ACTUALITATE 8 martie 2021

Mai puțini bani (sau deloc) pentru consilierii locali din Barcani?

de David Leonard Bularca | 3471 vizualizări

·        Propunerea de micșorare a indemnizațiilor a venit din partea primarului din comună

·        Proiectul de hotărâre nu a trecut, însă s-au propus noi variante

·        Tensiunile dintre membrii administrației locale din Barcani continuă

Edilul din Barcani, Nicolae Pastor, a propus în ședința Consiliului Local (CL) care a avut loc vineri, 5 martie, ca indemnizațiile consilierilor locali să fie micșorate considerabil. Primarul spune că decizia ar fi fost valabilă doar anul acesta și ar economisi o sumă importantă din bugetul local. Nicolae Pastor a venit cu precizarea că și el, la rândul său, atunci când și-a preluat mandatul, a renunțat la o sumă de bani pe care putea să o primească lunar. Această propunere a fost respinsă însă de majoritatea aleșilor cetățenilor din Barcani. Totodată, se iau în calcul și alte variante pentru ca indemnizațiile consilierilor locali să fie redirecționate pentru dezvoltarea comunei. Pe lângă acest proiect de hotărâre, au existat și altele care au împărțit plenul consiliului bărcănean în mai multe tabere.

Consilierii locali sunt remunerați cu un procent din indemnizația primarului din localitatea în care au fost aleși, în acest caz, Comuna Barcani. Aici indemnizația consilierilor locali este de 10% din salariul primarului. Conform lui Nicolae Pastor, consilierii locali primesc 547 de lei. 

Din acest motiv, edilul a considerat că se poate face o economie la bugetul local, prin micșorarea la 1% a sumei pe care o  pot primi aceștia din indemnizația primarului. În cele din urmă, propunerea a fost respinsă de aleșii cetățenilor din Barcani cu 8 voturi „împotrivă”, 2 „pentru” și o abținere.

„Având în vedere că avem peste 110 miliarde de lei vechi de pus la cofinanțările proiectelor începute, până la sfârșitul anului, pe lângă faptul că avem nevoie de bani și pentru funcționare, încerc din răsputeri să fac economii pe toate planurile. Propunerea mea a fost doar pentru acest an și ar fi constat în aproximativ 700 de milioane de lei vechi (n. red. economia făcută la bugetul local). Am considerat că mandatele de consilier, cât și mandatul de primar, au fost obținute prin dorința fiecăruia de a sprijini Comuna Barcani în a se dezvolta! Nu pentru o indemnizație de 547 lei! La început de mandat am fost întrebat de domnul secretar dacă vreau și eu să primesc încă 20% în plus calculat la salariul brut, deoarece exista posibilitatea legală să se primească acești bani, fiind proiecte pe fonduri europene în derulare, însă am refuzat. Cuantumul ar fi fost de aproximativ 1.500 lei”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Nicolae Pastor, care a mai precizat că nu va mai pune pe Ordinea de Zi a viitoarei ședințe a CL o propunere asemănătoare. 

Alți consilieri locali sunt de părere că banii ar trebui să fie donați pentru „dezvoltarea armonioasă” a comunității

Cât timp a fost dezbătut acest proiect de hotărâre în plenul CL, o parte dintre consilieri au susținut că ar prefera să nu mai primească deloc indemnizația, motivându-și alegerea pe seama faptului că s-a creat un sentiment de „antipatie” în comunitate față de consilierii locali, tocmai din cauza indemnizației pe care o primesc.

Pe de altă parte, consiliera Maria – Bianca Vașvari este de părere că indemnizația ar trebui păstrată, însă cu scopul de a fi donată unor activități care să aducă plusvaloare comunității din Barcani. 

