STIREA ZILEI 23 februarie 2021

Programul (cu probleme cât) Casa… Verde

de Iulia Drăghici - Taraș | 2609 vizualizări

Ce a spus ministrul mediului despre blocajele din programul care prevede co-finanțare de 90% la sisteme de panouri fotovoltaice și despre viitorul acestuia​

Chiar dacă a început cu speranțe mari, programul Casa Verde, desfășurat sub coordonarea Administrației Fondului de Mediu, care promitea cetățenilor interesați să producă energie verde, cu ajutorul panourilor fotovoltaice la costuri de cam 2.000 de lei pentru persoanele fizice, iar restul de până la 20.000 de lei să acopere statul, este de departe un vis frumos. Sau cel puțin nu pentru toți cei implicați. Pe de o parte, instalatorii spun că au cheltuit zeci poate sute de mii de euro și până acum nu și-au recuperat niciun ban. În același timp, unii dintre ei au și contracte care sunt în așteptare, iar beneficiarii sunt dezamăgiți că trebuie să aștepte și că promisiunile nu sunt respectate. Ca să nu mai vorbim de volumul birocrației. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, care s-a aflat luni în vizită de lucru în județul Covasna, a spus că regulile actualizate în urma unui Ordin de ministru semnat recent ar trebui să rezolve problemele care au dus la blocaje, iar după aprobarea bugetului național să se încheie și plățile rămase restante. 

Județul Covasna are, potrivit site-ului Administrației Fondului de Mediu, patru instalatori validați în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Este vorba despre MIND ELECTROSERV SRL din Covasna, MTA HOUSE SYSTEMS SRL din Târgu Secuiesc, P.C.E ELECTRIC SRL din Întorsura Buzăului și VILLEX SRL, tot din Târgu Secuiesc. 

Dintre cei cu care am reușit să luăm legătura luni ne-au spus că programul este foarte binevenit, util și era așteptat, pentru că sistemele care aici sunt o noutate, în țările mai civilizate sunt deja o normalitate. DAR, pentru că există un mare „dar”, din perspectiva lor lasă mult de dorit la capitolul decontare, deci relația firmei cu statul finanțator.  

De exemplu, MTA HOUSE SYSTEMS SRL din Târgu Secuiesc a avut 25 de proiecte depuse și aprobate și aproape toate sunt acum funcționale, iar clienții mulțumiți. Problema cea mai mare acum este că din cauză că nu s-au făcut deconturile, firma așteaptă să primească înapoi de la Fondul de Mediu banii investiți ca să își poată continua mai departe activitatea. 

 „Suntem firmă mică, nu am luat multe proiecte, dar deja majoritatea sunt instalate. Din octombrie am depus primele deconturi, dar nu am primit încă nimic. Se cer acte din urmă și ghidul s-a modificat acum. (...) Avem beneficiari care din septembrie produc energie cu aceste panouri. (...) Totuși, nu știm ce se întâmplă cu banii. Avem nevoie de aceștia. Am respectat ghidul 100% pentru că am vrut să lucrăm corect. Vrem să știm când vor intra banii concret. Pentru că noi din octombrie tot așteptăm”, ne-a spus Alina Magori, de la MTA HOUSE SYSTEMS SRL din Târgu Secuiesc. 

Tot aceasta ne-a spus și că programul, în sine, este unul foarte bun, care vine cu o posibilitate extraordinară pentru clienți. Totuși, atât ea, cât și alți instalatori care au preferat să nu ofere punct de vedere oficial, spun că, din păcate, colaborarea cu statul a fost deficitară. 

Chiar sunt și cei care spun că oricât de bună ar fi această inițiativă, probabil că nu vor mai continua la următoarele apeluri, pentru că au avut mai mult de suferit, ca imagine în fața clienților și ca buget al firmei, din cauza întârzierilor cauzate de aceste decontări inexistente până la momentul de față. 

Sunt cazuri în care programul a creat nemulțumiri și printre beneficiarii care au aflat că vor primi finanțare, dar care de luni bune nu au primit nicio veste despre ce se va întâmpla mai departe. 

Aștept cu nerăbdare să fie instalate panourile, dar în același timp sunt foarte supărat pentru că, din câte am înțeles, autoritățile nu deblochează plățile și nu dau acum banii necesari pentru ca instalatorii să își poată cumpăra materialele necesare. Chiar am așteptat cu interes, pentru că este o oportunitate bună. Dar stau și aștept în continuare. Aveam așteptări de la noua guvernare, dar se pare că lucrurile merg la fel de greu. Aceeași Mărie, cu altă pălărie”, ne-a spus un astfel de beneficiar.  

