STIREA ZILEI 31 ianuarie 2012

Premieră pentru județul Covasna - La grădiniță în două schimburi

de Székely Emőke | 813 vizualizări

Preşcolarii din Araci merg cu schimbul la grădiniţă pentru a putea beneficia de educaţie.

Unele grădinițe se plâng că nu au copii, se desființează posturile educatoarelor, iar sălile de curs rămân goale. La Araci însă situația este inversă, aici sunt atât de mulți copii încât conducerea Școlii Generale „Romulus Cioflec” adoptă tot felul de hotărâri improvizate pentru ca toți copiii din comună să poată beneficia de educație.

Aproape o mie de copii înscriși

Directorul instituției de învățământ din comună, Düllő Szilárd, ne-a spus că în comuna Vâlcele numărul copiilor care frecventează școala și grădinița este de aproape o mie. Majoritatea sunt copii de etnie romă, iar numărul este în continuă creștere. De aceea s-a renunțat la sala de sport pentru a face din ea o sală de curs și o cancelarie, pentru că și cancelaria veche a fost transformată în clasă pentru copii.

Bani pentru a trimite copiii la grădiniță

Școala de la Araci are în desfășurare un proiect în parteneriat cu Fundația „Ovidiu Rom”, prin care familia primește un tichet valoric de 50 de lei lunar pentru fiecare copil trimis la grădiniță. Pe lângă asta familia mai primește 60 de lei în fiecare an pentru rechizite școlare. Pentru a fi siguri că banii vor fi cheltuiți pe caiete și creioane, acestea sunt cumpărate de către educatoare. Așa se face că în comuna Vâlcele 99% dintre copiii de vârstă preșcolară frecventează grădinița. Anul acesta a început clasa I prima grupă de copii care au frecventat și grădinița. Proiectul intitulat „Fiecare copil la grădiniță” se va desfășura pe o perioadă de 19 ani, iar astfel șansele ca rezultatele să fie vizibile sunt mult mai crescute.

Clădirea grădiniței – în chirie

1.500 de lei costă chiria în fiecare lună pentru clădirea grădiniței, pentru că imobilul aparține de biserica reformată din comună. Directorul Düllő Szilárd spune că au rămas în urmă cu plata chiriei, dar încearcă să împace pe toată lumea. „Am rămas în urmă cu aproximativ 15.000 de lei, dar când putem, dăm câte ceva pentru chirie. Trebuie să împărțim banii, le dăm și profesorilor care au făcut grevă din cauza neplatei contravalorii navetei, așadar încercăm să facem în așa fel încât să fie bine pentru toți” – a declarat directorul școlii.

Soluția – în stadiu de degradare

Problema spațiului ar fi rezolvată dacă școala ar primi bani pentru a termina noua clădire începută în anul 2008. Lucrările au fost oprite după câțiva ani, iar ceea ce s-a construit până acum se degradează pe zi ce trece. „Trimitem cereri peste cereri, dar deocamdată nu am primit finanțare” – spune Düllő Szilárd. Din toamnă, când se va înființa și clasa pregătitoare, situația va fi și mai dificilă. Directorul spune că face tot posibilul pentru a rezolva situația, dar ar fi mult mai bine ca elevii să poată învăța în spațiul școlii. „Există un dispensar în comună unde am putea amenaja două săli de curs, medicul dispensarului fiind dispus chiar să plătească factura de încălzire. Vom merge acolo pentru a evita trei schimburi la școală. Ovidiu Rom a încercat să ne ajute prin donarea unor căsuțe modulare, de genul care se dau la sinistrați, dar nu a reușit să facă rost de ele, așa că și această soluție a picat”, ne-a declarat Düllő Szilárd.

Copiilor le e dor de Jack

Am mers în sălile de curs de la grădiniță și de la școală pentru a-i vizita pe copii. Preșcolarii nu au ezitat să ne spună ceea ce tocmai au învățat și ne-au mai împărtășit un gând: le este dor de Jack, voluntarul din Statele Unite ale Americii care a fost printre ei timp de câțiva ani. Acesta și-a terminat „misiunea” în luna decembrie a anului trecut și a plecat acasă. Copiii îl mai așteaptă și speră că Jack americanul se va întoarce la ei și va continua să îi învețe limba engleză.

Educație elementară

De cele mai multe ori, copiii din comuna Vâlcele nu primesc o educație corespunzătoare acasă, chiar și regulile elementare de igienă sau de comportament trebuie să şi le însuşească de la cadrele didactice. Așa se face că a fost nevoie de un proiect prin care s-au ținut ore despre apă și importanța acesteia. Programul a fost câștigat prin Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Se pune accent pe lectură

Cadrele didactice de la Araci încearcă din răsputeri să câștige și să implementeze tot felul de proiecte prin care să educe atât copiii, cât și părinții. Școlala Generală „Romulus Cioflec” a câștigat un proiect Comenius, parteneri în acest proiect fiind școli din țări ca Polonia sau Turcia. Schimbul de experiență este de fapt scopul proiectului, iar școlile se vizitează reciproc pentru a vedea și a compara diferitele sisteme de învățământ. Cei de la Araci se pregătesc pentru a pleca în Polonia în luna martie. Delegația de 15 persoane va fi compusă din cadre didactice și elevi, iar ideea pe care se vor axa este conștientizarea importanței lecturii.

Șansa a doua

Cei care au abandonat școala la o vârstă precară au ocazia să urmeze cursurile școlii prin proiectul „Șansa a doua”. Cursanții sunt persoane care au împlinit deja vârsta de 14 ani, dar sunt analfabeți. Directorul Düllő Szilárd spune că au terminat aceste cursuri în jur de 35 de persoane. În opinia directorului, absolvenţii acestor cursuri sunt mai siguri pe ei, au mai multă încredere în sine și toți, la rândul lor, își trimit copiii la școală.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.