această simulare este un semnal de alarmă tras pentru toată lumea, iar singura soluție pentru ca să nu se repete ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii ani, este aceea ca elevii să pună mâna pe carte măcar acum, în cel de-al doisprezecelea ceas.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.