STIREA ZILEI 23 noiembrie 2011

Nu vă îmbolnăviţi sâmbăta!

de Székely Emőke | 1079 vizualizări

Mai mulţi pacienţi acuză felul în care au fost trataţi de personalul medical de la secţia de primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.

Medici şi asistente care cu greu te bagă în seamă, diagnostic dat dintr-o privire, vorbe jignitoare şi atitudine care lasă de dorit – iată ingredientele secţiilor de primiri urgenţe de la multe spitale din ţară. Unii dau vina pe medici, alţii pe directori, iar alţii pe sistemul în sine, care are nevoie el însuşi de „tratament de urgenţă”. Fűzi Xénia Ildikó ne-a povestit cum a fost tratată ea şi mama ei la Urgenţele de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe.

Indiferenţă la primiri Urgenţe?

„Sâmbătă în jurul orei 20 mama mea s-a plâns de dureri insuportabile şi mi-a cerut să o duc la urgenţă. Ea nu este o persoană care să fugă la medic pentru orice mică durere, apelează la ajutor doar în situaţii critice. Aşa a fost şi sâmbătă. Am ajuns la urgenţă, dar timp de o jumătate de oră nimeni nu ne-a băgat în seamă. În final a ieşit o doctoriţă tânără, care după un consult rapid ne-a luat la rost că de ce am venit la urgenţă tocmai sâmbătă seara” – povesteşte Fűzi Xénia Ildikó. După spusele ei, după încă o jumătate de oră de aşteptare, a reapărut medicul, care de această dată i-a administrat un calmant femeii bătrâne şi i-a spus că după 20 de minute se poate duce acasă.

În ce cazuri „este cazul”?

Când membrii familiei bătrânei au întrebat dacă nu ar fi mai indicat ca femeia să fie supusă unui consult de specialitate, li s-a răspuns că acest lucru nu este o prioritate la bătrâni, iar acesta nu este un asemenea caz în care ar trebui să se facă un consult suplimentar. „Am plâns şi am încercat să aflu de ce suntem trataţi cu atâta indiferenţă. Până la urmă mama mea a ajuns într-o sală de aşteptare, unde mai erau doi pacienţi aflaţi în stare vizibilă de ebrietate. Pe mine mă trimiteau în continuu afară din acea sală, fără însă a-mi spune ceva despre starea mamei mele. Mai mult decât atât, a apărut şi doctoriţa, care s-a arătat revoltată, spunând că până acum toţi pacienţii au fost mulţumiţi, eu de ce am atâtea de obiectat” – spune femeia.

Au aşteptat şi alţii

Tot de la Fűzi Xénia Ildikó am aflat că în timp ce ea aştepta să afle câte ceva despre evoluţia stării de sănătate a mamei ei, au fost aduse la urgenţă două victime ale unui accident de circulaţie, un bărbat şi o femeie. „Bărbatul era pe targă şi avea dispozitiv de fixare a gâtului, la fel şi femeia. Cu toate acestea nici ei nu au fost băgaţi în seamă decât după o oră de aşteptat, timp în care bărbatul implora pe toată lumea să îi dea puţină apă” – povesteşte Fűzi Xénia Ildikó. Ea ne-a mai spus că nu este prima dată când ea sau apropiaţii ei sunt trataţi cu indiferenţă în spital, de aceea a depus o sesizare în scris la conducerea unităţii.

Managerul condamnă atitudinea subordonaţilor săi

Managerul Spitalului de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, condamnă atitudinea pe care au avut-o angajaţii de la primiri urgenţe în cazul menţionat. El a declarat că acest caz va fi cercetat şi spune că în eventualitatea în care se vor adeveri spusele reclamantei, angajaţii în cauză vor fi sancţionaţi. „Pe de o parte vom cerceta modul de comunicare al personalului medical cu pacienţii şi rudele acestora, iar pe de altă parte vom cerceta şi modul în care femeia a fost tratată din punct de vedere medical. Scopul unităţii noastre este în continuare îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite, şi lucrăm în continuu pentru îndeplinirea acestui obiectiv” – a declarat András-Nagy Róbert.

