STIREA ZILEI 19 mai 2022

Saciova 2.0 – satul care trece dintr-un șantier în altul

de Iulia Drăghici - Taraș | 926 vizualizări

Autoritățile speră ca de săptămâna viitoare să redea drumul circulației în condiții mai decente pe strada principală 

Lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere din satul Saciova continuă să dea bătăi de cap localnicilor și autorităților. După ce, la începutul anului, săpăturile pentru apă și canalizare au format un crater în mijlocul drumului comunal (DC25), acum o altă porțiune strangulează circulația și a pus probleme sătenilor din cauza ploilor din ultimul timp, care au dus la formarea noroiului imposibil de traversat. Primarul din Reci, comuna de care aparține Saciova, Dombora Lehel, spune că de săptămâna viitoare situația se va ameliora pentru că modernizarea drumului va ajunge la etapa de balastru. 

De două săptămâni, lucrările la apă și canalizare, care la un moment dat au dus la formarea unui crater care părea că rupe satul în două, au fost încheiate și au trecut și testul calității, ne-a spus edilul din Reci, Dombora Lehel. 

A început apoi reconstruirea drumului, s-a pus la punct partea cea mai problematică, dar au apărut nemulțumiri pe alte porțiuni care au devenit imposibil de circulat. 

Așa că cetățenii au de tras și de suferit în continuare din cauza noroaielor. Știm acest lucru datorită unui apel telefonic venit de la un cetățean din sat, care a fost vehement în a rămâne anonim, dar care a dorit să ne împărtășească faptul că printre săteni există teama că nici ambulanțele nu ajung la ei, că sunt frustrați și că lucrările par că stau pe loc. 

Și primarul spune că în zonă situația este dificilă și că proiectul este unul cu multe provocări. 

Am ieșit dintr-un șantier și am intrat în altul. (...) Săptămâna trecută s-a pregătit terenul, s-au făcut săpăturile la fundație și, dacă nu ar fi venit ploaia, eram deja gata cu stratul de stabilizare, practic stratul de fundație pentru drum. Așa că s-au putut apuca numai azi (n.red.: marți, 17 mai)”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, primarul Dombora Lehel, precizând că acum se aplică o tehnologie specială pentru zonele cu umezeală, cu materiale similare cu praful de ciment, care amestecate cu solul existent formează o bază rezistentă, tare ca betonul, peste care se toarnă apoi balastrul, piatra spartă și ulterior asfaltul. 

Stabilizarea va dura aproximativ trei zile, dar, spune primarul, imediat peste acest strat se aduce și balastru. „Eu zic că de săptămâna viitoare se poate circula în condiții mai normale, adică scăpăm de apă și noroi. Dar mai durează câteva luni până putem să turnăm cele două straturi de asfalt”, a mai spus Dombora Lehel. 

Perspectiva unor ploi în această perioadă va încurca planurile, dar vor fi întârzieri doar de câteva zile, a dat asigurări edilul. 

Primarul spune că într-adevăr situația este neplăcută și că faptul că strada este îngustă creează dificultăți și pentru constructor, care nu poate lucra pe o singură bandă, dar și pentru cetățeni, care rămân astfel fără drumul principal. 

S-au chinuit foarte mult și constructorii, și noi, și locuitorii. E un proiect greu. Mai ales că a trebuit să facem acel drum ocolitor, pe care săptămânal a trebuit să îl amenajăm, pentru că utilajele grele care intrau și ieșeau de pe strada-șantier stricau tot”, a spus Dombora Lehel. 

Totul a început spre finele anului 2021. În vreme ce sătenii din Saciova se pregăteau să primească spiritul sărbătorilor de iarnă, utilaje mai mici și mai mari au început să sape cu sârg pe DC 25, strada principală din comună. Începea astfel o lucrare ce trebuia să fie amplă, dar relativ simplă: introducerea rețelei de apă și canalizare, investiție de 1,2 milioane de lei, suportată din bugetul local. Următorul pas era asfaltarea, porțiunea fiind cuprinsă într-un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) al Guvernului, care, pe lângă DC25, cuprinde și DC19, din Bita, și podul din aceeași localitate. Investiția se ridică la 13 milioane de lei.

Prima problemă a fost că autoritățile au obținut fonduri guvernamentale doar pentru asfaltare, nu și pentru apă și canalizare. Pentru a nu exista pe viitor situații absurde de a strica asfaltul nou pentru a introduce rețelele de utilitate publică, a început o acțiune de hei-rup pentru proiectul de apă/canalizare. Doar că solul foarte umed a făcut ca în timpul săpăturilor, într-o porțiune de 200 de metri, pământul să se surpe și să formeze un crater uriaș chiar în mijlocul satului, lăsând drumul complet impracticabil în zonă. Gaura uriașă a contrariat și pus pe gânduri oamenii locului, care s-au arătat sceptici și de calitatea lucrărilor. 

În ianuarie, când am scris reportajul despre fenomenalul șantier din Saciova, concluzia principală transmisă de autorități a fost (și rămâne valabilă): „Anul ăsta va fi incomod pentru sacioveni. (...) O să aibă șantier pe tot parcursul anului”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.