Patru elevi de la Liceul Székely Mikó construiesc un satelit
Andrea Popescu, Rosu Kriszta, Kovács Gellért-Pál, Pünkösti Zsolt şi profesoara Pető Mária au fost selectați de Agenția Spațială Europeană în cadrul unui proiect ce se adresează elevilor de liceu.
Patru elevi de la Liceul Székely Mikó sunt cu adevărat pasionați de fizică. Mai mult decât atât, ei sunt pe cale să devină cercetători în astrofizică. Cei patru elevi – Andrea Popescu, Rosu Kriszta, Kovács Gellért-Pál și Pünkösti Zsolt –, coordonați de profesoara Pető Mária au fost selectați de către Agenția Spațială Europeană în cadrul unui proiect ce se adresează elevilor de liceu. Este vorba de construirea unui dispozitiv care este de fapt un satelit în miniatură. Echipa din Sfântu Gheorghe va pleca în luna aprilie în Norvegia, unde va avea loc prezentarea proiectelor fiecărei echipe participante și vor fi premiați cei mai buni.
Premieră pe țară
Echipa de la Mikó nu numai că este singura echipă selecționată din România, dar și din țările vecine, „adversarii” cei mai apropiați fiind membrii unei echipe din Cehia. La concursul din Norvegia au fost selectate 14 echipe dintre statele membre ale Agenției Spațiale Europene. Echipa din Sfântu Gheorghe a aflat în luna noiembrie a anului trecut că au fost selectați și de atunci se pregătesc intens.
Mini satelitul CanSat
„CanSat este un dispozitiv care arată și funcționează ca un satelit în miniatură. Dimensiunile acestuia îi permit să încapă într-o doză de suc. Am primit scheletul satelitului de la Agenția Spațială Europeană, profesoara noastră a fost la un curs al acestui proiect și ne-a adus scheletul mini-satelitului. Acesta este la fel pentru toți participanții. Avem de măsurat doi parametri obligatorii, care sunt la fel pentru toate echipele, și unul pe care va trebui să îl alegem noi. Când vom ajunge în Norvegia, satelitul va fi lansat cu o rachetă și vom măsura presiunea atmosferică și temperatura, iar noi vom mai măsura și concentrația de praf din aer” – ne explică Kovács Gellért-Pál.
Fac măsurători de probă
Cei patru elevi își petrec o parte din timpul liber în laborator. Sunt foarte entuziaști și spun că prin acest proiect și-au dat seama că tot ceea ce ține de spațiu, poate fi pentru oricine. Fac măsurători de probă și speră că totul va fi bine în Norvegia. „Tot ceea ce am învățat până acum în fizică putem pune în practică prin acest proiect. Cred că este o deficiență la nivel european în ceea ce privește oameni calificați și foarte buni în această meserie. Este o altă lume și pentru noi este o oportunitate care vine o dată în viață” – ne-a declarat Andrea.
Fiecare cu rolul lui
Echipa formată din două fete și doi băieți este una compactă, având în vedere faptul că ei sunt și colegi de clasă. Fiecare dintre ei are însă rolul propriu bine stabilit. Andrea face designul construcției, dar contribuie și la analizarea datelor. Kriszta este responsabilă cu aceleași lucruri, dar ea se ocupă şi cu comunicarea datelor. Gellért se ocupă de senzori, electronică și este și programator, la fel ca și Zsolt, dar acesta din urmă este responsabil și de promovarea proiectului.
Vor continua măsurătorile și acasă
Echipa consideră că poluarea cu praf a aerului este una dintre problemele locale ale societății, de aceea au ales ca și măsurare suplimentară să verifice concentrația de praf din aer. „Concentrația de praf din aerul pe care îl respirăm aici este peste media europeană. După ce ne vom întoarce din Norvegia, vom continua proiectul, avem de gând să facem o pagină web prin care să îi ținem la curent pe cei interesați despre rezultatele pe care le avem” – spune Zsolt.
Au nevoie de sprijin
Elevii sunt în căutare de sponsori pentru că deși au scheletul satelitului, mai au nevoie de materialele din care vor construi parașuta satelitului, cu care construcția se va întoarce pe pământ, dar și instrumentul sofisticat cu care urmează să măsoare concentrația de praf din aer. Costurile nu sunt mici, dar cei patru elevi sunt optimiști, se bazează pe ajutorul oamenilor și al autorităților. „Suntem în faza în care căutăm sponsori. Le explicăm reprezentanților de societăți comerciale și autorităților publice că este vorba de un proiect unic, și le cerem să ne ajute. Avem deja promisiuni concrete, unii ne-au spus că ne dau sume de bani, alții că ne ajută la achiziționarea instrumentelor și materialelor de care avem nevoie. Cel mai mult ne va costa transportul, biletul de avion costă 4.500 de euro pentru noi patru și doamna profesoară” – ne-a explicat Zsolt.