STIREA ZILEI 27 august 2013

Sângele covăsnenilor, salvarea marilor spitale din țară

de Monica Vrânceanu | 664 vizualizări

Centrul de Transfuzii Sangvine din Sfântu Gheorghe și-a dublat numărul de donatori în ultimii doi ani

În ultimii doi ani, Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) din Sfântu Gheorghe aproape că și-a dublat numărul donatorilor față de anii precedenți, iar numărul final pentru acest an se anunță a fi unul prolific: aproape 5.000 de donatori. Rezultatele acestea nu sunt unele care vin singure, iar în spatele lor stă munca managerului Claudia Savu și a echipei acesteia, formată din zece persoane.

Cu toate că donările merg foarte bine, iar CTS nu doar că reușește să acopere necesarul de sânge pentru spitalele din județ ci mai trimite și în marile centre precum Mureș, Cluj sau București și cu toate că la Sfântu Gheorghe se lucrează cu aparatură ultramodernă, există loc de și mai bine. Iar asta mai ales când vine vorba despre personal, căci în prezent CTS lucrează cu jumătate din necesar, în vreme ce există pericolul să piardă și din acești oameni, din cauza salariilor mici din sistem. În plus, partea superioară a sediului CTS va intra curând în modificări, deoarece sistemul electric al clădirii a fost suprasolicitat de aparatura ultramodernă cu care se lucrează și a început să cedeze. În acest sens, CTS a elaborat deja un proiect către Institutul Național de Transfuzii Sanguine, care a aprobat finanțarea lucrărilor.

Campaniile de donare reîncep în toamnă

Tocmai din cauza lipsei de personal, plus a perioadei de concedii, CTS nu a reușit să organizeze în această vară nicio campanie de colectare a sângelui, fie aceasta mobilă ori la sediu.

Așteptăm ca lucrurile să-și intre în normal și plănuim să revenim cu campaniile de donare – atât alături de Pompieri sau Jandarmerie, cum am mai făcut, cât și prin campanii mobile, căci ne dorim să ajungem la acei locuitori ai județului din zone mai îndepărtate cu care nu prea avem ocazia să interacționăm”, a declarat dr. Claudia Savu.

Potrivit acesteia, donatorii continuă să vină către CTS, însă aceștia sunt în special din Sfântu Gheorghe și localitățile apropiate, în vreme ce oamenii din zone mai îndepărtate donează sânge mai rar. Și asta nu pentru că nu ar dori, ci pentru că nu au ocazia.

Dincolo de campaniile mobile, mai donează doar așa, dacă vin pe la Sfântu Gheorghe cu alte treburi și se gândesc să treacă pe la noi, ori dacă vin să doneze pentru vreun apropiat, când acesta este în spital și are nevoie de o anumită grupă de sânge”, spune Claudia Savu.

Pe lângă sânge, CTS recoltează și numai trombocite, prin intermediul unui aparat performant, cu care a fost dotat în urmă cu puțin timp de către Institutul Național de Transfuzie Sanguină. Procedura în acest sens este mai complex, întrucât procesul de preluare a trombocitelor durează în jur de 45 de minute, însă condițiile de donare sunt mai permisive decât la sânge. Astfel, trombocitele se pot dona lunar – nu o dată la trei luni, precum sângele, iar greutatea donatorului trebuie să fie de minim 50 de kilograme, nu minim 60 de kilograme, ca la sânge. Înainte de a se prelua trombocitele, cei de la CTS efectuează donatorilor un set de analize, pentru a vedea dacă starea de sănătate a donatorului este în regulă.

Dr. Claudia Savu, directoarea Centrului de Transfuzie din Sfantu Gheorghe

Analize gratuite pentru donatori

Analizele se efectuează automat sângelui donat, iar donatorii beneficiază astfel de analize gratuite. În cazul unor suspiciuni, cei de la CTS repetă analizele, trimit sângele spre o nouă analiză la București și abia dacă problemele se confirmă, contactează donatorul.

Este foarte important ca donatorii să știe că îi anunțăm dacă există confirmarea unor probleme grave. Din păcate, sunt unii care nu iau în serios aceste probleme de sănătate, după cum avem și cazuri de cardiaci sau diabetici care vin și insistă să doneze. Le explicăm că nu se poate, ei insistă… și probabil că sărăcia îi impinge pe oameni spre astfel de gesturi, pentru bonurile valorice pe care le primesc la fiecare donare”, spune Claudia Savu, potrivit căreia au existat și cazuri de persoane care au venit să doneze sânge la doar câteva săptămâni după ce mai donaseră în alte centre. Aceste cazuri sunt respinse, iar pentru că cei care vor să fenteze sistemul se joacă de fapt cu propria viață – dacă nu se regenerează sângele se poate intra în insuficiență renală sau cardiacă, sunt șterși definitiv de pe lista de donatori.

Hepatita, descoperită la donare

Un alt aspect semnalat de dr. Claudia Savu îl reprezintă prezența tot mai mare a unor boli ale donatorilor: numai în 2012, la CTS Sfântu Gheorghe au fost respinși 51 de donatori din cauză că erau infestați cu Hepatita B sau C. Iar numărul cazurilor cu Hepatita B sau C descoperite în primele opt luni ale acestui an este de asemenea însemnat.

Sunt purtători care nici nu știu că au această boală. Și nu doar din anumite categorii sociale, ci din toate, inclusiv oameni de anumite poziții. Hepatita poate doar fi ținută prin tratament, nu se vindecă… iar modul de contactare este prin secreții. Poate fi luată de la manichiură – pedichiură, prin piercinguri, pe cale stomatologică sau prin contact sexual – majoritatea cazurilor prin această din urmă cale. Ei bine, când descoperim asta, repetăm analizele și abia apoi anunțăm donatorul. Se anunță, desigur, Institutul și Direcția de Sănătate Publică, după care donatorul este îndrumat către medicul de familie și scos definitiv din baza noastră de date ca donator”, explică dr. Claudia Savu, potrivit căreia în acest an, la analizele pentru sângele donat s-a descoperit inclusiv un caz de HIV (Virusul Imunodeficienței Umane).

Tratamente pentru RH Negativ la viitoarele mame

CTS Sfântu Gheorghe mai oferă, pe lângă analizele gratuite de la donare, și analize contra cost la prețuri reduse față de prețurile practicate de clinicile particulare și în condiții la fel de performante. În plus, ceea ce este bine de știut este că la CTS se fac și tratamentele necesare femeilor gravide care au RH Negativ.

Gravidele cu RH Negativ trebuie să vină lunar, sau la două luni, pentru a-și doza anticorpii. Și după naștere, mamele și copiii se pot testa la noi, pentru a vedea situația, RH-ul copilului. Dacă mama are RH Negativ iar copilul, fătul, are RH-ul tatălui, care este Pozitiv, este posibil ca mama, ca sistem de apărare, să dezvolte anticorpi RH, iar noi aici intervenim. Din păcate, Institutul de Transfuzii Sanguine nu are contract cu Casa de Asigurări, iar administrarea acestor anticorpi se face contracost – 184 de lei la prima dozare și 60 de lei la fiecare din următoarele”, a mai arătat dr. Claudia Savu.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.