STIREA ZILEI 17 septembrie 2020

Naveta elevilor, o altă problemă cu prea puține soluții

de Iulia Drăghici - Taraș | 2921 vizualizări

Straniul caz de la Întorsura Buzăului 

Că acest început de an școlar este unul cu totul deosebit, s-a convins, fără îndoială, toată lumea, de la mare la mic, de la stânga la dreapta. O altă certitudine, într-o perioadă caracterizată mai degrabă de incertitudini, este că prea multele probleme ivite după ce s-a stabilit că se reiau cursurile au soluții limitate în contextul epidemiei de coronavirus. Iar în categoria aceasta intră foarte bine situația în care s-au trezit elevii navetiști. În județul Covasna, o situație mai aparte a fost semnalată în zona Întorsurii Buzăului, pentru că localitatea are o suprafață mare, nu are transport în comun și pentru că la școlile din oraș vin elevi din toate localitățile învecinate, de la zeci de kilometri distanță. Problema a stârnit o avalanșă de întrebări, printre care: Cum ajung elevii la școli? Cine răspunde de asigurarea transportului? Cine acoperă costurile? Cum e mai sigur pentru elevi? Unele și-au găsit răspunsuri, altele încă nu.  

Reprezentanții Inspectoratului Școlar General (IȘJ) Covasna spun că nu au fost semnalate mari probleme în ceea ce privește transportul elevilor care fac naveta și că situațiile punctuale depistate și-au găsit sau își vor găsi, prin colaborarea dintre școli, autorități și familii, rezolvarea, astfel încât elevii să ajungă la timp la ore încă din primele zile ale noului an școlar. 

Cazurile ivite totuși nu sunt ușor de gestionat, pentru că în cazul autobuzelor școlare, responsabilitatea este împărțită, de multe ori, între școli și autorități locale. Asta pentru că sunt situații în care, de exemplu, autovehiculele aparțin școlilor, iar șoferii sunt angajați de primării, aceleași care pun la dispoziție și combustibilul. De luat în calcul este că nici numărul autobuzelor școlare nu este îndestulător. Iar ideea de a efectua mai multe curse a dat naștere unei alte piedici, respectiv: cine stă cu elevii, dacă ei ajung cu o oră sau mai bine înainte de începerea programului școlar? 

Eu nu am primit semnale din alte zone (n.red. decât Întorsura Buzăului). Cumva, s-au găsit soluții. Poate și cu prețul de a face două curse în loc de una. (...) Pur și simplu, alte soluții nici nu sunt. Nu putem să dublăm microbuzele, să dublăm șoferii de la o clipă la alta. Deci cu greu, dar se realizează transportul elevilor”, ne-a spus inspectorul școlar general, Kiss Imre, care a adăugat că și în ceea ce privește împărțirea responsabilității rezolvării acestor situații, fiecare speță trebuie tratată la nivel local. 

„Sunt localități în care șoferul e angajatul inspectoratului, iar microbuzul este al primăriei. Sunt localități unde e invers, microbuzul e al școlii, iar șoferul al primăriei. Sunt și situații în care atât microbuzul, cât și șoferul sunt fie la școli, fie la primării. Depinde”, a spus inspectorul școlar general. 

Marea problemă este numărul mare de elevi care ar trebui transportați, raportat la câți pot fi transportați, în ideea de a respecta toate condițiile și de a ajunge la timp. (...) Important este ca mijloacele de transport să nu devină un factor de răspândire a virusului și să protejăm cât mai mult copiii”, a spus și inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Covasna, Luminița Bobeș. 

Straniul caz de la Întorsura Buzăului 

O situație mai aparte, care leagă toate problemele atinse anterior, s-a ivit la Întorsura Buzăului unde nu există transport în comun al orașului (pentru că ar implica o serie de cheltuieli – autobuze, șoferi, serviciu de administrare etc., pe care autoritatea locală nu și le poate permite, potrivit spuselor primarului). 

Până anul acesta, elevii navetiști erau preluați în microbuzele școlare și aduși în oraș. Doar că, acum cu epidemia de coronavirus, fără o gestionare atentă a serviciului, aceste mijloace de transport ar putea deveni focare de infecție. Așa că imaginea elevilor înghesuiți ca „sardelele”, care oricum era problematică, a fost înlocuită, acolo unde s-a reușit și așa, cu cea a microbuzelor care transportă la o rută nu 16 sau 28 de elevi, cât permite capacitatea, ci 8, respectiv 14, respectând distanțarea și obligativitatea purtării măștii de protecție. Totodată, s-a stabilit că după fiecare cursă, microbuzul trebuie decontaminat/ dezinfectat. 

Soluția de compromis la care au ajuns autoritățile locale, în parteneriat cu reprezentanții școlilor a făcut așadar, ca o parte dintre elevii care anii trecuți ajungeau la școală cu microbuzele școlare, acum să nu mai aibă această alternativă. 

Așa că s-au stabilit niște priorități, pentru că prin restricțiile impuse va fi redus drastic numărul de beneficiari. Astfel, au sau vor avea acces la transportul cu microbuzul școlar elevii care vin din cele mai îndepărtate zone, respectiv cei mai mici, în limita locurilor disponibile. 

