POLITICA 8 ianuarie 2021

Comuna Barcani, fără viceprimar, la mai bine de trei luni de la alegeri

de Covasna Media | 1467 vizualizări

O soluție nu a fost încă identificată; edilul spune că acum se poate descurca și singur

Au trecut mai bine de trei luni de la alegerile locale, organizate în 27 septembrie 2020, iar comuna Barcani nu are încă un viceprimar ales. Până când se va găsi, totuși, o rezolvare a acestei situații, primarul localității, Nicolae Pastor, spune că se descurcă și singur.

„Având în vedere că nu s-a putut forma o majoritate, iar multe dintre hotărârile de consiliu ajung la balotaj, prefer să nu o mai pun pe Ordinea de zi (n. red. propunerea de alegere a unui viceprimar) și să mă descurc singur!”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, primarul Nicolae Pastor. 

Adresă la Prefectură

Edilul din Barcani spune că încă nu a primit un răspuns concret de la Prefectura Covasna ca urmare a solicitării sale de a suplimenta numărul de consilieri locali, de la 12, câți sunt acum, la 13, așa cum era stabilit inițial, înainte de alegeri. Locul s-a pierdut pe fondul faptului că primarul ales, care a candidat ca independent, a fost ales și pe lista de consilieri locali. Când a acceptat funcția de primar, cea de consilier s-a invalidat. Astfel, locul său a fost blocat. 

Prefectul județului Covasna, Iulian Todor spune că o adresă scrisă din partea Primăriei Barcani cu acest subiect a venit chiar joi și că un răspuns va fi transmis în termenul legal. 

Se cer niște explicații cu privire la modul de ocupare al postului celui de-al 13-lea consilier local. Cererea o să urmeze cursul și o să primească răspunsuri din partea noastră și de la Autoritatea Electorală Permanentă în termen”, a spus acesta.  

Totodată, prefectul spune că Barcani nu este singura localitate covăsneană care a rămas fără viceprimar în urma alegerilor din 27 septembrie, dar și că soluția cea mai la îndemână este la Consiliile Locale. 

Până atunci, lucrează fără viceprimar. Mai avem cazuri. Este posibil ca între timp unele să își fi ales viceprimarul. Dar în orice ședință în care se întrunesc, ei pot să își aleagă viceprimar dacă au consens. Dar dacă se poate desfășura activitatea și fără viceprimar, nu va fi nicio problemă. Va fi mai greu pentru domnul primar, care nu va putea fi înlocuit”, a mai spus prefectul Iulian Todor. 

În prezent, în comuna Barcani sunt în total 12 consilieri în funcție. Tocmai acest număr par creează tensiuni în administrația locală. În vreme ce șase dintre cei 12 consilieri sunt de la PSD, ceilalți șase vin din partide politice ca PNL, USR-PLUS, PMP și Pro România.

Viceprimarul trebuie să fie ales din rândul consilierilor locali, iar acesta trebuie să primească votul a  jumătate plus unul din numărul total al consilierilor. În acest caz, pretendentul la postul de viceprimar al comunei Barcani trebuie să obțină votul a șapte consilieri. 

Pe 30 octombrie 2020 s-a încercat alegerea unui viceprimar, însă fără succes. 

Nicolae Pastor și-a exprimat în trecut dorința de a-l avea ca viceprimar pe Gheorghe Neagovici, consilier local din partea PNL, însă, pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi, cel din urmă nu a putut să obțină această funcție. Ulterior, primarul a spus că este posibil să-l ia pe Gheorghe Neagovici drept consilier personal, însă, se pare că și la această idee s-a renunțat între timp. 

Trebuie menționat că și partidul cu cele mai multe locuri în CL, PSD și-a propus candidatul propriu, pe Marian Arnăut. 

Astfel, cu acest număr par al consilierilor locali și fără ca niciunul dintre factorii implicați în proces să cedeze, alegerea unui viceprimar la Barcani a fost imposibil de realizat până în prezent. 

David Leonard Bularca

Iulia Drăghici – Taraș 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.