„Într-adevăr, cunosc situația delicată prin care trece administrația locală referitor la partea financiară și, de asemenea, este imperios necesară o focusare asupra investițiilor în infrastructura comunei, în dezvoltarea mediului de afaceri și tot ceea ce ține mai mult de partea economică. Însă, consider că este necesară și includerea dezvoltării comunității din punct de vedere social, cultural, educațional, atât școlar, cât și din punct de vedere al sănătății. Și acestea sunt aspecte care trebuie cumva strecurate printre prioritățile bugetului local. Consider că indemnizația consilierilor poate fi donată spre astfel de activități atunci când ele vor fi realizate, iar în acest mod vom putea ține cont și de celelalte aspecte care duc la dezvoltarea armonioasă a unei comunități. Propunerea mea de donare a indemnizației mi-am exprimat-o încă din luna decembrie când am realizat acele pachețele cu dulciuri pentru elevii comunei Barcani și îmi doresc în continuare să realizăm astfel de activități pentru comunitate”, ne-a declarat Maria – Bianca Vașvari.

Un alt consilier local, Marian Arnăut, susține că cei care au votat pentru micșorarea indemnizației „au jucat teatru”. În același timp, acesta susține ideea înaintată de consiliera Maria - Bianca Vașvari.

„Da, am votat pentru ca indemnizația să rămână la fel ca până acum pentru că această decizie a fost luată la nivel de grup. Nu neapărat doar PSD, ați văzut că și cei din PMP au votat la fel, așa că țin să cred că fost o decizie de a vota așa pentru că așa au simțit și restul, deși cei din PNL joacă doar teatru și doamna Vașvari a fost imparțială, adică s-a abținut. Este de apreciat ceea ce a gândit doamna Vașvari. Am fost de acord cu toții, consilierii, și la proiectul inițiat de ea în decembrie când a reușit să facă fericiți toți elevii comunei, voi fi pentru asemenea proiecte și dacă este nevoie o să și sprijin pe cei care se ocupă”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Marian Arnăut. 

Nicolae Pastor a mai precizat că speră ca măcar propunerea venită din partea Mariei – Bianca Vașvari să fie acceptată de consilierii locali, dacă propunerea sa de diminuare a indemnizației nu a trecut. 

Cetățenii susțin ideea primarului de micșorare a indemnizației consilierilor locali 

Am luat legătura cu doi cetățeni din comuna Barcani pentru a vedea cum a fost primită ideea lui Nicolae Pastor de către aceștia. Pentru că în Barcani este o comunitate relativ mică, ambele persoane cu care am vorbit pe marginea acestui subiect și-au exprimat dorința de a nu le preciza numele în articol. 

„Consider că da, ar trebui să scadă aceste indemnizații ale consilierilor, pentru ca banii să fie folosiți pentru comună, deoarece avem multe de reparat și de făcut pentru a fi o comună cât mai bine pusă la punct. Mi se pare bună ideea primarului, pentru că sunt sigură de faptul că va face ceva bun cu acei bani”, ne-a spus o tânără din Barcani.

Aceasta este de părere că nu toți consilierii ar fi de acord să își doneze indemnizațiile pentru activități extra-școlare ale elevilor din comună, de exemplu. 

„Nu cred că este cea mai bună variantă, dar poate fi luată în considerare. Sunt destul de sigură că domnii consilieri nu vor dona pentru activitățile extra-școlare ale elevilor din comuna noastră, ci mai degrabă le-ar păstra pentru scopuri personale”, a mai spus aceasta. 

Un alt locuitor al comunei Barcani crede că dacă s-ar fi votat propunerea primarului, ar fi fost un pas spre schimbare. 

„Propunerea primarului din comuna Barcani, cu privire la reducerea de la 10% din valoarea indemnizației primarului la 1%, este favorabilă schimbării, chiar și într-un mod treptat, de aceea, sunt de acord cu această propunere. Astfel, cu această ocazie, comuna Barcani s-ar îndrepta spre o mică dezvoltare, acest lucru având vizibilitate în timp. Ca urmare, scăderea cu 9% din valoarea indemnizației, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, ar avea o consecință pozitivă, printr-o schimbare”, este de părere bărcăneanul.