Trebuie să mă asigur că respect toate condițiile. Eu chiar îmi doresc ca școala să funcționeze în regim de verde, cu toți copiii la școală, pentru că eu nu cred în învățământul făcut în fața tabletelor. (...) Școala presupune și privire, și atingere, și zâmbet, pentru că educația nu înseamnă numai să știe, ci și să trăiască. Am tot interesul să țin școala deschisă. (...) Dacă infestăm școlile prin această activitate (de transport), eu intru în pușcărie. Deci se va face transportul, deja pe cei mici i-am adus și pe cei de departe. Dar cu anumite condiții: mască și câte unul pe o banchetă. Facem cât putem, cu respectarea strictă a condițiilor. Nu este că nu vreau, dar este un aspect care trebuie tratat cu maximă responsabilitate”, ne-a spus miercuri primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă. 

Edilul a spus și că pericolul răspândirii coronavirusului nu este atât de mare în rândul elevilor, pentru că doar unul dintr-o mie, precizează el, face o formă gravă, ci ei sunt purtători, de multe ori asimptomatici, care pot îmbolnăvi o clasă întreagă și ulterior zeci de familii și comunitatea, iar cei mai afectați vor fi bunicii și părinții. 

Putem transforma ușurința într-o chestiune extrem de gravă. Nu e că nu vreau, dar trebuie să avem grijă și responsabilitate. (...) În momentul acesta, trebuie să funcționeze principiul solidarității. Familia, școala, instituțiile trebuie să își dea mâna dacă vrem să ținem școala deschisă. (...) Transportul va funcționa, dar în condiții stricte. Nu îmi asum riscul de a contribui la închiderea școlii în Buzaie”, a punctat Leca Băncilă, care spune că în prezent se analizează toate soluțiile. 

Pe de altă parte, autoritățile, atât cele locale, cât și reprezentanții IȘJ Covasna, spun că în cazul elevilor mai mari, care stau la distanțe de maximum un kilometru de școală o soluție ar putea fi mersul pe jos, care face bine la sănătate. 

Eu trebuie să plătesc taxiul zilnic pentru ca ele să ajungă la școală”

Lucru care nu se poate aplica la cei mai mici, care, spun părinții, au de cărat și ghiozdane grele și sunt puși în pericol pentru că nu sunt trotuare. 

Pe mine, sincer, m-a afectat foarte mult această situație. Mă bazam pe acest microbuz. Sunt la distanța de trei km față de școală. Am o fată în clasa a V-a și una în clasa a III-a. Nu am găsit pe nimeni care să le poată duce, deoarece au și despărțit clasa în două, persoanele apropiate sunt invers față de fata mea. Acum, eu trebuie să plătesc taxiul zilnic pentru ca ele să ajungă la școală. Iar la ieșire, cea mare termină orele mai târziu decât cea mică, deci nu pot veni împreună. Și în plus, nici nu au pe unde sa meargă deoarece nu au trotuar. Este și foarte nesigur pentru ele să vină singure pe jos și să care atâtea kg în spate, ghiozdanul fiind foarte greu”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Cipriana Carp-Angelescu.

Iar cazul acesteia nu este singular. „Am vorbit cu mai multe mămici, iar dacă nu se vor lua măsuri ne vom strânge și vom merge peste primar. Așa nu se poate continua”, ne-a mai spus femeia din Întorsura Buzăului. 

„Am fost asigurați că problema se va rezolva cât mai curând

Și reprezentanții elevilor spun că așteaptă ca problema să se rezolve până cel târziu la 1 octombrie pentru toți elevii navetiști, astfel încât să nu fie niciunul nedreptățit. 

Elevii care sunt conștienți de problemă sau cei care se confruntă cu ea sunt la fel de revoltați ca mine. Cu toții sperăm ca problema o să fie rezolvată, dar până atunci, elevii se vor simți în continuare nedreptățiți. Tot ce pot să le transmit atât elevilor navetiști, cât și părinților acestora este faptul că la momentul de față Consiliul Județean al Elevilor Covasna face eforturi foarte mari pentru a remedia problema. Am luat deja legătura cu Inspectoratul Școlar, care la rândul lui a luat legătura cu directorii unor școli si cu primăriile, și am fost asigurați că problema se va rezolva cât mai curând. Noi sperăm că până la începutul săptămânii viitoare toți elevii navetiști vor avea transportul asigurat. În cel mai rău caz, în care nu se ivesc soluții, sperăm că până pe 1 octombrie problema să nu mai existe”, ne-a spus președintele interimar al Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Andra Vanesa Ropotă. 

De remarcat este și faptul că, mai mult sau mai puțin sub semnul întrebării sunt și cazurile elevilor care trebuie să ajungă la școlile din Întorsura Buzăului din Vama Buzăului, localitate care aparține de județul vecin, Brașov.  

Între timp, în mediul online s-a născut o dezbatere având ca subiect naveta elevilor. Aici, printre soluții s-a precizat cea în care toți reprezentanții autorităților locale și factorii decidenți din zona Buzaielor (primarii din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani și Vama Buzăului, respectiv directorii școlilor interesate) să se întâlnească, să se pună de acord și împreună să rezolve problema. Mai mult, se vorbește chiar și de necesitatea creșterii numărului autobuzelor școlare, dar soluția nu este propusă pentru termen scurt.  

Cert este că și acum, după ce a început școala, sunt cazuri unde situația elevilor navetiști este la faza de tatonare, în care se fac calcule și se caută soluții pe măsură. 

Din toată această poveste se nasc, până la urmă, în loc de concluzii, alte întrebări: a fost grăbită decizia de a deschide școlile? Sunt factorii implicați în gestionarea acestei decizii asumate la nivel de Guvern depășiți de situație? Până acum e greu de dat răspunsuri, dar la o primă vedere, balanța înclină mai degrabă spre „da”. Și asta în condițiile în care nici nu s-a încheiat prima săptămână de școală. Să vedem ce va fi și… Doamne-ajută! 

Sursa foto: arhivă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.