STIREA ZILEI 7 aprilie 2013

Parc fotovoltaic de 11 milioane de euro la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 1691 vizualizări

Bugetul local va realiza economii anuale de 500.000 de euro

Reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe au semnat vineri contractul de finanțare pentru crearea unui Parc fotovoltaic – cu panouri solare, ce va fi construit în următoarele luni la ieșire din Sfântu Gheorghe spre Vâlcele, pe o suprafață de aproximativ patru hectare de teren. Proiectul vizează o investiție de 47,5 milioane de lei (11 milioane de euro) și odată implementat va asigura municipiului Sfântu Gheorghe iluminat public și alimentarea cu energie electrică a unor instituții prin tehnica energiei regenerabile. Contractul a fost semnat de primarul Antal Árpád și ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, în prezența viceprimarului Sztakics Éva, a deputatului PSD Horia Grama și a președintelui UDMR Brașov, Kovács Attila.

Parcul va fi gata la finele anului viitor

Potrivit primarului Antal Árpád, contribuția proprie a municipiului la acest contract este de 736.000 de lei, ceea ce reprezintă 2% din valoarea proiectului, astfel că cea mai mare parte a acestuia va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile. Cantitatea de energie produsă la Sfântu Gheorghe prin Parcul fotovoltaic va intra în sistemul electric național, urmând ca autoritățile locale să plătească diferența dintre consum și cantitatea de energie produsă. Responsabilul cu proiectele în Primărie, viceprimarul Sztakics Éva, a declarat că acest contract va aduce beneficii financiare directe orașului, urmând să reducă cheltuielile la energia electrică în proporție de peste 85%, ceea ce va însemna o economie anuală de aproximativ 500.000 de euro pentru bugetul local, în condițiile în care municipalitatea a avut în 2012 cheltuieli de 2,5 milioane de lei la energie electric.

„Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni, am obținut autorizațiile de construcție, astfel că sperăm ca la finele anului 2014 să beneficiem deja de această energie verde”, a mai spus Sztakics Éva.

Contractul a fost semnat de primarul Antal Árpád și ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, în prezența viceprimarului Sztakics Éva, a deputatului PSD Horia Grama și a președintelui UDMR Brașov, Kovács Attila.

Energie regenerabilă în paralel cu cea convențională

Ministrul Constantin Niță a apreciat curajul Primăriei Sfântu Gheorghe de a se implica într-un astfel de proiect, arătând că energia regenerabilă este încă scumpă la noi în țară, astfel că trebuie să meargă în paralel cu cea convențională.

„Cred că Primăria Sfântu Gheorghe să dovadă de curaj asumându-și asemenea proiecte, asigurându-și energia necesară iluminatului public. Intenționăm să realizăm cât mai multe proiecte, astfel încât în 2013/2014 să atragem cât mai mulți bani. În prezent, energia regenerabilă naște multe dezbateri, însă cred că niciun investitor nu va pierde pe termen lung din investițiile în aceasta (…). În același timp, trebuie să sprijinim în egală măsură consumatorul casnic şi pe cel industrial, să găsim un echilibru”, a arătat Constantin Niță, subliniind că nu se va ajunge la retragerea investiţiilor verzi, așa cum s-a întâmplat cu Bulgaria, care la finele săptămânii trecute a oprit producția de energie regenerabilă tocmai pentru că energia convențională avea mari probleme.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.