Tensiunile din administrația bărcăneană continuă

Din cauza faptului că nu întotdeauna consilierii locali din comună reușesc să ajungă la un punct comun, reamintim că în Barcani nu s-a reușit alegerea unui viceprimar

În continuare, după ședința CL de vineri, contactat de Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Nicolae Pastor și-a exprimat nemulțumirea față de votul consilierilor PSD privind un alt proiect de hotărâre, supus votului vineri, care, în opinia acestuia, dacă ar fi fost aprobat, ar fi ajutat un om cu dizabilități din comună. Astfel, tensiunile din administrația bărcăneană nu pare că vor lua sfârșit prea curând.  

„Nu a mai fost votată de către consilierii PSD nici hotărârea prin care propuneam schimbarea statutului de funcții a două posturi. Doream ca un post din cadrul post-implementare proiecte să îl transform în mod special pentru persoane cu dizabilități. În fiecare lună suntem obligați să plătim la stat două salarii minime pe economie (4.600 lei) fiindcă nu avem 2 persoane cu dizabilități angajate. Prin urmare, având în vedere că am făcut recepția la sala de sport, unde ar fi nevoie de câteva ore de curățenie pe săptămâna, m-am gândit că aș putea bucura o persoană cu dizabilități, iar pe lângă asta ar fi și curățenie în sala de sport după ce copiii își fac orele. Aici mă refer doar la persoanele care au grad de handicap 2 sau 3, dar cu mențiunea apt de muncă”, ne-a mai spus edilul din Barcani. 

Pe de altă parte, consilierul local Marian Arnăut spune că Nicolae Pastor este „cam nehotărât”, deoarece a solicitat de mai multe ori modificarea organigramei. 

„Referitor la acest proiect de hotărâre a fost o decizie a mea personală să votez așa. Eu, personal, am impresia că domnul primar este cam nehotărât. A venit în primă fază cu o modificare a organigramei care a fost contestată de Prefectură, pe urmă a venit cu o altă formă pe care chiar am votat-o și am fost de acord cu ea. Acum vine cu o modificare a statului de funcții care nu prea am înțeles-o, pentru că atunci afirma că trebuie personal cu studii superioare și acum posturile pe care le-a modificat sunt cu studii generale și medii, deci afirmațiile dânsului se cam bat cap în cap, așa că la acest proiect de hotărâre mai trebuie discutat pe viitor ce se dorește. Eu personal aș fi dorit să fac echipă cu domnul primar Pastor Nicolae, dar dânsul m-a respins de la început. Datorită acestui fapt, eu am plecat din funcția de director cămine culturale și, ca dovadă, dânsul are ceva personal cu mine și toate sunt luate în nume de rău. Până la ora actuală nu am reușit să predau gestiunea pe care am avut-o. Vreau să mai adaug că voi fi constructiv și voi vota toate proiectele care ajută comunitatea din Barcani”, ne-a spus Marian Arnăut. 

Într-un articol publicat în septembrie 2020, despre un scandal iscat în mediul online, al cărui protagonist era fostul primar din comună, notam: „Nu se știe nici dacă data de 27 septembrie, când locuitorii comunei își vor exprima votul, va aduce mai multă liniște în Barcani”. Se pare că, cel puțin momentan, lucrurile nu au reușit să se așeze în comuna covăsneană, contrele dintre autoritățile locale fiind „pe Ordinea de Zi” în aproape toate ședințele Consiliului Local. 

Sursa foto: Observatorul de Covasna şi captură de ecran din live-ul de pe Facebook realizat de Horia Neagoe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 8 martie 2021
Cu tot respectul, dar partea aceia cu "cei doi cetățeni anonimi" care își exprimă opinia referitoare la indemnizațiile consilierilor locali știrbește din credibilitatea articolului. Înțeleg citeste integral
David Leonard Bularca, 8 martie 2021
Bună ziua! Mulțumesc pentru aprecieri. Vă asigur că declarațiile celor două persoane nu sunt „înflorituri”. Acele persoane chiar locuiesc în Barcani însă, după cum este precizat în citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.