Ce a spus ministrul Mediului 

Prezent luni în județul Covasna, într-o vizită de lucru, ministrul a spus, întrebat pe acest subiect, că deblocarea programului Casa Verde a avut loc odată cu semnarea Ordinului de ministru, publicat în Monitorul Oficial luni, 01 februarie 2021. 

Deblocarea a avut loc în momentul în care am semnat Ordinul de Ministru prin care am refăcut regulile cu privire la parametri tehnici și am redeschis practic posibilitatea decontărilor. Ar trebui să reverificăm informațiile referitoare la blocaj, pentru că în momentul de față blocaj instituțional nu mai există. Evaluările sunt în curs și imediat ce vom avea aprobat bugetul, cu siguranță vom avea și plățile aduse la zi”, a declarat luni, într-o conferință de presă organizată la Consiliul Județean Covasna, ministrul Mediului, Tánczos Barna. 

Întrebat dacă Administrația Fondului de Mediu poate veni în sprijinul acelor prestatori de servicii care nu se vor încadra în perioada rămasă pentru implementarea programului, pentru că nu au avut fondurile necesare, din cauză că nu au primit banii de la stat pentru lucrările anterioare și pentru că timpul dat de autorități a fost relativ redus, de 8 luni, cu o prelungire de încă 4, ministrul a spus că Ordinul emis în 28 ianuarie ar trebui să rezolve cam orice problemă care a dus la blocarea programului în trecut și a precizat și că nu a auzit de astfel de situații. 

„Nu m-am întâlnit cu situații în care actualele prevederi să rezolve și problemele din trecut, în cazul tuturor prestatorilor de servicii și consultanților. În cazul în care voi avea o situație mai exactă cu privire la aceste deficiențe, putem lua o decizie. Dar, încă o dată, ordinul de ministru ar trebui să rezolve toate aceste deficiențe ale apelului de proiecte, pentru că acolo practic acele condiții tehnice descrise care erau mult în urma tehnologiei actuale au generat aceste probleme de decontare. În cazul în care vor fi situații (n.red. în care nu s-au făcut decontări) chiar rog firmele de specialitate să se adreseze ministerului, să mi se adreseze mie direct, pentru că în cadrul acesta nou trebuie găsite soluții și pentru ei. Până acum nu am avut asemenea semnale, după semnarea ordinului de ministru”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Legat de continuarea programului cu o nouă ediție, șeful de la Mediu a spus că prioritatea în momentul de față este să se aducă plățile la zi. 

Aceste programe trebuie continuate. Am mai spus că vom continua în 2021 toate programele pe care le-a derulat Fondul de Mediu și vom veni și cu altele noi. În cazul fotovoltaicelor, cel mai important este să închidem acest apel de proiecte și să decontăm acele sume și lucrări care au fost efectuate și după aceea să urmeze următorul apel de proiecte”, a spus  Tánczos Barna.

Printre altele, schimbările aduse de noul Ordin de ministru se referă și la „reglementarea modului de transfer al persoanelor fizice între instalatorii validați, în baza opțiunii exprimate a beneficiarilor și permiterea instalării unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanțare și aprobate de AFM”, „posibilitatea modificării amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe teren, etc), respectiv „cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mailului/aplicației informatice”, cu mențiunea că beneficiarii și instalatorii validați au obligația de păstreze/arhiveze documentele pe perioada de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM.

Nu știm exact câte astfel de proiecte derulate prin programul Casa Verde au fost sau sunt în derulare în județul Covasna, cunoaștem doar faptul că e vorba de ordinul sutelor. La nivel național sunt 12.650 de contracte semnate. Din acestea, au fost instalate, până la începutul lunii februarie, aproximativ 450 de sisteme, pentru care au fost trimise cereri de decontare. Suma totală care ar urma să fie finanțată după prima sesiune este de 252 milioane de lei. 

Și ministrul Tánczos Barna a precizat, într-un comunicat de presă din 2 februarie, publicat pe site-ul AFM, că inițial „ghidul a fost gândit atât de restrictiv și limitativ, încât cele mai multe dintre cereri nu ar fi putut fi decontate în baza acestuia. Așadar, am decis modificarea ghidului de finanțare, flexibilizarea acestuia, astfel încât beneficiarii să își poată primi banii. Acum nu mai există niciun impediment pentru executarea lucrărilor și transmiterea cererilor de decontare și îi invităm pe toți beneficiarii să finalizeze acest proces”. 

Reamintim că prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice” beneficiarii au putut obține până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp. Scopul ar fi acoperirea necesarului de consum de energie electrică şi livrarea surplusului în reţeaua naţională.

Totuși, din discuțiile cu reprezentanți ai firmelor implicate în proiect, purtate chiar luni, a fost clar că există încă o reticență mare și că blocările, întârzierile și birocrația excesivă o să redea cu greu încrederea într-un program care altfel, la nivel de idee, a fost o reușită. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.