Ce spun alţi pacienţi

Ban Elisabeta a fost adusă mai demult la urgenţă pentru că acuza dureri în zona abdominală. Ea ne-a spus că deşi avea dureri cumplite, au trecut în jur de 40 de minute până când cineva a băgat-o în seamă. Ea spune că merge mai repede dacă eşti gravidă sau ai fracturi, pentru că în aceste cazuri medicul de gardă de la urgenţă te trimite imediat la secţiile respective. Altfel… aştepţi.

Kovács Lehel ne-a povestit că a ajuns la urgenţă din cauza unei alergii, şi degeaba i-a spus medicului de gardă că a mâncat un singur fel de mâncare, acesta nu l-a crezut. „M-a enervat faptul că m-au luat drept prost. Sigur, condiţiile medicale lasă de aşteptat. Nu mă aştept la o sală de primiri urgenţe cum vedem în filme, dar o vorbă bună nu cred că ar trebui să coste atât de mult, mai ales că şi noi contribuim la salariile acestor medici” – spune el.

Gheorghe Banu este dintr-un sat din judeţ. El ne-a spus că este mulţumit de faptul cum a fost tratat, după cum spune el, tipic medical. „Niciodată doctorii nu au fost aşa buni în ale vorbitului cu oamenii. De când mă ştiu, dacă mă duc la doctor, mă ceartă. Aşa sunt ei... Eu sunt pregătit că îmi vor spune din nou acelaşi lucru, că trebuie să am grijă. Am hernie de disc, dar acasă e gospodărie mare, animale multe, aşa că nu pot să stau tot în casă, în pat. Trebuie să ies şi să îmi văd de ale mele” – spune el.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
djslash, 23 noiembrie 2011
Pe mama mea au distrus-o!Avea diabet si iau dat glucoza `din greseala` , acum nu isi mai poate folosi mana stanga si abia umbla,nenorociti!!!
Primar_la_Hetea, 23 noiembrie 2011
Am patit-o si eu intro sambata noapte, febra 39.2 dureri puternice in gat, astept frumos 30 minute, nu comentez desi erau vreo 4 cadre medicale la UPU, unul muncea restu se codea, in sfarsit imi vine citeste integral
vasi, 23 noiembrie 2011
La urgente daca nu ajungi pe targa nu ai prioritate.Si eu am patit la fel,am asteptat cam 2-3 ore pe o banca in "sala de asteptare" ca pacient cu crize de ficat pana sa-mi dea si mie cineva un citeste integral
onofrei iboika, 23 noiembrie 2011
Nu putem sa ne scuzam ca asa-i sistemul, trebuie imbunatatita calitatea serviciilor oferite, multi , putini cati sunt cadrele medicale sa faca tot ce le sta in putinta si cred ca asta si fac . Ei citeste integral
Baiazid, 23 noiembrie 2011
Domnilor dar la ce va asteptati ? Nu vedeti ca toti cei care lucreaza in sanatate urmeaza sfaturile intelepte ale conducerii portocalii. Indiferent ca pacientul este de nationalitate romana sau citeste integral
cititor, 23 noiembrie 2011
Pai asa e sistemul la noi. Acest spital trebuia desfiintat. Asa macar stim ca e care pe care. Acest spital la omorat pe tatal meu si nu mai am nici o asteptare din partea acestora. Votati in citeste integral
Andrisan Bogdan, 23 noiembrie 2011
Proabil e in " trend " sa fie asa aici la spital. A trebuit sa apelez si eu o data la URGENTE si am stat sa astept cam...4 ore ? Cam asa...4/5. Pana sa mi se faca un ecograf amarat si un consult " citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.